Sushi – intre mit si adevar

Inainte insa de a patrunde in misterele acestei ciudatenii culinare, as dori sa strabatem putin pacla timpului, si sa facem o plimbare prin Japonia secolului XIX. Ceea ce vom observa este ca, chiar si cu mai mult de un secol in urma, japonezii erau "bateriile Duracel” in randul oamenilor, in ceea ce privea munca si pasul zilnic al vietii. Astfel, aceasta este societatea in care Hanaya Yohei(1799-1858) introduce primul aliment "fast-food”, "sushi”. Iata deci, cu mult inaintea infiintarii marilor branduri precum Mc Donald’s sau Kentuky Fried Chicken, acest "sushi” facea ravagii in Japonia, extinzandu-se ca un incendiu forestier in randul populatiei nipone, tocmai daotrita accesibilitatii sale, nu tu ritualuri sofisticate, nu tu timp de gatit de ordin geologic, "sushi”-ul il puteai lua cu tine la teatru sau savura la colt de strada, el devenind astfel felul de mancare predilect pentru aceasta societate "pusa pe fuga”. V-am starnit interesul nu? Sa trecem astfel la preparatul in sine, si sa descoperim de ce anume a inregistrat asa mare "priza” in randul populatiei nipone, in asa masura incat in ziua de azi este considerat un simbol cultural, fiind pe atat de edificator Japoniei, pe cat este drapelul sau traditia samurai. Astfel, sa nu mai prelungim, sa vedem exact ce este acest "sushi”. Descrierea oficiala este urmatoarea:”sushi” este un preparat alimentar format pe de-o parte din "orez de sushi”, un orez japonez cu boabe marunte, amestecat cu otet din orez, zahar, sare, "kombu”(specie de alge comestibila) sau uneori "sake”(bautura traditionala), iar pe de alta parte un acompaniament format din ingrediente precum carnea de peste – gatita sau cruda(voi reveni la aceasta indata) – si diverse legume.Dupa cum spuneam ma voi opri putin la carnea de peste si in special cea cruda care intra in componenta preparatului, la aceasta referindu-se acel mit, cum ii ziceam eu, din titlu.Spun aceasta deoarece in afara hotarelor Japoniei, prin "sushi” se intelege pestele crud in sine, ceea ce dupa cum stim acum este ceva total gresit, acesta fiind motivul pentru care majoritatea "occidentalilor” resping din start preparatul(explicatia fiind la nivelul subconstientului, deoarece pentru multi consumarea carnii crude reprezinta un regres evolutionar, ducandu-i la perioada in care stramosii nostrii erau nevoiti sa faca aceasta, inainte de descoperirea focului), desi exista un preparat anume in bucataria japoneza constand din felii subtiri de peste crud proaspat, acesta se numeste "sashimi”(mau multe intr-un viitor articol poate pe aceasta tema). Nu in ultimul rand, un lucru remarcabil in legatura cu acest preparat il reprezinta pleiada de feluri in care se poate servi.Astfel, pentru a numi doar cateva exemple, avem "sushi” rulat in "niro”(teci de alge care sunt folosite pentru a infasura "sushi”-ul) acest fel purtand denumirea de "makizushi” sau poate fi servit in cocoloase de orez, numit "nigirizushi”, sau servit in pungulite de "tofu” prajit, numit "inarizush” , etc. Diversitatea este de-a dreptul covarsitoare si fascnianta in acelasi timp, deci nu e de mirare ca "sushi”-ul are in jurul sau o anume aura mistica, fiind privit nu atat ca un fel de mancare, ci mai debraga un miracol culinar, dovada ingeniozitatii spiritului uman in a combina contrariile. In concluzie, acum la finalul calatoriei noastre in magnifica lume a "sushi”-ului pt doar sa sper ca am spulberat cat de putin preconceptiile si miturile care inconjoara acest dar culinar si poate poate cineva se va incumeta acum sa il incerce…E bun? E rau? Va las pe voi sa hotarati aceasta…”puterea este in mana celor multi”(K.Marx)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob usor de pui

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Drob usor de pui
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza clasica
1
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Desert prajitura felie de lapte
2
Retete culinare

Desert prajitura felie de lapte

Astazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...

Desert prajitura felie de lapte
Prajitura cu branza dulce si stafide - Reteta video
3
Prajituri

Prajitura cu branza dulce si stafide - Reteta video

Placinta cu branza dulce si stafide este usor de facut, foarte gustoasa, iar aluatul se potriveste perfect si la placinta cu...

Prajitura cu branza dulce si stafide - Reteta video
Piersicute
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Piersicute

Piersicutele intotdeauna nelipsite pe masa de Sarbatori…. si-n copilarie dar si acum.

Piersicute
Iepure cu cartofi la cuptor
5
Mancaruri cu carne

Iepure cu cartofi la cuptor

O mancare gustoasa in sezonul rece

Iepure cu cartofi la cuptor
Parteneri
Salată de paste cu somon afumat
Bucataras.RO

Salată de paste cu somon afumat

O salată uşoară şi frumos colorată e întotdeauna cea mai potrivită soluţie atunci când eşti în pană de idei...

Salată de paste cu somon afumat
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Altfel de Cozonac cu Nuca
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola