Tentatia acestora era cu atat mai mare, cu cat pretul lor crestea considerabil sau nu se puteau cultiva decat intr-o regiune de pe Glob.
Acum gasim aproape orice fel de condiment in supermarket, iar drumul lor nu ni se mai pare de o maretie absoluta. Mancarurile noastre contin piper, chili, coriandru si rozmarin, insa de cele mai multe ori le cumparam gata ambalate la pliculete.
Pana si aceste condimente gata macinate au o viata relativ scurta. Ele isi pierd culoarea, gustul si aroma in timp.
De aceea condimentele trebuie protejate de lumina, soare, caldura, abur si umezeala. Trebuie pastrate in recipiente etanse, in locuri racoaroase.
Condimentele rosii pot fi tinute la frigider, iar cele prafoase isi pierd mult mai repede calitatile decat cele nemacinate. Niciun condiment nu rezista mai mult de un an fara a-si perde gustul sau aroma.
Condimentele proaspete sau uscate pot fi maruntite si pregatite pentru o mancare intr-un mojar. Tot aici se poate adauga ulei de masline pentru obtinerea unei paste condimentate pentru fripturi.
In mancare se adauga o lingura mare de condimente proaspete la inceputul fierberii sau o o jumatate de lingurita la 6 portii de condimente praf la mijlocul sau la sfarsitul timpului de gatit.
La salate sau sosuri, condimentele se pun cu cateva ore inainte de a fi servite.
Daca o mancare vi se pare prea iute sau piperata, nu este obligatoriu ca acesta sa fie gustul final. Daca o lasati sa se "odihneasca" s-ar putea ca gustul preparatului sa se schimbe in cateva ore si sa fie mult mai bun.
Iata cateva condimente folosite mai des, in functie de taria lor:
1. gust intens: 0-1-2 (se pot folosi in cantitati mari)
- cardamon, cimbru, frunze de coriandru, hatmatuchi, maghiran, patrunjel, susan, telina, busuioc, nucsoara, leustean, mac, menta, oregano, roinita, tarhon.
2. cu personalitate puternica: 3-4-5-6 (in cantitati mici)
- anason, ardei iute, ceapa, chimen, dafin, ghimbir, hrean, lamaie, marar, piper, salvie, scortisoara, sofran, usturoi, cuisoare, rozmarin, vanilie
3. se adauga in mancare la sfarsit (nu rezita fierberii sau prajirii)
- chili, menta, patrunjel, roinita, sofran, busuioc, leustean, marar, piper alb, wasabi
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiCiorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!
Ciorba cu carne de porcCe poate fi mai bun in zilele de primavara, cand verdeturile abunda in gradini si in piete, decat un bors de stevie. Pregatit...
Bors de stevieIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii