Traditia Iepurasului de Paste

Traditia Iepurasului de Paste

Povestea Iepurasului nu este legata de Biblie – nu exista niciun pasaj in care sa se mentioneze faptul ca un personaj urechiat si blanos imparte oua colorate si cadouri in preajma Pastelui. Totusi, traditia darurilor a devenit strans legata de Sarbatori. Aproape ca nu ne putem imagina un Craciun fara Mos, un Sfant Nicolae fara ghete puse la usa si un Paste fara Iepuras. De unde a aparut, insa, simpaticul urechiat aducator de cadouri?   Cercetatorii spun ca povestea s-a nascut in secolul al XIII-lea, in Germania pre-crestina. Populatia venera pe atunci diferiti zei si zeite. Una din cele mai iubite zeitati, Eostra, era simbolul primaverii si al fertilitatii, iar la fiecare echinoctiu de primavara aveau loc serbari in cinstea ei. Simbolul Eostrei era nimeni altul decat...iepurele. Motivul era foarte simplu: rata foarte mare de reproducere a simpaticului animal. De asemenea, nu trebuie sa uitam faptul ca primavara a reprezentat intotdeauna un simbol al renasterii si al vietii in sine. Ouale au fost si ele mereu privite ca un simbol al fertilitatii. Ouale de Pasti reprezinta invierea lui Hristos, dar aceasta asociatie a venit mult mai tarziu, atunci cand in secolul XV romano-catolicismul a devenit religia dominanta în Germania, absorbind si cate ceva din credintele pagane deja inradacinate.   Primele legende despre Iepurasul de Paste au inceput sa apara in anii 1500, anul 1680 marcand publicarea unei povesti despre un iepure care ascundea oua intr-o gradina. Povestile au inceput sa circule, ajungand si in Statele Unite in jurul anului 1700, atunci cand emigrantii germani s-au stabilit in Pennsylvania.   Pasul firesc dupa popularizarea povestilor a fost instaurarea obiceiului: oamenii au inceput sa pregateasca mici cuiburi in care iepurele sa poata lasa ouale. Cuiburile au evoluat, fiind transformate cu timpul in cosulete elegante, decorate si colorate, in care cei mici primeau dulciuri si alte mici daruri. Incetul cu incetul, traditia a devenit cunoscuta si iubita de nenumarate popoare, Iepurasul devenind un adevarat simbol al Pastelui.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa crema de legume si ardei copt
3
Supe de legume

Supa crema de legume si ardei copt

Hranitor si dietetic!!!

Supa crema de legume si ardei copt
Prajitura cu piure de castane
4
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Ciorba de burta de vita
5
Supe de carne

Ciorba de burta de vita

Delicioasa in orice sezon!

Ciorba de burta de vita
Parteneri
Tort Felie de lapte cu afine
Bucataras.RO

Tort Felie de lapte cu afine

„Trecerea dintre ani...cu o echipa super, cu miracole bucataresti,cu artificii vazute de pe geam,cu oboseala ,dar...cu...

Tort Felie de lapte cu afine
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!