In mod surprinzator, in prag de sezon rece, sanatatea noastra depinde destul de mult de cateva mici microorganisme: probioticele. Aceste sunt bacterii si microbi benefici care traiesc in intestine noastre si care au un rol important in digestie, dar care in acelasi timp stimuleaza si sistemul imunitar, productia de anticorpi si combat infectiile. Din fericire, aceste bacterii benefice se gasesc din plin in cel putin 5 alimente pe care le putem consuma zilnic. 1. Iaurtul Iaurtul este cel mai popular si cunoscut aliment asociat cu suplimentarea probioticelor din organism. Pe langa imbunatatirea digestiei si cresterea imunitatii organismului, consumul de iaurt previne si aparitia osteoporozei si a cancerului de colon. Bineinteles, cel mai bun iaurt este cel facut in casa, din lapte pasteurizat, iar cel cu arome de fructe este de evitat, pentru ca acestea contine sirop de porumb bogat in fructoza, indulcitori artificiali, conservanti si arome sintetice, care aduc mai multe deservicii sanatatii. Dintre toate tipurile de iaurt, chefirul este cel mai bun. Acesta este, de fapt, o ciuperca care se dezvolta in lapte si produce fermenti, enzime, vitamine, minerale si alte substante bioactive. Pentru ca grabeste refacerea florei intestinale si prevenirea problemelor digestive, chefirul este recomandat mai ales dupa tratamentele cu antibiotice. 2. Varza murata Varza murata este un preparat destul de raspandit in bucataria traditionala romanesca. Aceasta este o sursa excelenta de probiotice datorita fermentatiei prin care este pregatita. Pe langa intarirea sistemului imunitar, culturile vii din varza murata sunt utile si in ameliorarea alergiilor. Totodata, varza murata este o bogata in vitaminele B, A, E si C. 3. Ciocolata neagra Putini stiu ca pe langa proprietatile antioxidante si energizante, ciocolata neagra este o sursa buna de probiotice. Bineinteles, aceasta trebuie sa aiba o concentratie cat mai mare de cacao si un continut cat mai mic de zahar. 4. Ceaiul Kombucha Despre ceaiul Kombucha s-a tot spus ca ar fi adevarata ambrozie, un elixir al sanatatii. Este vorba despre culturi vii de ciuperca Kombucha crescute in ceai verde sau ceai negru. Consumul regulat de Kombucha creste nivelului de energie, imbunatatirea starii de spirit si ajuta la pierderea kilogramelor in plus. Pe langa proprietatile antioxidante si detoxifiante, bacteriile din culturile de Kombucha sunt probiotice si functioneaza in acelasi fel ca si cele din iaurt. 5. Laptele de soia Atunci cand este facut din plante care nu au fost modificate genetic, laptele de soia aduce si numeroase beneficii organismului uman. O singura cana de lapte de soia contine 25-31% calciu, 11-31% vitamina D, 89-125 de calorii, 5 grame de grasimi (0,4 grame grasimi saturate), 6-10 grame de proteine si este bogat in acizi grasi esentiali omega 3, antioxidanti si vitamina E, care ajuta la combaterea infectiilor. De asemenea, laptele de soia are un continut mare de probiotice si culturi vii de bacterii. Este recomandat mai ales dupa tratamentele cu antibiotice, mai ales daca nu tolerati lactatele. Sursa articol: en.wikipedia.org, csid.ro
Sursa foto: medimoon.com
Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciPentru ca in sezonul rece imi doresc supe mai consistente, am gandit ca la aceasta supa de legume merge perfect rosii din...
Crema de legume cu rosii si perisoare de puiCu pere aromate, asezonate cu scorțișoară și de vanilie, cu o cremă de brânză delicioasă, este pur și simplu o...
Prajitura cu pere si crema de branzaPrajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...
Prajitura RaffaelloAceasta reteta de prajitura din foi cu nuci si miere nu este grea si merita tot timpul pierdut. Daca veti avea rabdare sa o...
Prajitura in foi cu miere si nucaEste pentru prima data cand fac aceasta tocana de legume si a iesit grozav de buna, datorita legumelor de tot felul! Va invit...
Tocana de legume cu orezChiftelele de cartofi cu dovlecel sunt excelente pentru o cina usoara.
Chiftele de cartofi cu dovlecel"Provocarea GastroArt"- rețeta reinterpretata
Zacusca de vinete cu mere- reteta reinterpretataSe pregatesc intai fructele.
Tort de toamna cu mere si gutui
Comentarii