Vinul are o istorie spumoasa

Desi nu se stie cu exactitate in ce parte a lumii se gasesc radacinile vinului si alte vitei de vie, omul a fost un consumator de vin de mai mult de 5000 de ani, iar traditia acestui obicei merge inapoi in zone intinse din Grecia si Egipt. Vinul care se oferea la sacrificii era un tribut dat zeilor pagani insa in timp, acesta s-a transformat in vinul specific bisericii ortodoxe. Cand contemplam culoarea deosebita a vinului trebuie sa stim ca avem in fata unul dintre cele mai vechi produse ale agriculturii, un produs simplu dar apreciat, care s-a pastrat in timp in forma sa cea mai pura.
In Egipt, cultura vinului era strans legata de cea a faraonilor. S-a descoperit mormantul unui faraon, necunoscut, in care, printre alte obiecte sacre, s-au descoperit si un numar de statuete mici, reprezentand sclavii gata sa isi serveasca stapanul. Una din aceste statuete avea in mana un recipient pentru servit vinul. Acesta, impreuna cu alte cateva amfore, reprezinta una din cele mai vechi dovezi ale existentei vinului in istorie.
Egiptenii obisnuiau sa produca vin alb si vin rosu si ambele soiuri erau folosite ca desert. Unii crescatori erau foarte apreciati si aveau o reputatie in prepararea vinului, insa existau destui apreciati foarte putin. Cei mai cunoscuti viticultori se gaseau in Delta Nilului, in Pelusium si in Letopolis. Chiar si Cleopatra il servea cu vin pe Antoniu, incat multi cronicari se intreaba daca acesta a ramas cu ea din dragoste sau pentru aroma deosebita a vinului.
In Grecia, femeile obisnuiau sa consume foarte mult vin; acest lucru nu era insa valabil si pentru Sparta. Femeile nu aveau voie sa consume alcool deloc. Roma urma exemplul Spartei, Cato cel batran scria: "sotul este judecatorul si cenzorul sotiei sale; nu exista exceptie de la aceasta decizie, daca nevasta ii greseste, acesta poate sa o pedepseasca; daca a baut vin sau a comis adulter, acesta poate sa o ucida”.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa