Vinul are o istorie spumoasa

Desi nu se stie cu exactitate in ce parte a lumii se gasesc radacinile vinului si alte vitei de vie, omul a fost un consumator de vin de mai mult de 5000 de ani, iar traditia acestui obicei merge inapoi in zone intinse din Grecia si Egipt. Vinul care se oferea la sacrificii era un tribut dat zeilor pagani insa in timp, acesta s-a transformat in vinul specific bisericii ortodoxe. Cand contemplam culoarea deosebita a vinului trebuie sa stim ca avem in fata unul dintre cele mai vechi produse ale agriculturii, un produs simplu dar apreciat, care s-a pastrat in timp in forma sa cea mai pura.
In Egipt, cultura vinului era strans legata de cea a faraonilor. S-a descoperit mormantul unui faraon, necunoscut, in care, printre alte obiecte sacre, s-au descoperit si un numar de statuete mici, reprezentand sclavii gata sa isi serveasca stapanul. Una din aceste statuete avea in mana un recipient pentru servit vinul. Acesta, impreuna cu alte cateva amfore, reprezinta una din cele mai vechi dovezi ale existentei vinului in istorie.
Egiptenii obisnuiau sa produca vin alb si vin rosu si ambele soiuri erau folosite ca desert. Unii crescatori erau foarte apreciati si aveau o reputatie in prepararea vinului, insa existau destui apreciati foarte putin. Cei mai cunoscuti viticultori se gaseau in Delta Nilului, in Pelusium si in Letopolis. Chiar si Cleopatra il servea cu vin pe Antoniu, incat multi cronicari se intreaba daca acesta a ramas cu ea din dragoste sau pentru aroma deosebita a vinului.
In Grecia, femeile obisnuiau sa consume foarte mult vin; acest lucru nu era insa valabil si pentru Sparta. Femeile nu aveau voie sa consume alcool deloc. Roma urma exemplul Spartei, Cato cel batran scria: "sotul este judecatorul si cenzorul sotiei sale; nu exista exceptie de la aceasta decizie, daca nevasta ii greseste, acesta poate sa o pedepseasca; daca a baut vin sau a comis adulter, acesta poate sa o ucida”.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta quatro formaggi

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Zacusca de ghebe

Zacusca de ghebe

Ambele bunici gospodine desavarsite, am avut de unde invata, mai intai mama, apoi eu. Un deliciu de reteta, mai ales daca...

Zacusca de ghebe
Pui cu rosii si usturoi (ostropel)

Pui cu rosii si usturoi (ostropel)

Pui la tigaie cu rosii si usturoi este o reteta delicioasa si foarte usor de preparat. Pentru a pregati aceasta reteta cu...

Pui cu rosii si usturoi (ostropel)
Cele mai apreciate rețete
Prajitura zi si noapte de post
1
Dulciuri

Prajitura zi si noapte de post

Aceasta prajitura zi si noapte e pufoasa si delicioasa! Nici nu iti vei da seama ca e o prajitura de post. Se dizolva zaharul...

Prajitura zi si noapte de post
Prajitura foaie peste foaie
2
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Gulas unguresc cu carne de porc
3
Mancaruri cu cartofi

Gulas unguresc cu carne de porc

Gulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...

Gulas unguresc cu carne de porc
Salata de cruditati
4
Salate reci

Salata de cruditati

O salata usoara, plina de vitamine, buna atat in zilele de post cat si pentru cei care vor sa tina dieta. Este o combinatie...

Salata de cruditati
Prajitura After Eight
5
Prajituri

Prajitura After Eight

Prajitura After Eight este o prajitura de casa absolut delicioasa, o reteta de prajitura cu crema cu aroma de menta, ca si...

Prajitura After Eight
Parteneri
Desert rulouri de post cu arome de scortisoara si cocos
Bucataras.RO

Desert rulouri de post cu arome de scortisoara si cocos

Frumos rumenite, ușor crocante la exterior, dar moi și pufoase la interior și mai ales, foarte gustoase, aceste rulouri de...

Desert rulouri de post cu arome de scortisoara si cocos
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
ReteteCulinare.RO

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia