Tiramisu: cele mai reusite retete

(0)
admin postat de
Cu siguranta Tiramisu este un desert italian, cu toate ca originile de drept sunt inca disputate. Doar 3 ingrediente faceau aceasta prajitura irezistibla, doar 3 ingrediente care au generat dispute asupra bucatarului ce avea sa-si semneze opera de arta: delicatetea piscoturilor, aroma branzei mascarpone si izul intens de cafea. O combinatie nimicitoare.

Exista numeroase legende menite sa justifice originea prajiturii delicate. Dupa cum bine se stie traducerea in limba romana a Tiramisu este "Ridica-ma", lucru ce incearca sa lege originea prajiturii de Venetia: se pare ca celebrul desert italian are proprietati afrodisiace, menite sa dea energie curtezanelor.

O alta legenda este legata de Marele Duce Cosimo al III-lea de Medici, care, in timpul unei vizite in Siena, fiind foarte impresionat de delicatul desert a hotarat sa-l ia acasa cu el, in Florenta.

Reteta originala Tiramisu



Tiramisu este servit pretutindenti in restaurantele din Italia, si de aici provine si sursa noastra pentru cea mai apropiata versiune de cea originala.

Ingrediente:

4 galbenusuri, 160g zahar, 330g mascarpone, 20 piscoturi, cafea proaspat facuta racita, cacao pentru pudrat.

Mixati galbenusurile impreuna cu zaharul pana acesta s-a topit si aveti o crema tare si fina. Adaugati mascarpone si omogenizati.

Muiati piscoturile cu miscari rapide in cafeaua proaspat facuta si racita, si asezati-le intr-un ...
singur strat, unul langa celalat pe o tava. Asezati 2/3 din crema mascarpone.

Repetati procedeul cu piscoturile ramase, adaugati-le deasupra cremei, turnati si nivelati restul de crema ramasa, dupa care pudrati cu cacao din abundenta.

Lasati in frigider pana la 8 ore, dupa care puteti sa-l taiati in felii.

Tiramisu: variatiuni pe aceeasi tema

Bineinteles, odata ce minunatul desert a fost cunoscut pe plan international, prin anii 80, a ajuns in bucatariile altor chefi, ce au dorit sa-si puna amprenta personala, ceea ce nu este un lucru rau.

1) Tiramisu pentru copii

Mai exista o legenda, aceea care spune ca tiramisu a fost facut initial ca si desert pentru copii, fara sa contina alcool.

2) Tiramisu cu albus sau frisca lichida

In reteta originala de tiramisu prezentata mai sus, s-au folosit doar galbenusuri si mascarpone pentru crema, dar la alegere puteti opta pentru frisca lichida sau albus de ou mixat cu zahar pentru a da un plus de textura cremei tiramisu. Astfel de retete ce au frisca lichida sau albus de ou in compozitie gasiti aici:









Tiramisu clasic cu rom si cafea







Tiramisu cu crema de iaurt







Tiramisu la pahar







 

3) Tiramisu cu fructe

Bineinteles nu se putea ca aceasta combinatie sa nu fie descoperita. Deliciosul desert cu aroma delicata de cafea a fost combinat cu prospetimea fructelor, rezultatul fiind, ca si reteta originala de altfel, agreat de unii si blamat de altii.









Tiramisu de vara







Tiramisu cu cirese







Tiramisu cu zmeura si crema de iaurt







Tiramisu cu visine







 

4) Torturile Tiramisu

Bineinteles, asa cum v-am spus, deliciosul desert a fost interpretat si ras-interpretat, pana a ajuns si tort pe masa de sarbatoare. Initial tiramisu se prepara ca portii individuale de desert, dar "coafat" cu niste piscoturi, o funda si niste fructe proaspete, inmuiate in ciocolata sau in zahar, veti obtine un tort minunat, demn de o masa de sarbatoare.









Tort Tiramisu cu rom







Tort tiramisu cu biscuiti







Tort tiramisu cu cirese in ciocolata







Tiramisu cu visine (reteta video)







Tort de clatite Tiramisu







Tiramisu cu capsuni







 

Care este reteta ta preferata de tiramisu?
recomandari

1. Foloseste o reteta buna
Prima regula este si cea mai importanta, parerea mea desigur :). Pentru un ...

citește—

Fie ca alegi sa faci cateva fursecuri, cateva prajituri cu crema sau un tort delicios, cei mici, dar si cei ...

citește—

 
Masa de Craciun este una cat se poate de importanta, iar desertul este si el la fel de important. In ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite