Cand se sarbatorea Ziua Recoltei Asa cum americanii sarbatoresc anual Ziua Recunostintei, multumind divinitatii pentru roadele pamantului, romanii obisnuiau sa aiba in perioada comunista o zi oficiala a abundentei agricole – Ziua Recoltei. Sarbatorita in prima duminica din luna octombrie, aceasta zi speciala era un adevarat prilej de sarbatoare pentru agricultori, dar si pentru persoanele care isi doreau sa cumpere produse proaspete si de calitate. Cum decurgea sarbatoarea Timp de o zi, pietele din orase si sate se umpleau de fructe, legume, lapte, carne si vin. Fanfara canta, cumparatorii se strangeau in jurul tarabelor, iar atmosfera parea una plina de veselie si bunastare. Totusi, lucrurile nu stateau atat de roz, mai ales in ultimii ani ai comunismului. Produsele din piete erau de multe ori prezentate doar cu scop decorativ, fiind plimbate pe rand in diverse zone ale tari. Cumparatorii ramaneau cu buza umflata, fiind ,,serviti,, doar cu un discurs poticnit al lui Nicolae Ceausescu. Pe de alta parte, agricultorii, inginerii si toti cei ce aveau un rol cat de mic in organizarea Zilei Recoltei traiau intr-o adevarata teroare in perioada de dinaintea acestei sarbatori, pentru ca totul trebuia sa iasa perfect. Originile Zilei Recoltei Roadele pamantului erau celebrate inca din Antichitate, cand sarbatorile grecilor erau centrate in jurul zeitei Demetra, care ocrotea agricultura si era cea care le daruia muritorilor recoltele imbelsugate. Romanii au si ei obiceiuri legate de sporul granelor si sanatatea vitelor, acestea fiind asociate cu Sfantului Dimitrie, a carui sarbatoare are loc la sfarsitul lunii octombrie. Se spune ca usturoiul trebuie semanat pana in aceasta zi, pentru a evita paguba. Ziua Recoltei in prezent Ziua Recoltei nu mai este o sarbatoare oficiala in zilele noastre, dar este in continuare celebrata in unele zone ale tarii, precum Aiud, Brasov, Gherla, Resita, Craiova, Tecuci, Reghin si Petrosani. Data nu s-a pastrat, aceasta fiind diferita de la zona la zona, asa ca va propun sa celebram fiecare din noi bogatia pe care ne-o ofera toamna.
Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...
Gem de gutui cu ghimbirReţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciGustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.
Supa crema de dovleacCiorba de fasole in bol de paine este o metoda ingenioasa de a prezenta ciorba. Dar in esenta ciorba de fasole cu costita...
Ciorba de fasole in bol de paineEste una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...
Ciorba de perisoare din carne de puiPentru cei ce iubesc prajiturile acrisoare, dar in acelasi timp lejere, aceste muffins sunt perfecte pentru zilele calduroase...
Muffins cu lime si ciocolata albaDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii