Ziua Recoltei – sarbatoarea abundentei

Ziua Recoltei – sarbatoarea abundentei

Cand se sarbatorea Ziua Recoltei Asa cum americanii sarbatoresc anual Ziua Recunostintei, multumind divinitatii pentru roadele pamantului, romanii obisnuiau sa aiba in perioada comunista o zi oficiala a abundentei agricole – Ziua Recoltei. Sarbatorita in prima duminica din luna octombrie, aceasta zi speciala era un adevarat prilej de sarbatoare pentru agricultori, dar si pentru persoanele care isi doreau sa cumpere produse proaspete si de calitate. Cum decurgea sarbatoarea Timp de o zi, pietele din orase si sate se umpleau de fructe, legume, lapte, carne si vin. Fanfara canta, cumparatorii se strangeau in jurul tarabelor, iar atmosfera parea una plina de veselie si bunastare. Totusi, lucrurile nu stateau atat de roz, mai ales in ultimii ani ai comunismului. Produsele din piete erau de multe ori prezentate doar cu scop decorativ, fiind plimbate pe rand in diverse zone ale tari. Cumparatorii ramaneau cu buza umflata, fiind ,,serviti,, doar cu un discurs poticnit al lui Nicolae Ceausescu. Pe de alta parte, agricultorii, inginerii si toti cei ce aveau un rol cat de mic in organizarea Zilei Recoltei traiau intr-o adevarata teroare in perioada de dinaintea acestei sarbatori, pentru ca totul trebuia sa iasa perfect.   Originile Zilei Recoltei Roadele pamantului erau celebrate inca din Antichitate, cand sarbatorile grecilor erau centrate in jurul zeitei Demetra, care ocrotea agricultura si era cea care le daruia muritorilor recoltele imbelsugate. Romanii au si ei obiceiuri legate de sporul granelor si sanatatea vitelor, acestea fiind asociate cu Sfantului Dimitrie, a carui sarbatoare are loc la sfarsitul lunii octombrie. Se spune ca usturoiul trebuie semanat pana in aceasta zi, pentru a evita paguba.   Ziua Recoltei in prezent Ziua Recoltei nu mai este o sarbatoare oficiala in zilele noastre, dar este in continuare celebrata in unele zone ale tarii, precum Aiud, Brasov, Gherla, Resita, Craiova, Tecuci, Reghin si Petrosani. Data nu s-a pastrat, aceasta fiind diferita de la zona la zona, asa ca va propun sa celebram fiecare din noi bogatia pe care ne-o ofera toamna.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Scovergi ardelenesti
3
Gogosi

Scovergi ardelenesti

Reţeta de scovergi e foarte simplă şi ieftină, de post, fără ou şi fără lapte.

Scovergi ardelenesti
Prajitura cu piure de castane
4
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Foi napolitana cu blat de nuga
5
Prajituri

Foi napolitana cu blat de nuga

Este o reteta mostenita de la bunica mea, prajitura preferata din copilaria mea.

Foi napolitana cu blat de nuga
Parteneri
Tort cu fructe uscate si turron
Bucataras.RO

Tort cu fructe uscate si turron

Tort cu fructe uscate si turron
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!