Tara BMW-ului, a Kaiserului si a berii

(0)
admin postat de


Germania nu inseamna doar BMW, Volkswagen, Mercedes-Benz, obiecte casnice marca Braun sau placintele umplute cu Kaiser. Germania este o tara cu zone verzi de cimpie, paduri si lacuri, riuri ce traverseaza vai cultivate cu vita de vie si castele.






Germania inseamna si locuitorii ei, cu prietenia joviala denumita "gemuetlichkei", arta culinara bazata pe principii sanatoase, influentata de trecerea imigrantilor, cu produse lactate si cirnati celebri, cu vinurile Joseph Freiderich si berea Hacker-Pschorr sau Lowenbrau.





Germania este o federatie ce include 16 state. Bucataria traditionala germana difera de la stat la stat, potrivit regiunilor agricole. Specialitati ca Nordrhein Westfalen, Rheinland - Pfalz, Saarland si Baden - Wuertenburg, de exemplu, au la baza ingrediente din zonele agricole din jurul Muntilor Padurea Neagra si riul Rin, suplinita de traditia vinurilor, marcata de influenta vecinilor, Belgia, Franta si Elvetia. Astfel de preparate sint si Badener Schneckensuepple (melc condimentat), Schwarzwalder Kirschtorte (prajitura Padurea Neagra) si Rheinischer Sauerbraten (friptura de vita in sos de vin).





In Bavaria, specialitatile culinare abunda in bere, carne, produse lactate. Aici se gatesc Spannferkel (purcelusi la rotisor), Handkaes (o brinza aromata combinata cu smintina) si Schwaebische Kasespaetzle (bulete de faina cu unt si brinza).





In zonele Thueringen, ...
Bremen si Saxonia, se pregatesc Dresdner Stoolen (prajitura cu fructe in forma de copil, acoperita cu zahar), Blechkucher (un strat plat de aluat dospit, acoperit cu fructe de sezon) si Welfenspeise (desert din vanilie si vin).





In Hamburg, Berlin, datorita accesului la Marea Nordului si Marea Baltica, datorita abundentei condimentelor la indemina si in urma schimbului culinar cu tarile din Est si din Peninsula Scandinava, au aparut preparate ca Rote Gruetze (supa de fructe de mare), Sauerfluisch (carne in aspic, cu gelatina din peste), Bulletten (chiftelute de carne), Helgolander Krablensalat (salata de creveti).





In zonele cu agricultura puternic dezvoltata, raspindite de-a lungul tarii, se cultiva hamei (Germania este al doilea producator din lume), sfecla de zahar, orz, griu, cartofi, orez, ovaz. Varza si morcovii sint cele mai importante legume, iar dintre fructe se cultiva pe suprafete intinse mere, pere, struguri, capsuni si zmeura.





O masa tipic germana cuprinde intre doua si sapte feluri de mincare. In general se incepe cu aperitiv (Vorspeise), se continua cu supa (Suppe), felul principal (Hauptspeise), urmat de alte preparate gatite (Beilagen). Preparatele servite dupa masa se numesc Nachspeise. In general, germanii beau bere, vin sau Sekt (un tip de vin spumos). Dar nemtii savureaza si alte bauturi, ca Radler (o bere slaba cu limonada sau suc de mere) sau Limo (limonada cu apa minerala).





In timpul zilei germanilor le place sa bea cafea preparata la filtru de hirtie sau metalic, destul de slaba, si servesc prajituri Torte sau Kuchen. De fapt, acesta este "tratamentul" la care este supus orice invitat.





Specialitati savurate cu placere de germani:





carnea de porc, cirnati - pe piata germana sint peste 1500 de specialitati de cirnati


hering - pescuit din Marea Nordului si din Marea Baltica: se consuma crud, murat, afumat, la conserva


brinza Quark - este cea mai populara, jumatate din consumul de brinza din Germania fiind de acest tip


vinul spumos Sekt





Aromele preferate de germani sint:





marar - folosit la salate de cartofi, muraturi, fructe de mare, supe de iarna


maghiran - similar cu oregano, da gust untului, carnii


patrunjel - savurat in combinatie cu usturoi si ceapa; nu lipseste din untul cu verdeata





Incerci si tu o reteta cu specific german?





Carne de porc dezosata cu maghiran





cotlete de porc dezosate, taiate nu foarte gros, 1/4 cana stafide macerate in vin, un mar curatat, taiat bucatele, o ceapa taiata julien, 3 linguri ulei, 3 linguri mustar, 10 frunze maghiran, tocate, piper





Se sareaza si se pipereaza cotletele. Fiecare cotlet se unge cu mustar. Intr-un vas larg, fara capac, se incalzeste uleiul la temperatura medie, si se caleste ceapa pina devine aurie (5 - 10 minute). Se scot stafidele din vin si se adauga peste ceapa impreuna cu marul taiat si se lasa cinci minute. Se trag cotletele prin vin si se condimenteaza cu maghiran. Se da focul mic, se acopera vasul si se lasa pina se fragezesc cotletele.
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite