Sushi – intre mit si adevar

Inainte insa de a patrunde in misterele acestei ciudatenii culinare, as dori sa strabatem putin pacla timpului, si sa facem o plimbare prin Japonia secolului XIX. Ceea ce vom observa este ca, chiar si cu mai mult de un secol in urma, japonezii erau "bateriile Duracel” in randul oamenilor, in ceea ce privea munca si pasul zilnic al vietii. Astfel, aceasta este societatea in care Hanaya Yohei(1799-1858) introduce primul aliment "fast-food”, "sushi”. Iata deci, cu mult inaintea infiintarii marilor branduri precum Mc Donald’s sau Kentuky Fried Chicken, acest "sushi” facea ravagii in Japonia, extinzandu-se ca un incendiu forestier in randul populatiei nipone, tocmai daotrita accesibilitatii sale, nu tu ritualuri sofisticate, nu tu timp de gatit de ordin geologic, "sushi”-ul il puteai lua cu tine la teatru sau savura la colt de strada, el devenind astfel felul de mancare predilect pentru aceasta societate "pusa pe fuga”. V-am starnit interesul nu? Sa trecem astfel la preparatul in sine, si sa descoperim de ce anume a inregistrat asa mare "priza” in randul populatiei nipone, in asa masura incat in ziua de azi este considerat un simbol cultural, fiind pe atat de edificator Japoniei, pe cat este drapelul sau traditia samurai. Astfel, sa nu mai prelungim, sa vedem exact ce este acest "sushi”. Descrierea oficiala este urmatoarea:”sushi” este un preparat alimentar format pe de-o parte din "orez de sushi”, un orez japonez cu boabe marunte, amestecat cu otet din orez, zahar, sare, "kombu”(specie de alge comestibila) sau uneori "sake”(bautura traditionala), iar pe de alta parte un acompaniament format din ingrediente precum carnea de peste – gatita sau cruda(voi reveni la aceasta indata) – si diverse legume.Dupa cum spuneam ma voi opri putin la carnea de peste si in special cea cruda care intra in componenta preparatului, la aceasta referindu-se acel mit, cum ii ziceam eu, din titlu.Spun aceasta deoarece in afara hotarelor Japoniei, prin "sushi” se intelege pestele crud in sine, ceea ce dupa cum stim acum este ceva total gresit, acesta fiind motivul pentru care majoritatea "occidentalilor” resping din start preparatul(explicatia fiind la nivelul subconstientului, deoarece pentru multi consumarea carnii crude reprezinta un regres evolutionar, ducandu-i la perioada in care stramosii nostrii erau nevoiti sa faca aceasta, inainte de descoperirea focului), desi exista un preparat anume in bucataria japoneza constand din felii subtiri de peste crud proaspat, acesta se numeste "sashimi”(mau multe intr-un viitor articol poate pe aceasta tema). Nu in ultimul rand, un lucru remarcabil in legatura cu acest preparat il reprezinta pleiada de feluri in care se poate servi.Astfel, pentru a numi doar cateva exemple, avem "sushi” rulat in "niro”(teci de alge care sunt folosite pentru a infasura "sushi”-ul) acest fel purtand denumirea de "makizushi” sau poate fi servit in cocoloase de orez, numit "nigirizushi”, sau servit in pungulite de "tofu” prajit, numit "inarizush” , etc. Diversitatea este de-a dreptul covarsitoare si fascnianta in acelasi timp, deci nu e de mirare ca "sushi”-ul are in jurul sau o anume aura mistica, fiind privit nu atat ca un fel de mancare, ci mai debraga un miracol culinar, dovada ingeniozitatii spiritului uman in a combina contrariile. In concluzie, acum la finalul calatoriei noastre in magnifica lume a "sushi”-ului pt doar sa sper ca am spulberat cat de putin preconceptiile si miturile care inconjoara acest dar culinar si poate poate cineva se va incumeta acum sa il incerce…E bun? E rau? Va las pe voi sa hotarati aceasta…”puterea este in mana celor multi”(K.Marx)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine

Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine

Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Inghetata de lapte

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Cele mai apreciate rețete
Placinta quatro formaggi
1
Aluaturi

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Legume de vara la cuptor
2
Mancaruri cu legume

Legume de vara la cuptor

O reteta delicioasa si foarte usoara. Cantitatile si legumele sunt la alegerea fiecaruia. Retete de vara.

Legume de vara la cuptor
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
3
Mancaruri cu legume

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Prajitura cu cirese
4
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon si care poate fi pregatita cu orice fructe preferati.

Prajitura cu cirese
Mancarica de galbiori cu smantana
5
Mancaruri cu legume

Mancarica de galbiori cu smantana

O mancarica pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, mai ales daca sunteti fani ciuperci de padure.

Mancarica de galbiori cu smantana
Parteneri
Salata de legume cu quinoa alba si branza
Bucataras.RO

Salata de legume cu quinoa alba si branza

In ultima perioadă salatele nu au lipsit din meniul nostru, iar de data aceasta am ales să prepar o Salată de legume cu...

Salata de legume cu quinoa alba si branza
Gem de capsuni cu menta
Gustos.RO

Gem de capsuni cu menta

Reteta de gem de capsuni cu menta. Gem de capsuni cu menta reteta simpla, fara conservanti. Reteta de gem de capsuni. Retete...

Gem de capsuni cu menta