Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun pentru a ști dacă achiziționezi un produs de calitate este de a căuta pe ambalajul brânzei gorgonzola emblema certificării acesteia și atunci știi sigur că vei avea pe masă un produs de calitate, care respectă rețeta de producere. Un alt element de semnalizare a calității o reprezintă litera "g" imprimată pe ambalajul produsului, fiind acordată exclusiv companiilor autorizate de Consorzio per la Tutela del Formaggio .

Gorgonzola DOP este o brânză moale, de culoare alb-gălbui, produsă din lapte integral de vacă, cu vinișoare albastre-verzui, formate în urma procesului de maturare denumit în italiană “erborinatura”, adică producerea mucegaiului nobil.

Există două varietăți de Gorgonzola DOP: dulce și picantă.

Zona de proveniență. Gorgonzola DOP este o brânză cu o lungă istorie. După unele surse, Gorgonzola DOP a fost produsă pentru prima dată în orașul Gorgonzola, lângă Milano (regiunea Lombardia), în anul 879 d.Hr. Alte surse indică faptul că această specialitate a fost produsă pentru prima dată în Pasturo nella Valsassina (regiunea Lombardia), o zonă renumită pentru brânzeturile care se produc aici de secole, datorită prezenței unor peșteri naturale, unde temperatura medie se păstrează constantă între 6°C și 12°C. Acest mediu este perfect pentru obținerea atât a brânzei Gorgonzola DOP, precum și a altor specialități de brânzeturi. Producția de Gorgonzola DOP s-a răspândit constant în ambele regiuni Lombardia și Piemont, deși mai lent în comparație cu alte brânzeturi. Acum, zona de producție include provinciile Novara, Vercelli, Cuneo, Biella, VCO, Casale Monferrato și împrejurimile acestora, din regiunea Piemont și provinciile Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Milano, Monza, Pavia și Varese din regiunea Lombardia.

Metoda de obținere

Gorgonzola DOP este produsă din lapte integral de vacă, pasteurizat, provenit din fermele situate în zona de origine. Se adaugă enzime lactice, mucegaiuri selecționate, care dau marmorația caracteristică, cheag și sare. Laptele începe să se coaguleze imediat și, în 20 de minute, cașul este tăiat în bucăți mici. Se scurge zerul, iar bucățile sunt transferate în matrițe rotunde, de 14-15 kg, care sunt întoarse de mai multe ori, apoi lăsate să se odihnească peste noapte, înainte de a fi sărate. Roțile de Gorgonzola DOP sunt ținute într-o încăpere caldă (20/22° C, umiditate 95%) timp de 3 până la 7 zile, după care sunt transferate într-o încăpere răcoroasă. Fiecare roată este perforată de mai multe ori cu ajutorul unor vergele metalice, pentru a permite oxigenului să circule, ceea ce ajută la formarea mucegaiului albastru caracteristic. Suprafața roților de brânză este umezită cu o soluție de apă sărată și astfel se formează stratul exterior elastic.

Maturarea

Gorgonzola dulce are o durată minimă de 50 de zile și maximum 150 de zile, iar maturarea Gorgonzolei picante are o durată minimă de 80 de zile și maximum 270 de zile. Ambalajele de Gorgonzola DOP originală sunt marcate din fabrică cu simbolul „g” imprimat pe foaia de aluminiu care înfășoară brânza. Această marcă este atribuită exclusiv producătorilor autorizați din Italia de către un consorțiu care verifică și păstrează calitatea acestui produs.

Aspect și gust

Gorgonzola DOP denumită „dolce” are o aromă untoasă, ușoară și lăptoasă și o textură moale, cremoasă, tartinabilă, iar culoarea dungilor de mucegai este albastră. Datorită maturării mai îndelungate, varietatea „piccante” are o aromă puternică, înțepătoare, un gust picant pronunțat și o textură compactă, sfărâmicioasă, iar culoarea dungilor este de un albastru-verzui. Pentru a vă bucura de cremozitatea Gorgonzolei dulci, este recomandat să o scoateți din frigider cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a o consuma.

Semnul care certifică o Gorgonzola de calitate

Pentru a ști dacă ai achiziționat un produs de calitate, care respectă întocmai rețeta, caută pe eticheta produsului acest icon.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Foi de miere de albine
Bucataras.RO

Foi de miere de albine

Este prima oara cand fac prajitura aceasta si este grozava langa o ceasca de cafea ! Ps: Mai am de invatat la capitolul...

Foi de miere de albine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise