Traditii si obiceiuri de Pasti

    Traditii de Paste   Pastele reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori anuale crestine care sarbatoreste evenimentul fundamental al crestinismului, Invierea lui Iisus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu in religiile crestine, in a treia zi dupa rastignirea Sa din   Vinerea Mare. Data de inceput a Pastelui marcheaza inceputul anului ecleziastic crestin. Exista unele culte crestine care nu sarbatoresc Pastele.

Masa de Paste la romani, este una din cele mai bogate din tot anul, plina de traditii.

Mai multe legende si traditii vrem sa vi le prezentam mai jos.

Iepurasul de Paste
O prima legenda ar fi ca prezenta iepurasului in traditia pascala se datoreaza reminiscentelor ritualurilor pagane si divinitatilor venerate in vremuri indepartate. Simpaticul animal fiind atunci, ca si astazi, un evident simbol al fertilitatii. O veche legenda nordica spune ca zeita Eostre a gasit intr-o iarna o pasare ranita pe camp. Pentru a o salva de la moarte, zeita a transformat-o intr-o iepuroaica, aceasta pastrand insa capacitatea de a depune oua. Pentru a-i multumi binefacatoarei sale, iepuroaica decora ouale facute si i le daruia zeitei. Aceasta legenda se mai pastreaza vie in rindurile comunitatii olandeze din Pennsylvania, unde copiii asteapta de Paste iepurasul care face un cuib plin de oua colorate. Din aceasta legenda s-a nascut si traditia ca iepurasul sa aduca daruri copiilor.

Ouale de Paste traditie si legenda
O legenda ne spune ca dupa rastignire, in noaptea de simbata spre duminica Pilat, invitat la un ospat dat in cinstea lui de mai-marii evreilor, ingandurat si indurat tinea un ou in mana. Tocmai in acel moment, un centurion navali in sala, strigand inspaimantat: 'Hristos a inviat!'. Sceptic Pilat a replicat: 'O sa invie, cand se va inrosi oul acesta'. Si oul s-a inrosit pe data. Minunea l-a facut pe roman sa scape oul din mana. De atunci, se zice , a ramas obiceiul ciocnirii oualelor rosii. De fapt, este vorba de substituirea simbolica a sacrificiului prin lovirea oualelor in cap. Mai glasuieste legenda ca, in dimineata Duminicii dupa Inviere o frumoasa copila, cu poala plina de oua, mergea catre piata din Ierusalim pentru a le vinde. Intalnindu-se pe drum cu un tanar evreu de vita nobila, impresionat de vestea pe care o aflase, ii spune, in loc de buna ziua, ' Hristos a inviat !'. De atunci a ramas obiceiul ca oamenii sa se salute la Inviere cu aceste vorbe.
Din martea Saptamanii Mari, dar mai ales in zilele de joi, vineri si sambata, in toate gospodariile se vopsesc ouale rosii de Paste. Iar in Duminica Pastelui trebuie sa te speli cu apa in care se afla un ou rosu si cateva monezi. Oul rosu semnifica sanatatea, iar banii bogatia. La masa se ciocnesc ouale rosii.

Mielul de Paste
  Mancarea traditionala este carnea de miel pregatita dupa mai multe retete specifice. Mielul este simbolul lui Hristos...Mielul de Paste a fost o 'Jertfa' care a indeplinit rolul de substitut pentru intaiul nascut; aceasta jertfa arata moartea lui Hristos ca substitut al mortii credinciosului. Pavel il numeste, in mod explicit, pe Hristos Mielul nostru de Paste care a fost jertfit pentru noi.

  Drob de miel
Ingrediente :
500 grame de carne de miel si ficat, 2 oua, o felie de paine, 1 lingurita de smantana, 1 legatura de patrunjel taiat marunt, 2 cepe, sare si piper.

Mod de preparare
Se fierbe carnea si ficatul si se toaca marunt cu cutitul.
Se adauga ouale si bucata de paine si restul ingredientelor.
Se pun toate intr-un vas si se baga in cuptor la temperatura medie.
Amestecul poate fi invelit intr-o foaie de aluat facuta dintr-un ou, 150 grame faina si o lingura de ulei.
 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max Espresso Machine

- 600 lei
2799.99 lei
2199.99 lei

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei
Gem de gutui cu ghimbir

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Supa crema de dovleac
1
Supe si ciorbe

Supa crema de dovleac

Gustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.

Supa crema de dovleac
Ciorba de fasole in bol de paine
2
Ciorbe

Ciorba de fasole in bol de paine

Ciorba de fasole in bol de paine este o metoda ingenioasa de a prezenta ciorba. Dar in esenta ciorba de fasole cu costita...

Ciorba de fasole in bol de paine
Ciorba de perisoare din carne de pui
3
Supe de carne

Ciorba de perisoare din carne de pui

Este una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...

Ciorba de perisoare din carne de pui
Supa crema de cartofi dulci cu flakes de chorizo si chipsuri de tortilla
4
Supe de carne

Supa crema de cartofi dulci cu flakes de chorizo si chipsuri de tortilla

• curatati cartofii dulci, radacina de patrunjel, pastarnacul si taiati-i cubulete• taiati si tulpina de telina...

Supa crema de cartofi dulci cu flakes de chorizo si chipsuri de tortilla
Supa crema de urzici cu leurda
5
Supe de legume

Supa crema de urzici cu leurda

Pot să vă spun că această Supă cremă de urzici cu leurdă, este una dintre cele mai gustoase supe creme preparate de...

Supa crema de urzici cu leurda
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Prajitura cu branza, cacao si struguri
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia