Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola

Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola

Sir Winston Churchill (1874-1965) a ocupat funcția de prim-ministru al Regatului Unit în două mandate: în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1940-1945) și din nou între 1951 și 1955. Churchill este cunoscut pentru rolul său decisiv în conducerea Marii Britanii către victorie împotriva Germaniei naziste și pentru discursurile sale inspiraționale care au menținut moralul britanicilor în cele mai dificile momente ale războiului​. Pe lângă cariera sa politică, Churchill a fost și un prolific autor, câștigând Premiul Nobel pentru Literatură în 1953 pentru scrierile sale despre istoria celui de-al Doilea Război Mondial. Provenind dintr-o familie aristocratică, tatăl său fiind Lord Randolph Churchill, iar mama sa Jennie Jerome, o bogată moștenitoare americană, Churchill a avut o viață marcată de numeroase realizări și contribuții semnificative la istoria globală.​

Legenda spune că lui Winston Churchill îi plăcea atat de mult brânza Gorgonzola încât a marcat zona de pe teritoriul Italiei în care acesta se producea cu un cerc roșu pe harta sa strategică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a preveni bombardarea fabricilor de brânză. Churchill era atât de pasionat de brânza Gorgonzola, încât o prefera față de Blue Stilton, regele brânzeturilor britanice. Înainte și după al Doilea Război Mondial, în weekenduri, un tren de marfă încărcat cu roți de brânză pleca de la Novara către Londra. Sursa: lastampa.it

O altă poveste frumoasă a brânzei gorgonzola este că s-a aflat în meniul premium al celebrului Titanic.

Titanicul a pornit în călătoria sa inaugurală spre New York din Southampton, în sudul Angliei, la 10 aprilie 1912, cu peste 2.200 de persoane la bord. În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, Titanicul, cel mai mare pachebot din lume la data plecării sale în călătoria inaugurală, s-a scufundat în apele Oceanului Atlantic. Nava a fost lovită de un aisberg. Tragedia s-a soldat cu moartea a peste 1.500 de persoane. Este unul dintre cele mai mari dezastre marime care s-au întâmplat pe timp de pace. La peste 100 de ani distanță s-a vândut la licitație un meniu al restaurantului de la clasa I a vaporului. Suvenirul, care prezintă semne de deteriorare cauzate de apă, a fost achiziţionat de către un licitator anonim în cadrul vânzării organizate de Henry Aldridge & Son. Participantul a achitat pentru meniu suma de 66.000 de lire sterline (81.000 $).

În ziua catastrofei, pe 14 aprilie 1912, pasagerii clasei I puteau alege să mănânce file de calcan, pui a la Maryland, cotlete de miel la grătar, creveţi, maioneză de somon şi sardine afumate. Pasagerii au servit şi platouri bogate din brânzeturi. Cheshire, Stilton, Gorgonzola, Edam, Roquefort Cheddar sau Camembert sunt câteva dintre sortimentele din care au putut alege. Iar ca băutură, au servit bere la draft din Munchen, cu gheaţă.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Varza cu ardei copti si mamaliguta

Varza cu ardei copti si mamaliguta

Varza cu ardei copti si mamaliguta
Gutui cu carne de pui

Gutui cu carne de pui

De cate ori pregatesc aceasta mancare, imi aminteste de mama cum o pregatea si cum toata casa este invadata de acest miros al...

Gutui cu carne de pui
Cele mai apreciate rețete
Aluat dulce pentru placinta
1
Aluaturi

Aluat dulce pentru placinta

Aceasta reteta de aluat pentru placinta poate fi folosita la orice placinta cu fructe sau umplutura de bezea sau creme...

Aluat dulce pentru placinta
Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare
2
Bebelusi > 12 luni

Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare

• puneti in mini-tocatorul de la blender vertical Breville Hand Blender pieptul de pui taiat cuburi, morcovul si cartoful...

Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare
Prajitura cu mere, budinca si foietaj
3
Prajituri

Prajitura cu mere, budinca si foietaj

O reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...

Prajitura cu mere, budinca si foietaj
Chec aperitiv cu urzici proaspete
4
Aperitive cu legume

Chec aperitiv cu urzici proaspete

Retete usoare de Primavara!

Chec aperitiv cu urzici proaspete
Cozonac cu stafide si nuca de cocos
5
Cozonac

Cozonac cu stafide si nuca de cocos

Retete de iarna

Cozonac cu stafide si nuca de cocos
Parteneri
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia