Traditia mielului de Paste

Traditia mielului de Paste

Celebrarea Pastelui dateaza aproximativ din anul 1445 in. H, de pe vremea plecarii din Egipt a poporului evreu (Iudeii de mai tarziu) randuit de Moise. Cand a fost trimis un ingerul nimicitor peste toata tara Egiptului ca sa loveasca cu moartea pe toti noii nascuti, Domnul a dat o porunca speciala poporului sau care se afla in Egipt, si a carei ascultare le asigura protectia. Fiecare familie trebuia sa ia un miel de un an, de parte barbateasca, fara cusur si sa-l injunghie in seara celei de-a paisprezecea zi a lunii Abib (aproximativ aprilie). Cu o parte din sangele mielului sacrificat trebuia sa stropeasca cei doi stalpi si pragul de sus al tocului usii de la intrarea caselor lor. Cand Nimicitorul avea sa strabata tara, el urma sa treaca peste casele stropite cu acest sange (astfel, termenul Paste, de la ebraicul pesah, inseamna �a sari peste", �a trece peste" sau �a cruta"), in felul acesta, prin sangele mielului injunghiat, Israelitii au fost crutati de pedeapsa mortii care a venit peste toti intaii nascuti egipteni.

Din acest moment al istoriei, poporul lui Dumnezeu a celebrat Pastele in fiecare primavara (in general in preajma Vinerii Mari si a Pastelui crestin), ca raspuns la porunca Sa potrivit careia Pastele trebuia sa fie �o lege vesnica".
Dumnezeu a instituit semnul sangelui nu fiindca El nu ar fi putut distinge altfel pe Israeliti de Egipteni, ci pentru ca El a dorit sa-l invete pe poporul Sau importanta ascultarii si a rascumpararii prin sange, pregatindu-l astfel pentru "Mielul lui Dumnezeu" care, secole mai tarziu, va ridica pacatul lumii.
Exact in aceeasi zi, peste ani, Isus insusi a fost rastignit in ajunul Pastelui, ca Mielul de Paste care salveaza din pacat si din moarte pe toti cei care cred.

Astfel, in intreaga traditie crestina, Mielul il simbolizeaza chiar pe Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru pacatele lumii si a murit pe cruce ca un miel nevinovat. Ulterior, mielul fript a devenit un fel principal pe masa de Paste a tuturor crestinilor. In Europa sunt foarte populari si mieii din unt, paste sau zahar.

Revenind insa la realitate, observam ca traditia ne costa.
Pana la Sfintele Paste mai este mai putin de doua saptamani si romanii au intrat in vria pregatirilor. Patronatele din domeniu estimeaza ca aproape 3 milioane de miei vor ajunge pe mesele romanilor in acest an.
La ora actuala, mielul se vinde la un pret de circa 15 lei/kg daca il luati viu, un miel avand intre 8-10kg. Asa ca multi prefera sa renunte la achizitionarea unui miel din cauza preturilor ridicate.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob usor de pui

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Drob usor de pui
Cele mai apreciate rețete
Desert prajitura felie de lapte
1
Retete culinare

Desert prajitura felie de lapte

Astazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...

Desert prajitura felie de lapte
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
2
Cozonac

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)

Pentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
Tarta cu mere si scortisoara
3
Tarte

Tarta cu mere si scortisoara

Eu nu mananc inghetata in timpul iernii, dar aceasta combinatie de tarta cu mere servita fierbinte cu doua cupe de inghetata...

Tarta cu mere si scortisoara
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
4
Budinci

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

a) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
Feijoada - tocana braziliana cu fasole
5
Mancaruri cu carne

Feijoada - tocana braziliana cu fasole

Feijoada este o reteta de tocata de carne de vita cu fasole boabe, mancarea nationala a Braziliei. Este o tocana delicioasa...

Feijoada - tocana braziliana cu fasole
Parteneri
Desert baclava de post
Bucataras.RO

Desert baclava de post

Aveam niste foi de placinta prin congelator pe care le tot mutam dintr-un loc in altul. Si pentru ca imi doream de mult timp...

Desert baclava de post
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Altfel de Cozonac cu Nuca
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola