Tulpina la inceputul infloririi, aprilie-mai, este inalta de 20 cm, crescand mai tarziu pana la 40 cm. Ea este ramificata, fiecare ramura terminandu-se cu o floare. La baza, tulpina este acoperita cu solzi negriciosi-bruni. Frunzele sunt adanc divizate, asemanatoare celor de marar. Florile sunt mari, cu un diametru de 6-8 cm, de culoare galben-aurie, lucioase, cu 5 sepale paroase, 10-20 petale lungi de 2-4 cm si numeroase stamine. Fructele sunt asezate mai multe la un loc. Infloreste in lunile aprilie-mai. Creste pe coline, mai ales in locuri calcaroase. Este o specie raspindita mai ales in judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Alba, Hunedoara, Sibiu si Mures, dar poate fi intilnita si in Dobrogea (jud.Tulcea) si in Oltenia.
Planta trebuie uscata cat mai repede in incaperi bine aerisite sau uscatorii la o temperatura de 55-60 grade C. Din 4-5 kg planta proaspaata se obtine 1 kg produs uscat. Se foloseste in boli de inima, numai cu avizul medicului, fiind o planta otravitoare. Fiind o planta otravitoare, se vor spala bine mainile la terminarea lucrului cu ea. Actiunea terapeutica principala (in preparate bine dozate) este cea tipic digitalic, prezentand avantajul ca in timp nu se acumuleaza in organism. Trebuie mentionat faptul ca daca se dapajeste 1 g o data si 3 g pe zi (planta uscata) pot surveni accidente nedorite. Aceasta se manifesta prin accelerarea batailor inimii, actiune asemanatoare digitalicelor, dar, datorita eliminarii rapide, actiunea este mult mai fugace. La doze mai mari decat cele indicate apar fenomenele de aritmie si oprirea inimi in diastola.
Checul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...
Chec la cana cu NutellaPentru ostropel de pui cu tomate si usturoi spalam carnea si o condimentam dupa care prajim pulpele in putin ulei pana se...
Ostropel de pui cu tomate si usturoiO supa minunata de iarna, cu o aroma deosebita. Eu ii spun si supa antiraceala. Contine mult usturoi, motiv pentru care se...
Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel1. Incalzim cuptorul la 175°C ptr. ventilatie, sau 200°C la normal. 2. Acoperim fundul formei de tort(26 cm diametru)...
Tort cu branza si friscaAcest chec este unul din deserturile favorite ale familiei mele. Reteta am invatat-o de la soacra mea, cu multi ani in urma....
Chec cu morcov, nuca si stafideAceasta reteta de prajitura cu crema de ness este delicioasa, cu blat crocant cu cocos. Este o prajitura foarte aspectuoasa,...
Prajitura alba cu crema de nessOua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...
Aperitiv - Oua umplute cu avocadoRulada cu mere si scortisoara este o prajitura delicioasa de sezon. Merita incercat, cu atat mai mult ca necesita doar 30 de...
Rulada cu mere si scortisoaraSe pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.
Supa de ceapa
Comentarii