Povestea Iepurasului nu este legata de Biblie – nu exista niciun pasaj in care sa se mentioneze faptul ca un personaj urechiat si blanos imparte oua colorate si cadouri in preajma Pastelui. Totusi, traditia darurilor a devenit strans legata de Sarbatori. Aproape ca nu ne putem imagina un Craciun fara Mos, un Sfant Nicolae fara ghete puse la usa si un Paste fara Iepuras. De unde a aparut, insa, simpaticul urechiat aducator de cadouri? Cercetatorii spun ca povestea s-a nascut in secolul al XIII-lea, in Germania pre-crestina. Populatia venera pe atunci diferiti zei si zeite. Una din cele mai iubite zeitati, Eostra, era simbolul primaverii si al fertilitatii, iar la fiecare echinoctiu de primavara aveau loc serbari in cinstea ei. Simbolul Eostrei era nimeni altul decat...iepurele. Motivul era foarte simplu: rata foarte mare de reproducere a simpaticului animal. De asemenea, nu trebuie sa uitam faptul ca primavara a reprezentat intotdeauna un simbol al renasterii si al vietii in sine. Ouale au fost si ele mereu privite ca un simbol al fertilitatii. Ouale de Pasti reprezinta invierea lui Hristos, dar aceasta asociatie a venit mult mai tarziu, atunci cand in secolul XV romano-catolicismul a devenit religia dominanta în Germania, absorbind si cate ceva din credintele pagane deja inradacinate. Primele legende despre Iepurasul de Paste au inceput sa apara in anii 1500, anul 1680 marcand publicarea unei povesti despre un iepure care ascundea oua intr-o gradina. Povestile au inceput sa circule, ajungand si in Statele Unite in jurul anului 1700, atunci cand emigrantii germani s-au stabilit in Pennsylvania. Pasul firesc dupa popularizarea povestilor a fost instaurarea obiceiului: oamenii au inceput sa pregateasca mici cuiburi in care iepurele sa poata lasa ouale. Cuiburile au evoluat, fiind transformate cu timpul in cosulete elegante, decorate si colorate, in care cei mici primeau dulciuri si alte mici daruri. Incetul cu incetul, traditia a devenit cunoscuta si iubita de nenumarate popoare, Iepurasul devenind un adevarat simbol al Pastelui.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de
Fasole păstăi cu sos de soia si baconDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaPentru Mos Craciun am pregatit o prajitura din seria "am prea multa branza de la tara si n-o mananca nimeni" :)))...
Prajitura cu branza si zmeuraDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii