Cand se sarbatorea Ziua Recoltei Asa cum americanii sarbatoresc anual Ziua Recunostintei, multumind divinitatii pentru roadele pamantului, romanii obisnuiau sa aiba in perioada comunista o zi oficiala a abundentei agricole – Ziua Recoltei. Sarbatorita in prima duminica din luna octombrie, aceasta zi speciala era un adevarat prilej de sarbatoare pentru agricultori, dar si pentru persoanele care isi doreau sa cumpere produse proaspete si de calitate. Cum decurgea sarbatoarea Timp de o zi, pietele din orase si sate se umpleau de fructe, legume, lapte, carne si vin. Fanfara canta, cumparatorii se strangeau in jurul tarabelor, iar atmosfera parea una plina de veselie si bunastare. Totusi, lucrurile nu stateau atat de roz, mai ales in ultimii ani ai comunismului. Produsele din piete erau de multe ori prezentate doar cu scop decorativ, fiind plimbate pe rand in diverse zone ale tari. Cumparatorii ramaneau cu buza umflata, fiind ,,serviti,, doar cu un discurs poticnit al lui Nicolae Ceausescu. Pe de alta parte, agricultorii, inginerii si toti cei ce aveau un rol cat de mic in organizarea Zilei Recoltei traiau intr-o adevarata teroare in perioada de dinaintea acestei sarbatori, pentru ca totul trebuia sa iasa perfect. Originile Zilei Recoltei Roadele pamantului erau celebrate inca din Antichitate, cand sarbatorile grecilor erau centrate in jurul zeitei Demetra, care ocrotea agricultura si era cea care le daruia muritorilor recoltele imbelsugate. Romanii au si ei obiceiuri legate de sporul granelor si sanatatea vitelor, acestea fiind asociate cu Sfantului Dimitrie, a carui sarbatoare are loc la sfarsitul lunii octombrie. Se spune ca usturoiul trebuie semanat pana in aceasta zi, pentru a evita paguba. Ziua Recoltei in prezent Ziua Recoltei nu mai este o sarbatoare oficiala in zilele noastre, dar este in continuare celebrata in unele zone ale tarii, precum Aiud, Brasov, Gherla, Resita, Craiova, Tecuci, Reghin si Petrosani. Data nu s-a pastrat, aceasta fiind diferita de la zona la zona, asa ca va propun sa celebram fiecare din noi bogatia pe care ne-o ofera toamna.
Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...
Drob de miel, reteta videoPentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...
Hummus cu leurda si lipii de casaSunt pufoase, cremoase si dragute . In reteta de indiene mai era un sirop , dar blatul este atat de pufos si moale incat eu...
Indiene cu piersici si mascarponeCu pere aromate, asezonate cu scorțișoară și de vanilie, cu o cremă de brânză delicioasă, este pur și simplu o...
Prajitura cu pere si crema de branzaEste o reteta simpla care iti face zilele de post mai usoare
Salata de boeuf de postPrajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...
Prajitura cu spuma caramelO prajitura pufoasa, de sezon si care poate fi pregatita cu orice fructe preferati.
Prajitura cu cireseO mancarica pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, mai ales daca sunteti fani ciuperci de padure.
Mancarica de galbiori cu smantanaA venit vara, iar deserturile la pahar sunt vedete la noi! Sunt week-end-uri in care gatesc mai mult si nu mai am chef de...
Desert cu zmeura, ciocolata si lamaieOrganele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietaj
Comentarii