Traditii de Paste, in lume

Dupa o lunga perioada de post, toata lumea asteapta Pastele, pentru a servi preparate gustoase si a se bucura alaturi de cei dragi de aceasta sarbatoare. In multe tari se servesc preparate traditionale, speciale pentru sarbatoarea Pastelui. Chiar daca multe tari, catolice, au sarbatorit Pastele, traditiile acestei perioade merita atentia. Culinar iti povesteste despre obiceiurile diverselor popoare in perioada Pastelui.


Italia
Agnellino - mielul bine prajit, este specialitatea italienilor in aceste zile, servit cu anghinare si piper. In unele zone se serveste o piine coapta sub forma de coroana si impodobita cu bomboane cu forma oului, colorate. De asemenea, se daruiesc oua vizitatorilor, care sint binecuvintate de preot. De obicei, ouale se pastreaza in centrul unei piini, sub forma de pui sau iepuras.

Olanda
De Paste, mesele olandezilor sint decorate cu oua colorate si flori. Se serveste o piine dulce, umpluta cu stafide, numita Paasbrood, un preparat traditional.

Franta
Clopotele de biserica nu suna incepind cu vinerea mare pina in Duminica de Paste, in semn de respect pentru suferinta prin care a trecut Isus. Se spune ca in aceasta perioada clopotele au plecat spre Roma, de unde se vor intoarce aducind daruri, in special oua. Cind suna clopotele de Paste, copiii ies in strada pentru a a uzi intoarcerea colopotelor. Oamenii isi ureaza, in aceste zile, cind se intilnesc, ?Heureuses Paques? (Paste fericit!). Iepurasul de Paste se numeste Pierre LeBunnee.

Suedia
Saptamina Mare incepe cu Duminica floriilor, pentru a celebra intrarea lui Isus in Ierusalim. Oamenii obisnuiesc sa duca la biserica crengi de salcie, care tin locul celor de laur. Ei le-au trinut in casa timp de o saptamina, pentru a inflori mai repede, datorita caldurii. Desigur ca exista si superstitii legate de aceasta perioada. Se crede ca vrajitoarele au o putere deosebita in aceasta perioada, in special cele de magie neagra. Cu o zi inainte de Paste, baietii si fetele se imbraca in vrajitoare si merg la vecini carora le lasa vederi de Paste, pentru care primesc bani sau dulciuri. In partea de vest a tarii exista obiceiul sa se lase scrisoarea in cutia postala sau sub usa, expeditorul raminind necunoscut. Ouale fierte, frumos colorate, sint neaparat incluse in meniul suedezilor in aceasta perioada.

In Germania prietenii isi daruiesc oua vopsite in diverse motive traditionale. Se spune ca iti aduce noroc sa maninci verdeturi in joia dinaintea Pastelui. Pe dealuri se aprind focuri, in seara de Paste.

Mexic
Pentru Mexicani, in mare parte catolici, Saptamina Sfinta si Pastele reprezinta un bun moment de a-si petrece concediul, astfel ca autostrazile sint pline in aceste zile. In aceaste doua saptamini, elevii nu invata, bancile si institutiile sint inchise, raminind in activitate, insa, majoritatea agentiilor de turism. Iepurasul de Paste nu este prezent in Spania, poate doar in supermarket.

Europa de Est
Traditia vopsirii oualor dateaza, in aceste tari, din Evul Mediu. In Ungaria se picteaza pe oua flori rosii, catre simbolizeaza singele varsat de Isus. In Iugoslavia se scrie pe oua XV, care reprezinta propozitia ?christos valkrese? - Christos a inviat. Polonezii duc preparatele de Paste la biserica pentru binecuvintarea preotului. Ei le servesc la prima masa de Paste. In Rusia se pregatesc prajiturele speciale, numite blini. Mincarea de miel, servita in perioada pastelui, este specifica tarilor europene.

Grecia
Exista obiceiul ca oamenii sa plece de la biserica tinind in mina luminarea aprinsa. Se spune ca lumina aduce noroc daca nu se stinge pina acasa. In aceste zile se maninca o piine speciala, numita ?piinea lui Isus?. In centrul piini este marcata o cruce, iar pe margini este decorata cu ornamente sub forma de oua. Masa de Paste incepe duminica dupa-amiaza, prelungindu-se pina spre seara.

La rubrica speciala cu retete de Paste vei gasi citeva preparate traditionale din Suedia si Polonia.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu mere

Placinta cu mere

Ne place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...

Placinta cu mere
Piure de cartofi cu spanac si leurda

Piure de cartofi cu spanac si leurda

Din categoria rețetelor de post, dar și din categoria rețetelor cu leurdă, rețete de primăvară, azi am preparat...

Piure de cartofi cu spanac si leurda
Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt și muștar este o combinație răcoritoare și gustoasă, perfectă pentru zilele...

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar
Cele mai apreciate rețete
Eclere
1
Dulciuri

Eclere

Delicioase

Eclere
Bulgur colorat cu snitele de soia
2
Mancaruri de post

Bulgur colorat cu snitele de soia

O mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!

Bulgur colorat cu snitele de soia
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
3
Prajituri

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)

Prajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
Mâncare de năut cu sos de ceapă
4
Mancaruri de post

Mâncare de năut cu sos de ceapă

Mâncare de năut cu sos cu multă ceapă, garnisită cu pătrunjel proaspăt și lămâie. Se poate servi cu bere cu ghimbir...

Mâncare de năut cu sos de ceapă
Placinta (melcisori) cu mere
5
Dulciuri

Placinta (melcisori) cu mere

O reteta in ton cu vremea de-afara.

Placinta (melcisori) cu mere
Parteneri
Limoncello - Lichior din coaja de lamaie
Bucataras.RO

Limoncello - Lichior din coaja de lamaie

Lămâile sunt nelipsite din bucătăria mea. Lunile trecute, chiar am avut nevoie de multe lămâi, pentru sucuri,...

Limoncello - Lichior din coaja de lamaie
Placinta cu branza proaspata de vaci
Gustos.RO

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Flan cu Lapte Condensat Indulcit
ReteteCulinare.RO

Flan cu Lapte Condensat Indulcit

Flan cu Lapte Condensat Indulcit