De la 1 Martie, cu Martisorul in piept, intram in primavara. Asa cum stim cu totii, primavara ne ofera unele dintre alimentele cu cele mai benefice efecte asupra sanatatii.
Bineinteles, ne vom infrupta cu salate de ceapa verde, ridichi, castraveti, rosii etc. Insa, care sunt alimentele miraculoase de care ar trebui sa profitam cel mai mult?
Ei bine, nutritionistul Lygia Alexandrescu a facut o astfel de recomandare pentru Agerpres:
- Urzicile
Urzicile sunt un tonifiant general extraordinar. Au un continut bogat in aminoacizi esentiali, vitamine B (acid folic), C, A, E si K, calciu, fier si magneziu.
Nu degeaba urzicile sunt considerate si plante medicinale, nu doar aliment.
De asemenea, urzicile pot fi folosite pentru combaterea anemiei, dar si a afectiunilor respiratorii, deoarece reduc tusea si fluidifica mucusul bronho-pulmonar.
O dieta in care sunt incluse cat mai multe urzici va asigura intarirea sistemului imunitar si osos, dar va ajuta si la reducerea greutatii corporale, datorita cantitatii mari de fibre pe care le contin.
- Stevia
Stevia este o alta planta bogata in minerale esentiale: calciu, magneziu, fier si potasiu, dar si in vitamine hidrosolubile B si C.
- Leurda
Aceasta planta mai poarta si numele de usturoiul ursului, pentru ca dupa hibernare ursul consuma multa leurda pentru a se pune pe picioare.
Sucul de leurda ajuta la diminuarea simptomelor unor afectiuni precum: hipertensiune arteriala, ateroscleroza, diareea sau constipatia.
Frunzele de leurda se pot aplica si pe zonele afectate de reumatism, pe rani sau eczeme, ajutand la vindecarea acestora.
- Spanacul
Contrar a ceea ce stiam pana acum si a desenelor cu Popeye Marinarul, spanacul nu are atat de mult fier pe cat se credea, dar asta nu inseamna ca este mai putin valoros.
Frunzele acestei plante contin cantitati seminificative de: fier, calciu, clorofila, beta-caroten, vitamina C, B6, sodiu si potasiu. Toate fiind importante pentru buna functionare a organismului.
In acelasi timp, spanacul are si cantitati mari de sulf, care ajuta la detoxifierea ficatului, iar datorita continutului mare de compusi flavonoizi (13), spanacul este si un aliment anticancerigen.
Cea mai buna metoda de consum a spanacului este in stare cruda, in salate.
- Loboda
Loboda este bogata in vitaminele E si K si este considerata o planta cu efecte benefice in tratarea chisturilor ovariene si mamare, in afectiuni dermatologice, in bronsite asmatiforme sau sub forma de cataplasme pentru dureri abdominale.
Sursa foto: retete.bewoman.ro
Sursa articol: agerpres.ro
Perfecte printre aperitivele unei mese festive aceste brioșe aperitiv cu legume și șuncă presată, gustoase și aspectuoase!
Briose aperitiv cu legume si sunca presata• spalati frunzele de vita si puneti-le intr-un bol cu apa fierbinte si sare, pentru 5 minute• daca folositi
Sarmalute in foi de vitaDacă îți place kebabul de pui, e mai sigur și mai sănătos să ți-l prepari singur. Emile Henry îți propune o...
Kebab de pui in stil mediteraneanToba de porc este o reteta romaneasca ce se pregateste la taierea porcului sau la Ignat. Reteta de toba de porc poate fi...
Toba de porcSe pune intr-un ceainic esenta de ceai si se toarna peste apa clocotita. Se lasa cateva minute ca sa se faca infuzia, dupa...
Ceai cu lamaiePentru sarlota cu fructe de sezon se amesteca iaurtul cu fructele, daca sunt mici raman intregi, daca sunt mari se taie in...
Sarlota cu fructe de sezonPunch cu soc si gin – ideal atunci cand dai o petrecere acasa si vrei sa iti intampini invitatii cu ceva bun de baut
Punch cu soc si ginO prajitura fina si delicioasa care se topeste in gura.M-am inspirat dupa reteta Jamilei!
Prajitura Alba ca zapadaIncearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...
Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Comentarii