Castanele, fructe exotice bogate in vitamine

 
Castanele contin de doua ori mai mult amidon ca si cartofii si sunt produse baza in panificatie in tarile din Asia sau Europa de sud.

"Arborele de paine" sau castanul produce fructe comestibile, folosite de multe popoare pentru fabricarea bomboanelor, fainii si altor produse cu un continut ridicat de carbohidrati.

Castanele sunt bogate in fibre, vitamine si minerale (contin glucide complexe, vitamina C, potasiu, vitamina B, acid folic, magneziu, mangan si cupru), au foarte putin sodiu si au continut scazut de grasimi, apoximativ 1%. Fata de alte fructe lemnoase, castanele au foarte putine calorii (170 la 100 de g) si aproximativ 34 de g de fibre. De aceea sunt indicate intr-o dieta!

Castanele se pot folosi ca piure, in supe, mancaruri de legume sau alaturi de fripturi. Castanele comestibile sunt recomandate persoanelor cu astenie fizica si intelectuala, convalescentilor, batranilor si copiilor, datorita bogatiei lor de minerale si vitamine (putin degradabile in procesul prepararii).

Unul dintre cele mai energizante preparate pentru o cura de slabire este amestecul de piure de castane si branza de vaci degresata, bogat in vitamine si plinde nutrienti. Faina de castane contine circa 7% proteine, 3% grasimi, 83% substante hidrocarbonate, 4% celuloza si 2,7% substante minerale, fiind foarte apropiata ca valoare nutritiva de faina de grau. Din aceasta se fabrica halva, ciocolata, prajituri si chiar paine.

Miezul de castane are efect energetic, antianemic, remineralizant, antiseptic al tubului digestiv, stimulator al digestiei, tonic muscular si nervos.

Pentru a va bucura de gustul plin, savuros al castanelor, iata cum le puteti prepara:

Castane coapte

Castanele se sterg cu un servetel si se cresteaza pe o parte folosind cutitul. Apoi se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se aseaza cu crestatura in sus, fara sa se suprapuna. Se lasa la copt apoximativ 20-25 minute, dupa care se scot si se servesc fierbinti.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Desert tort cu biscuiti, crema de vanilie, jeleu si mousse de zmeura
Bucataras.RO

Desert tort cu biscuiti, crema de vanilie, jeleu si mousse de zmeura

Cand este ziua unui apropiat, a unui prieten, prefer sa ii fac un cadou dulce, decat sa ii cumpar ceva si sa nu ii placa....

Desert tort cu biscuiti, crema de vanilie, jeleu si mousse de zmeura
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos