Alimente esentiale pentru sanatatea noastra

Alimente esentiale pentru sanatatea noastra

1. Legumele de sezon – acestea, consumate in stare proaspata, constituie o sursa importanta de vitamine, minerale, fibre si enzime necesare bunei functionari a corpului. Contribuie la mentinerea unui nivel optim al glicemiei, previn cresterea colesterolului in sange si asigura o digestie optima. 2. Cerealele integrale sunt esentiale in alimentatia umana, asigurand energia intregului organism. De asemenea confera senzatia de satietate si reduc pofta de dulce. Trebuie consumate in cantitati controlate pentru a evita depozitele de grasime datorate excesului de amidon. 3. Leguminoasele precum fasolea, mazarea, lintea, nautul, soia si cartofii au un continut mare de amidon, de proteine vegetale si fibre, sunt sarace in grasimi si constituie o buna sursa de calciu, fier, magneziu si potasiu. Sunt recomandate la fiecare masa, oferind organismului energie, satietate diminuand in acelasi timp pofta de dulce 4. Pestele oceanic (macroul, somonul, sardinele, heringul, tonul, codul) este foarte sanatos si e recomandat pentru toata familia. Este de preferat ca acesta sa fie consumat de catre copii de cel putin 3 ori pe saptamana, alaturi de uleiuri presate la rece si o portie de seminte. Astfel este asigurat aportul de grasimi esentiale din categoria omega3-omega6. Acest tip de grasimi contribuie la o buna dezvoltare a creierului, imbunatateste memoria si iti ajuta copilul sa atinga performante intelectuale mult mai bune. 5. Laptele si produsele lactate sunt o sursa importanta de proteine, vitamine A, D, E, B, minerale si oligoelemente . Produsele lactate aduc un aport de aminoacizi esentiali dezvoltarii si regenerarii tesuturilor si organelor. Calciul si vitamina D continute de branzeturi favorizeaza atingerea densitatii osoase maxime in copilarie, fapt ce ofera o protectie crescuta fata de osteoporoza la batranete. Este indicat ca in perioada adolescentei sa fie consumata o cantitate crescuta de branzeturi si produse lactate, deoarece aceasta este perioada de crestere a masei osoase. Pe perioada adolescentei, consumul produselor lactate are o importanta crescuta, tinand cont ca aceasta este perioada in care masa osoasa este in continua crestere. Este recomandat ca tinerii sa consume 2-3 portii de lactate pe zi, in special branza de vaci, perle de branza cu smantana, crema de branza tartinabila, branza imbogatita cu calciu, urda, ricotta, casul si parmezan. 6. Ouale si carnea sunt o sursa de proteine ce asigura organismului aportul celor opt aminoacizi esentiali. Ii numim esentiali deoarece acestia nu pot fi fabricati de organism si trebuie adusi din anumite alimente. Carnea si ouala contin si vitamina D, care ajuta la fixarea calciului in oase. De asemenea mai contin vitamina A, fier, selenium si zinc, minerale al caror rol este prevenirea anemiei si cresterea imunitatii. Ouale sunt o sursa importanta de fosfolipide si vitamine B, esentiale pentru un creier sanatos si o piele frumoasa si catifelata. 7. Uleiurile presate la rece (ulei de masline, rapita, in), fructele oleaginoase (nuci, migdale, alune de padure) si semintele ( in, floarea-soarelui, dovleac, canepa) sunt si ele extrem de hranitare. Acestea au rol antioxidant si protejaza sistemul cardio-vascular. Acizii grasi esentiali omega 3 si omega 6 continuti de aceste alimente sunt necesari pentru a avea o memeorie buna, au rol antiinflamator si protejaza articulatiile. Acizii omega 3 si 6 constituie sursa substantelor care cresc debitul arterelor coronare si previn formarea cheagurilor. Acestea sunt alimentele esentiale pentru sanatatea organismului nostru. Te invit sa le combini in cele mai intersante si delicioase retete culinare!     Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach  

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa