5 alimente care contin bacterii benefice sistemului imunitar

5 alimente care contin bacterii benefice sistemului imunitar

In mod surprinzator, in prag de sezon rece, sanatatea noastra depinde destul de mult de cateva mici microorganisme: probioticele. Aceste sunt bacterii si microbi benefici care traiesc in intestine noastre si care au un rol important in digestie, dar care in acelasi timp stimuleaza si sistemul imunitar, productia de anticorpi si combat infectiile. Din fericire, aceste bacterii benefice se gasesc din plin in cel putin 5 alimente pe care le putem consuma zilnic. 1. Iaurtul Iaurtul este cel mai popular si cunoscut aliment asociat cu suplimentarea probioticelor din organism. Pe langa imbunatatirea digestiei si cresterea imunitatii organismului, consumul de iaurt previne si aparitia osteoporozei si a cancerului de colon. Bineinteles, cel mai bun iaurt este cel facut in casa, din lapte pasteurizat, iar cel cu arome de fructe este de evitat, pentru ca acestea contine sirop de porumb bogat in fructoza, indulcitori artificiali, conservanti si arome sintetice, care aduc mai multe deservicii sanatatii. Dintre toate tipurile de iaurt, chefirul este cel mai bun. Acesta este, de fapt, o ciuperca care se dezvolta in lapte si produce fermenti, enzime, vitamine, minerale si alte substante bioactive. Pentru ca grabeste refacerea florei intestinale si prevenirea problemelor digestive, chefirul este recomandat mai ales dupa tratamentele cu antibiotice. 2. Varza murata Varza murata este un preparat destul de raspandit in bucataria traditionala romanesca. Aceasta este o sursa excelenta de probiotice datorita fermentatiei prin care este pregatita. Pe langa intarirea sistemului imunitar, culturile vii din varza murata sunt utile si in ameliorarea alergiilor. Totodata, varza murata este o bogata in vitaminele B, A, E si C. 3. Ciocolata neagra Putini stiu ca pe langa proprietatile antioxidante si energizante, ciocolata neagra este o sursa buna de probiotice. Bineinteles, aceasta trebuie sa aiba o concentratie cat mai mare de cacao si un continut cat mai mic de zahar. 4. Ceaiul Kombucha Despre ceaiul Kombucha s-a tot spus ca ar fi adevarata ambrozie, un elixir al sanatatii. Este vorba despre culturi vii de ciuperca Kombucha crescute in ceai verde sau ceai negru. Consumul regulat de Kombucha creste nivelului de energie, imbunatatirea starii de spirit si ajuta la pierderea kilogramelor in plus. Pe langa proprietatile antioxidante si detoxifiante, bacteriile din culturile de Kombucha sunt probiotice si functioneaza in acelasi fel ca si cele din iaurt. 5. Laptele de soia Atunci cand este facut din plante care nu au fost modificate genetic, laptele de soia aduce si numeroase beneficii organismului uman. O singura cana de lapte de soia contine 25-31% calciu, 11-31% vitamina D, 89-125 de calorii, 5 grame de grasimi (0,4 grame grasimi saturate), 6-10 grame de proteine si este bogat in acizi grasi esentiali omega 3, antioxidanti si vitamina E, care ajuta la combaterea infectiilor. De asemenea, laptele de soia are un continut mare de probiotice si culturi vii de bacterii. Este recomandat mai ales dupa tratamentele cu antibiotice, mai ales daca nu tolerati lactatele. Sursa articol: en.wikipedia.org, csid.ro
Sursa foto: medimoon.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa