La noi, desi se cultiva in sudul tarii, este mai putin folosita, iar proprietatile sale nu sunt foarte cunoscute.
De la anghinare se folosesc frunzele sale mari si carnoase, atat in gastronomie, cat si in medicina naturista.
Anghinarea se foloseste cu succes in tratarea bolilor ca: nefrite, varsaturi, entero-colite, hemoroizi, constipatii, hipertensiune. Aceste actiuni se datoreaza continutului de cinarina, antioxidanti, polifenoli, insulina, potasiu si magneziu.
Deoarece efectul acestei plante este foarte puternic, ceaiul de anghinare se preapara dintr-o lingurita de planta uscata la 500 ml apa fiarta. Se bea in cantitati mici, deoarece supradozajul poate duce la varsaturi, intoxicatie sau colici hepatice.
Din anghinare se face si o tinctura (50 g de planta maruntita la 250 ml alcool alimentar) din care se iau cate 5 picaturi de 3 ori pe zi pentru tratarea bolilor de ficat si rinichi.
Anghinarea previne cancerul de colon, datorita stimularii colonului si mentinerii unui bun tranzit interior si scade colesterolul. Se recomanda diabeticilor, protejeaza ficatul, stimuleaza productia de bila, este un excelent diuretic si este buna pentru mahmureala.
Anghinarea este considerata o leguma excelenta, de la care se consuma mugurii umpluti cu branza, carne si legume. Miezul de anghinare poate fi consumat si ca salata, cu ulei de masilne si putin otet.
In plus, daca nu v-am convins, cu secole in urma medicii francezi au descoperit proprietatile afrodiziace ale acestei plante si au recomandat o cina cu mancare de anghinare pentru momentele romantice.
Anghinarea nu este recomandata in litiaza biliara sau boli ale intestinului, precum si femeilor care alapteaza.
Iata catvea retete be baza de anghinare:
Salata cu rosii, ardei si anghinare
Anghinare umpluta
Salata de anghinare si sparanghel
Salata de raci
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiCiorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!
Ciorba cu carne de porcCe poate fi mai bun in zilele de primavara, cand verdeturile abunda in gradini si in piete, decat un bors de stevie. Pregatit...
Bors de stevieIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii