Traditia mielului de Paste

(0)
postat de
Celebrarea Pastelui dateaza aproximativ din anul 1445 in. H, de pe vremea plecarii din Egipt a poporului evreu (Iudeii de mai tarziu) randuit de Moise. Cand a fost trimis un ingerul nimicitor peste toata tara Egiptului ca sa loveasca cu moartea pe toti noii nascuti, Domnul a dat o porunca speciala poporului sau care se afla in Egipt, si a carei ascultare le asigura protectia. Fiecare familie trebuia sa ia un miel de un an, de parte barbateasca, fara cusur si sa-l injunghie in seara celei de-a paisprezecea zi a lunii Abib (aproximativ aprilie). Cu o parte din sangele mielului sacrificat trebuia sa stropeasca cei doi stalpi si pragul de sus al tocului usii de la intrarea caselor lor. Cand Nimicitorul avea sa strabata tara, el urma sa treaca peste casele stropite cu acest sange (astfel, termenul Paste, de la ebraicul pesah, inseamna �a sari peste", �a trece peste" sau �a cruta"), in felul acesta, prin sangele mielului injunghiat, Israelitii au fost crutati de pedeapsa mortii care a venit peste toti intaii nascuti egipteni.

Din acest moment al istoriei, poporul lui Dumnezeu a celebrat Pastele in fiecare primavara (in general in preajma Vinerii Mari si a Pastelui crestin), ca raspuns la porunca Sa potrivit careia Pastele trebuia sa fie �o lege vesnica".
Dumnezeu a instituit semnul sangelui nu fiindca El nu ar fi putut distinge altfel pe Israeliti de Egipteni, ci ...
pentru ca El a dorit sa-l invete pe poporul Sau importanta ascultarii si a rascumpararii prin sange, pregatindu-l astfel pentru "Mielul lui Dumnezeu" care, secole mai tarziu, va ridica pacatul lumii.
Exact in aceeasi zi, peste ani, Isus insusi a fost rastignit in ajunul Pastelui, ca Mielul de Paste care salveaza din pacat si din moarte pe toti cei care cred.

Astfel, in intreaga traditie crestina, Mielul il simbolizeaza chiar pe Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru pacatele lumii si a murit pe cruce ca un miel nevinovat. Ulterior, mielul fript a devenit un fel principal pe masa de Paste a tuturor crestinilor. In Europa sunt foarte populari si mieii din unt, paste sau zahar.

Revenind insa la realitate, observam ca traditia ne costa.
Pana la Sfintele Paste mai este mai putin de doua saptamani si romanii au intrat in vria pregatirilor. Patronatele din domeniu estimeaza ca aproape 3 milioane de miei vor ajunge pe mesele romanilor in acest an.
La ora actuala, mielul se vinde la un pret de circa 15 lei/kg daca il luati viu, un miel avand intre 8-10kg. Asa ca multi prefera sa renunte la achizitionarea unui miel din cauza preturilor ridicate.
recomandari

 
Traditia pascai
 
Ritualul de a pune pe masa de sarbatori miel si pasca provine din ...

citește—

Povestea Iepurasului nu este legata de Biblie – nu exista niciun pasaj in care sa se mentioneze faptul ca un ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.