Castanele, fructe exotice bogate in vitamine

 
Castanele contin de doua ori mai mult amidon ca si cartofii si sunt produse baza in panificatie in tarile din Asia sau Europa de sud.

"Arborele de paine" sau castanul produce fructe comestibile, folosite de multe popoare pentru fabricarea bomboanelor, fainii si altor produse cu un continut ridicat de carbohidrati.

Castanele sunt bogate in fibre, vitamine si minerale (contin glucide complexe, vitamina C, potasiu, vitamina B, acid folic, magneziu, mangan si cupru), au foarte putin sodiu si au continut scazut de grasimi, apoximativ 1%. Fata de alte fructe lemnoase, castanele au foarte putine calorii (170 la 100 de g) si aproximativ 34 de g de fibre. De aceea sunt indicate intr-o dieta!

Castanele se pot folosi ca piure, in supe, mancaruri de legume sau alaturi de fripturi. Castanele comestibile sunt recomandate persoanelor cu astenie fizica si intelectuala, convalescentilor, batranilor si copiilor, datorita bogatiei lor de minerale si vitamine (putin degradabile in procesul prepararii).

Unul dintre cele mai energizante preparate pentru o cura de slabire este amestecul de piure de castane si branza de vaci degresata, bogat in vitamine si plinde nutrienti. Faina de castane contine circa 7% proteine, 3% grasimi, 83% substante hidrocarbonate, 4% celuloza si 2,7% substante minerale, fiind foarte apropiata ca valoare nutritiva de faina de grau. Din aceasta se fabrica halva, ciocolata, prajituri si chiar paine.

Miezul de castane are efect energetic, antianemic, remineralizant, antiseptic al tubului digestiv, stimulator al digestiei, tonic muscular si nervos.

Pentru a va bucura de gustul plin, savuros al castanelor, iata cum le puteti prepara:

Castane coapte

Castanele se sterg cu un servetel si se cresteaza pe o parte folosind cutitul. Apoi se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se aseaza cu crestatura in sus, fara sa se suprapuna. Se lasa la copt apoximativ 20-25 minute, dupa care se scot si se servesc fierbinti.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Paste cu sos de rosii si busuioc

Paste cu sos de rosii si busuioc

Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.

Paste cu sos de rosii si busuioc
Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema caramel
1
Romania

Prajitura cu foi si crema caramel

Prajitura cu foi si crema caramel este o prajitura de casa delicioasa, ce poate fi pregatita de sarbatori sau de Craciun....

Prajitura cu foi si crema caramel
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
2
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Prajitura foaie peste foaie
3
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Gogosari in sos
4
Romania

Gogosari in sos

O reteta pe care o pregatesc an de an, este foarte gustoasa si tine foarte bine peste iarna...asta daca mai apuca si nu se...

Gogosari in sos
Gogosari cu conopida si struguri
5
Romania

Gogosari cu conopida si struguri

E toamna! Da...e toamna...e vremea conservelor pentru iarna. Cel putin la mine acasa. Am mancat la o matusa din Bistrita o...

Gogosari cu conopida si struguri