Alimente esentiale pentru sanatatea noastra

Alimente esentiale pentru sanatatea noastra

1. Legumele de sezon – acestea, consumate in stare proaspata, constituie o sursa importanta de vitamine, minerale, fibre si enzime necesare bunei functionari a corpului. Contribuie la mentinerea unui nivel optim al glicemiei, previn cresterea colesterolului in sange si asigura o digestie optima. 2. Cerealele integrale sunt esentiale in alimentatia umana, asigurand energia intregului organism. De asemenea confera senzatia de satietate si reduc pofta de dulce. Trebuie consumate in cantitati controlate pentru a evita depozitele de grasime datorate excesului de amidon. 3. Leguminoasele precum fasolea, mazarea, lintea, nautul, soia si cartofii au un continut mare de amidon, de proteine vegetale si fibre, sunt sarace in grasimi si constituie o buna sursa de calciu, fier, magneziu si potasiu. Sunt recomandate la fiecare masa, oferind organismului energie, satietate diminuand in acelasi timp pofta de dulce 4. Pestele oceanic (macroul, somonul, sardinele, heringul, tonul, codul) este foarte sanatos si e recomandat pentru toata familia. Este de preferat ca acesta sa fie consumat de catre copii de cel putin 3 ori pe saptamana, alaturi de uleiuri presate la rece si o portie de seminte. Astfel este asigurat aportul de grasimi esentiale din categoria omega3-omega6. Acest tip de grasimi contribuie la o buna dezvoltare a creierului, imbunatateste memoria si iti ajuta copilul sa atinga performante intelectuale mult mai bune. 5. Laptele si produsele lactate sunt o sursa importanta de proteine, vitamine A, D, E, B, minerale si oligoelemente . Produsele lactate aduc un aport de aminoacizi esentiali dezvoltarii si regenerarii tesuturilor si organelor. Calciul si vitamina D continute de branzeturi favorizeaza atingerea densitatii osoase maxime in copilarie, fapt ce ofera o protectie crescuta fata de osteoporoza la batranete. Este indicat ca in perioada adolescentei sa fie consumata o cantitate crescuta de branzeturi si produse lactate, deoarece aceasta este perioada de crestere a masei osoase. Pe perioada adolescentei, consumul produselor lactate are o importanta crescuta, tinand cont ca aceasta este perioada in care masa osoasa este in continua crestere. Este recomandat ca tinerii sa consume 2-3 portii de lactate pe zi, in special branza de vaci, perle de branza cu smantana, crema de branza tartinabila, branza imbogatita cu calciu, urda, ricotta, casul si parmezan. 6. Ouale si carnea sunt o sursa de proteine ce asigura organismului aportul celor opt aminoacizi esentiali. Ii numim esentiali deoarece acestia nu pot fi fabricati de organism si trebuie adusi din anumite alimente. Carnea si ouala contin si vitamina D, care ajuta la fixarea calciului in oase. De asemenea mai contin vitamina A, fier, selenium si zinc, minerale al caror rol este prevenirea anemiei si cresterea imunitatii. Ouale sunt o sursa importanta de fosfolipide si vitamine B, esentiale pentru un creier sanatos si o piele frumoasa si catifelata. 7. Uleiurile presate la rece (ulei de masline, rapita, in), fructele oleaginoase (nuci, migdale, alune de padure) si semintele ( in, floarea-soarelui, dovleac, canepa) sunt si ele extrem de hranitare. Acestea au rol antioxidant si protejaza sistemul cardio-vascular. Acizii grasi esentiali omega 3 si omega 6 continuti de aceste alimente sunt necesari pentru a avea o memeorie buna, au rol antiinflamator si protejaza articulatiile. Acizii omega 3 si 6 constituie sursa substantelor care cresc debitul arterelor coronare si previn formarea cheagurilor. Acestea sunt alimentele esentiale pentru sanatatea organismului nostru. Te invit sa le combini in cele mai intersante si delicioase retete culinare!     Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach  

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ce gatim cu vinete - 20 de retete savuroase

Ce gatim cu vinete - 20 de retete savuroase

Ce gatim cu vinete - 20 de retete savuroase
Mancarica de legume gratinata

Mancarica de legume gratinata

E o mâncărică foarte simplă şi rapidă în care am încercat să îmbin nişte legume pe care nu le mâncăm foarte des,...

Mancarica de legume gratinata
Dulceata de afine

Dulceata de afine

Un deliciu ,plin de culoare! Pentru concurs ,,toamna se numara borcanele"

Dulceata de afine
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema caramel
1
Romania

Prajitura cu foi si crema caramel

Prajitura cu foi si crema caramel este o prajitura de casa delicioasa, ce poate fi pregatita de sarbatori sau de Craciun....

Prajitura cu foi si crema caramel
Salata de iarna
2
Romania

Salata de iarna

Se spala si se curata foarte bine legumele, apoi se dau pe o razatoare mica. La fel se procedeaza cu merele. Se combina cu...

Salata de iarna
Gogosari in sos
3
Romania

Gogosari in sos

O reteta pe care o pregatesc an de an, este foarte gustoasa si tine foarte bine peste iarna...asta daca mai apuca si nu se...

Gogosari in sos
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
4
Romania

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)

Prajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
Ardei iuti la otet
5
Romania

Ardei iuti la otet

Acestia sunt preferatii mei! Aleg mereu ardei rosii, carnosi si foarte iuti!

Ardei iuti la otet