5 alimente care contin bacterii benefice sistemului imunitar

5 alimente care contin bacterii benefice sistemului imunitar

In mod surprinzator, in prag de sezon rece, sanatatea noastra depinde destul de mult de cateva mici microorganisme: probioticele. Aceste sunt bacterii si microbi benefici care traiesc in intestine noastre si care au un rol important in digestie, dar care in acelasi timp stimuleaza si sistemul imunitar, productia de anticorpi si combat infectiile. Din fericire, aceste bacterii benefice se gasesc din plin in cel putin 5 alimente pe care le putem consuma zilnic. 1. Iaurtul Iaurtul este cel mai popular si cunoscut aliment asociat cu suplimentarea probioticelor din organism. Pe langa imbunatatirea digestiei si cresterea imunitatii organismului, consumul de iaurt previne si aparitia osteoporozei si a cancerului de colon. Bineinteles, cel mai bun iaurt este cel facut in casa, din lapte pasteurizat, iar cel cu arome de fructe este de evitat, pentru ca acestea contine sirop de porumb bogat in fructoza, indulcitori artificiali, conservanti si arome sintetice, care aduc mai multe deservicii sanatatii. Dintre toate tipurile de iaurt, chefirul este cel mai bun. Acesta este, de fapt, o ciuperca care se dezvolta in lapte si produce fermenti, enzime, vitamine, minerale si alte substante bioactive. Pentru ca grabeste refacerea florei intestinale si prevenirea problemelor digestive, chefirul este recomandat mai ales dupa tratamentele cu antibiotice. 2. Varza murata Varza murata este un preparat destul de raspandit in bucataria traditionala romanesca. Aceasta este o sursa excelenta de probiotice datorita fermentatiei prin care este pregatita. Pe langa intarirea sistemului imunitar, culturile vii din varza murata sunt utile si in ameliorarea alergiilor. Totodata, varza murata este o bogata in vitaminele B, A, E si C. 3. Ciocolata neagra Putini stiu ca pe langa proprietatile antioxidante si energizante, ciocolata neagra este o sursa buna de probiotice. Bineinteles, aceasta trebuie sa aiba o concentratie cat mai mare de cacao si un continut cat mai mic de zahar. 4. Ceaiul Kombucha Despre ceaiul Kombucha s-a tot spus ca ar fi adevarata ambrozie, un elixir al sanatatii. Este vorba despre culturi vii de ciuperca Kombucha crescute in ceai verde sau ceai negru. Consumul regulat de Kombucha creste nivelului de energie, imbunatatirea starii de spirit si ajuta la pierderea kilogramelor in plus. Pe langa proprietatile antioxidante si detoxifiante, bacteriile din culturile de Kombucha sunt probiotice si functioneaza in acelasi fel ca si cele din iaurt. 5. Laptele de soia Atunci cand este facut din plante care nu au fost modificate genetic, laptele de soia aduce si numeroase beneficii organismului uman. O singura cana de lapte de soia contine 25-31% calciu, 11-31% vitamina D, 89-125 de calorii, 5 grame de grasimi (0,4 grame grasimi saturate), 6-10 grame de proteine si este bogat in acizi grasi esentiali omega 3, antioxidanti si vitamina E, care ajuta la combaterea infectiilor. De asemenea, laptele de soia are un continut mare de probiotice si culturi vii de bacterii. Este recomandat mai ales dupa tratamentele cu antibiotice, mai ales daca nu tolerati lactatele. Sursa articol: en.wikipedia.org, csid.ro
Sursa foto: medimoon.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Paste cu sos de rosii si busuioc

Paste cu sos de rosii si busuioc

Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.

Paste cu sos de rosii si busuioc
Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
1
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Prajitura foaie peste foaie
2
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Gogosari cu conopida si struguri
3
Romania

Gogosari cu conopida si struguri

E toamna! Da...e toamna...e vremea conservelor pentru iarna. Cel putin la mine acasa. Am mancat la o matusa din Bistrita o...

Gogosari cu conopida si struguri
Salata de fasole verde
4
Romania

Salata de fasole verde

Se fierbe fasolea verde si se taie bucatele mici. Se rade morcovul, se taie patrunjelul, ceapa si 2-3 catei de usturoi. Se...

Salata de fasole verde
Lichior de menta
5
Romania

Lichior de menta

Lichiorul de menta este o bautura deosebita. Pentru a face aceasta reteta de lichior aveti nevoie frunze de menta, alcool si...

Lichior de menta