Desi nu se stie cu exactitate in ce parte a lumii se gasesc radacinile vinului si alte vitei de vie, omul a fost un consumator de vin de mai mult de 5000 de ani, iar traditia acestui obicei merge inapoi in zone intinse din Grecia si Egipt. Vinul care se oferea la sacrificii era un tribut dat zeilor pagani insa in timp, acesta s-a transformat in vinul specific bisericii ortodoxe. Cand contemplam culoarea deosebita a vinului trebuie sa stim ca avem in fata unul dintre cele mai vechi produse ale agriculturii, un produs simplu dar apreciat, care s-a pastrat in timp in forma sa cea mai pura.
In Egipt, cultura vinului era strans legata de cea a faraonilor. S-a descoperit mormantul unui faraon, necunoscut, in care, printre alte obiecte sacre, s-au descoperit si un numar de statuete mici, reprezentand sclavii gata sa isi serveasca stapanul. Una din aceste statuete avea in mana un recipient pentru servit vinul. Acesta, impreuna cu alte cateva amfore, reprezinta una din cele mai vechi dovezi ale existentei vinului in istorie.
Egiptenii obisnuiau sa produca vin alb si vin rosu si ambele soiuri erau folosite ca desert. Unii crescatori erau foarte apreciati si aveau o reputatie in prepararea vinului, insa existau destui apreciati foarte putin. Cei mai cunoscuti viticultori se gaseau in Delta Nilului, in Pelusium si in Letopolis. Chiar si Cleopatra il servea cu vin pe Antoniu, incat multi cronicari se intreaba daca acesta a ramas cu ea din dragoste sau pentru aroma deosebita a vinului.
In Grecia, femeile obisnuiau sa consume foarte mult vin; acest lucru nu era insa valabil si pentru Sparta. Femeile nu aveau voie sa consume alcool deloc. Roma urma exemplul Spartei, Cato cel batran scria: "sotul este judecatorul si cenzorul sotiei sale; nu exista exceptie de la aceasta decizie, daca nevasta ii greseste, acesta poate sa o pedepseasca; daca a baut vin sau a comis adulter, acesta poate sa o ucida”.
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postTortul diplomat este un desert foarte cunoscut si apreciat, de care va puteti bucura si in perioada postului. Tortul se...
Tort Diplomat de postNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseAceste fursecuri de sărbătoare sunt gustoase și ușor de preparat.
Fursecuri cu dulceataReteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...
Prajitura pufoasa cu fructe
Comentarii