Traditia Iepurasului de Paste

Traditia Iepurasului de Paste

Povestea Iepurasului nu este legata de Biblie – nu exista niciun pasaj in care sa se mentioneze faptul ca un personaj urechiat si blanos imparte oua colorate si cadouri in preajma Pastelui. Totusi, traditia darurilor a devenit strans legata de Sarbatori. Aproape ca nu ne putem imagina un Craciun fara Mos, un Sfant Nicolae fara ghete puse la usa si un Paste fara Iepuras. De unde a aparut, insa, simpaticul urechiat aducator de cadouri?   Cercetatorii spun ca povestea s-a nascut in secolul al XIII-lea, in Germania pre-crestina. Populatia venera pe atunci diferiti zei si zeite. Una din cele mai iubite zeitati, Eostra, era simbolul primaverii si al fertilitatii, iar la fiecare echinoctiu de primavara aveau loc serbari in cinstea ei. Simbolul Eostrei era nimeni altul decat...iepurele. Motivul era foarte simplu: rata foarte mare de reproducere a simpaticului animal. De asemenea, nu trebuie sa uitam faptul ca primavara a reprezentat intotdeauna un simbol al renasterii si al vietii in sine. Ouale au fost si ele mereu privite ca un simbol al fertilitatii. Ouale de Pasti reprezinta invierea lui Hristos, dar aceasta asociatie a venit mult mai tarziu, atunci cand in secolul XV romano-catolicismul a devenit religia dominanta în Germania, absorbind si cate ceva din credintele pagane deja inradacinate.   Primele legende despre Iepurasul de Paste au inceput sa apara in anii 1500, anul 1680 marcand publicarea unei povesti despre un iepure care ascundea oua intr-o gradina. Povestile au inceput sa circule, ajungand si in Statele Unite in jurul anului 1700, atunci cand emigrantii germani s-au stabilit in Pennsylvania.   Pasul firesc dupa popularizarea povestilor a fost instaurarea obiceiului: oamenii au inceput sa pregateasca mici cuiburi in care iepurele sa poata lasa ouale. Cuiburile au evoluat, fiind transformate cu timpul in cosulete elegante, decorate si colorate, in care cei mici primeau dulciuri si alte mici daruri. Incetul cu incetul, traditia a devenit cunoscuta si iubita de nenumarate popoare, Iepurasul devenind un adevarat simbol al Pastelui.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac inflorat cu doua umpluturi

Cozonac inflorat cu doua umpluturi

Un cozonac ce are 2 umpluturi:dulceata de zmeura si crema de nuca si cacao.

Cozonac inflorat cu doua umpluturi
Drob din miel

Drob din miel

Vedeta mesei Pascale!!

Drob din miel
Ciorbă de miel reţetă

Ciorbă de miel reţetă

Ciorbă de miel reţetă

Ciorbă de miel reţetă
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Rulouri cu ciuperci
2
Aperitive cu ciuperci

Rulouri cu ciuperci

Un aperitiv delicios, se poate servi cald sau rece, potrivit in orice moment!

Rulouri cu ciuperci
Ciorba ruseasca
3
Borsuri

Ciorba ruseasca

Dupa mesele imbelsugate, o ciorba de cartofi cu sfecla rosie si inacrita cu bors de putina, merge de minune!!

Ciorba ruseasca
Coltunasi de post cu gem
4
Dulciuri

Coltunasi de post cu gem

Aceasta reteta de coltunasi cu gem este un desert de post rapid si delicios. Se prajeste pesmetul in ulei si se amesteca apoi...

Coltunasi de post cu gem
Supa de linte
5
Parteneri
Bastonase de pui crocante si aromate
Bucataras.RO

Bastonase de pui crocante si aromate

Ideea mi-a venit gandindu-ma la dleicioasele fasii de pui de la KFC. Au iesit dleicioase alaturi de un sos coctail.

Bastonase de pui crocante si aromate
Saramura de miel
Gustos.RO

Saramura de miel

Spalam carnea si o stergem.

Saramura de miel
Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao
ReteteCulinare.RO

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao