Arta condimentelor (1)

Tentatia acestora era cu atat mai mare, cu cat pretul lor crestea considerabil sau nu se puteau cultiva decat intr-o regiune de pe Glob.

Acum gasim aproape orice fel de condiment in supermarket, iar drumul lor nu ni se mai pare de o maretie absoluta. Mancarurile noastre contin piper, chili, coriandru si rozmarin, insa de cele mai multe ori le cumparam gata ambalate la pliculete.

Pana si aceste condimente gata macinate au o viata relativ scurta. Ele isi pierd culoarea, gustul si aroma in timp.

De aceea condimentele trebuie protejate de lumina, soare, caldura, abur si umezeala. Trebuie pastrate in recipiente etanse, in locuri racoaroase.

Condimentele rosii pot fi tinute la frigider, iar cele prafoase isi pierd mult mai repede calitatile decat cele nemacinate. Niciun condiment nu rezista mai mult de un an fara a-si perde gustul sau aroma.

Condimentele proaspete sau uscate pot fi maruntite si pregatite pentru o mancare intr-un mojar. Tot aici se poate adauga ulei de masline pentru obtinerea unei paste condimentate pentru fripturi.

In mancare se adauga o lingura mare de condimente proaspete la inceputul fierberii sau o o jumatate de lingurita la 6 portii de condimente praf la mijlocul sau la sfarsitul timpului de gatit.

La salate sau sosuri, condimentele se pun cu cateva ore inainte de a fi servite.

Daca o mancare vi se pare prea iute sau piperata, nu este obligatoriu ca acesta sa fie gustul final. Daca o lasati sa se "odihneasca" s-ar putea ca gustul preparatului sa se schimbe in cateva ore si sa fie mult mai bun.

Iata cateva condimente folosite mai des, in functie de taria lor:

1. gust intens: 0-1-2 (se pot folosi in cantitati mari)

- cardamon, cimbru, frunze de coriandru, hatmatuchi, maghiran, patrunjel, susan, telina, busuioc, nucsoara, leustean, mac, menta, oregano, roinita, tarhon.

2. cu personalitate puternica: 3-4-5-6 (in cantitati mici)

- anason, ardei iute, ceapa, chimen, dafin, ghimbir, hrean, lamaie, marar, piper, salvie, scortisoara, sofran, usturoi, cuisoare, rozmarin, vanilie

3. se adauga in mancare la sfarsit (nu rezita fierberii sau prajirii)

- chili, menta, patrunjel, roinita, sofran, busuioc, leustean, marar, piper alb, wasabi

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.:) Pofta buna!!

Prajitura pufoasa cu branza
Supa crema de dovleac copt, cu ciuperci de padure

Supa crema de dovleac copt, cu ciuperci de padure

E o toamna tarzie, perfecta pentru supe calde si delicioase. Pentru ca ador dovleacul, dar si ciupercile, si pentru ca mi-am...

Supa crema de dovleac copt, cu ciuperci de padure
Rulada de porc cu sos picant de prune

Rulada de porc cu sos picant de prune

• scoateti samburii din prunele proaspete si mixatii-le impreuna cu menta proaspata• puneti vinul la redus pe foc, impreuna

Rulada de porc cu sos picant de prune
Cele mai apreciate rețete
Conserva de peste cu legume pentru iarna
1
Conserve de iarna

Conserva de peste cu legume pentru iarna

Ador pestele iar de când am descoperit aceasta reteta am renunțat sa mai cumpăr conserve din comerț.

Conserva de peste cu legume pentru iarna
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
2
Torturi

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Pricomigdale cu nuca
3
Prajituri

Pricomigdale cu nuca

Pricomigdale cu nuca este o reteta de prajitura delicioasa. Pentru a pregati aceasta reteta de pricomigdale trebuie sa...

Pricomigdale cu nuca
Gogosi rapide pentru micul dejun - Reteta video
4
Gogosi

Gogosi rapide pentru micul dejun - Reteta video

Ce-ar fi sa pregatesti in dimineata asta ceva dulce pentru micul dejun? Pui alaturi o cana de cafea sau un pahar cu lapte si...

Gogosi rapide pentru micul dejun - Reteta video
Kotlovina
5
Preparate cu mamaliga

Kotlovina

Kotlovina este o mancare tipic croata. Carnea marinata este foarte aromata, si merge perfect servita langa o mamaliga.

Kotlovina
Parteneri
Aperitiv cu mozzarella si ierburi italiene
Bucataras.RO

Aperitiv cu mozzarella si ierburi italiene

Rapid, delicios si light. "Gatesc cu noile condimente Delikat cu ingrediente 100% naturale"

Aperitiv cu mozzarella si ierburi italiene
Strudel cu mere
Gustos.RO

Strudel cu mere

Reteta de strudel cu mere. Strude cu mere si foi de placinta. Strudel cu mere, nuci si scortisoara. Retete cu mere. Deserturi...

Strudel cu mere
Ciorba Ardeleneasca de Porc
ReteteCulinare.RO

Ciorba Ardeleneasca de Porc

Ciorba Ardeleneasca de Porc