Sushi – intre mit si adevar

(0)
admin postat de
Inainte

insa de a patrunde in misterele acestei ciudatenii culinare, as dori

sa strabatem putin pacla timpului, si sa facem o plimbare prin

Japonia secolului XIX. Ceea ce vom observa este ca, chiar si cu mai

mult de un secol in urma, japonezii erau "bateriile Duracel” in

randul oamenilor, in ceea ce privea munca si pasul zilnic al vietii.

Astfel, aceasta este societatea in care Hanaya Yohei(1799-1858)

introduce primul aliment "fast-food”, "sushi”.



Iata

deci, cu mult inaintea infiintarii marilor branduri precum Mc

Donald’s sau Kentuky Fried Chicken, acest "sushi”

facea

ravagii in Japonia, extinzandu-se ca un incendiu forestier in randul

populatiei nipone, tocmai daotrita accesibilitatii sale, nu tu

ritualuri sofisticate, nu tu timp de gatit de ordin geologic,

"sushi”-ul

il puteai lua cu tine la teatru sau savura la colt de strada, el

devenind astfel felul de mancare predilect pentru aceasta societate

"pusa pe fuga”.



V-am

starnit interesul nu? Sa trecem astfel la preparatul in sine, si sa

descoperim de ce anume a inregistrat asa mare "priza” in randul

populatiei nipone, in asa masura incat in ziua de azi este considerat

un simbol cultural, fiind pe atat de edificator Japoniei, pe cat este

drapelul sau traditia samurai.



Astfel,

sa nu mai prelungim, sa vedem exact ce este acest "sushi”.



Descrierea

oficiala este urmatoarea:”sushi”

este un preparat ...
alimentar format pe de-o parte din "orez de

sushi”, un orez japonez cu boabe marunte, amestecat cu otet din

orez, zahar, sare, "kombu”(specie

de alge comestibila) sau uneori "sake”(bautura

traditionala), iar pe de alta parte un acompaniament format din

ingrediente precum carnea de peste – gatita sau cruda(voi reveni la

aceasta indata) – si diverse legume.Dupa cum spuneam ma voi opri

putin la carnea de peste si in special cea cruda care intra in

componenta preparatului, la aceasta referindu-se acel mit, cum ii

ziceam eu, din titlu.Spun aceasta deoarece in afara hotarelor

Japoniei, prin "sushi”

se intelege pestele crud in sine, ceea ce dupa cum stim acum este

ceva total gresit, acesta fiind motivul pentru care majoritatea

"occidentalilor” resping din start preparatul(explicatia fiind la

nivelul subconstientului, deoarece pentru multi consumarea carnii

crude reprezinta un regres evolutionar, ducandu-i la perioada in care

stramosii nostrii erau nevoiti sa faca aceasta,



inainte

de descoperirea focului), desi exista un preparat anume in bucataria

japoneza constand din felii subtiri de peste crud proaspat, acesta se

numeste "sashimi”(mau

multe intr-un viitor articol poate pe aceasta tema).



Nu

in ultimul rand, un lucru remarcabil in legatura cu acest preparat il

reprezinta pleiada de feluri in care se poate servi.Astfel, pentru a

numi doar cateva exemple, avem "sushi”

rulat in "niro”(teci

de alge care sunt folosite pentru a infasura "sushi”-ul)

acest fel purtand denumirea de "makizushi”

sau poate fi servit in cocoloase de orez, numit "nigirizushi”,

sau servit in pungulite de "tofu”

prajit, numit "inarizush”

, etc. Diversitatea este de-a dreptul covarsitoare si fascnianta in

acelasi timp, deci nu e de mirare ca "sushi”-ul

are in jurul sau o anume aura mistica, fiind privit nu atat ca un fel

de mancare, ci mai debraga un miracol culinar, dovada ingeniozitatii

spiritului uman in a combina contrariile.



In

concluzie, acum la finalul calatoriei noastre in magnifica lume a

"sushi”-ului

pt doar sa sper ca am spulberat cat de putin preconceptiile si

miturile care inconjoara acest dar culinar si poate poate cineva se

va incumeta acum sa il incerce…E bun? E rau? Va las pe voi sa

hotarati aceasta…”puterea

este in mana celor multi”(K.Marx)


Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite