Catina – buna la toate!

Catina – buna la toate!

Catina este un arbust ce face niste fructe sub forma de bobite, acestea sunt cele folosite in medicina si bucatarie. Creste aproape oricunde si este foarte putin pretentioasa, multi o cultiva ca si arbust ornamental, dar utilizarea catinei este mult mai complexa decat atat. Se foloseste in industria alimentara, farmacie si cosmetica. Bobitele de catina au un gust acrisor si se recolteaza pana la jumatatea lunii octombrie.

Secretul catinei consta in capacitatea sa de stimulare a imunitatii, fiind din acest punct de vedere campionul vitaminei A si a intregului complex de vitamine B, atat de important in lupta cu cancerul. Oamenii de stiinta au reusit ca inventarieze pana in acest moment peste 60 de substante active, din care 20 sunt minerale: calciu, magneziu, zinc, fier si altele. Prin continutul mare de vitamina C, de aproape 10 ori mai mult decat citricele, catina ajuta in lupta impotriva cancerului si la intarirea sistemului imunitar.

Cum se foloseste catina? Catina o puteti folosi fie sub forma in care se gaseste ea in farmacii si in magazinele naturiste, dar puteti pregati si voi acasa dulceata de catina, sirop sau o puteti usca pentru a o folosi apoi pentru creme sau alte produse facute in casa.

Bobitele de catina se pastreaza cel mai bine in mierea de albine. Puneti doar borcanul la vedere si luati din cand in cand cate o lingurita. Are efect energizant si este un bun antioxidant.

Sucul de catina are un gust foarte bun. Faceti un sirop de catina la care adaugati apoi ala minerala sau plata sau puteti combina cu alte sucuri de fructe. Se potriveste bine cu sucurile din fructe de padure. Siropul de catina e bun si pentru cei care sunt la cura de slabire pentru ca reduce pofta de mancare.

Fructe le puteti consuma si simplu, zdrobite doar cu furculita. Astfel consumate stiti sigur ca nu se pierd nici una dintre substantele pe care le contine catina.

Catina uscata o obtineti foarte usor. Puneti doar cuptorul pe temperatura maxima si cand s-a incins puneti fructele, dupa care treptat scadeti temperatura pana la cea mai mica treapta. Cand fructele uscate s-au racit le macinati fin si pastrati pudra intr-un borcan bine inchis. Pulberea astfel obtinuta o puteti folosi pentru ceaiuri ajuta in cresterea rezistentei la efort fizic si intelectual.

Catina uscata o puteti folosi si pentru a va pregati o crema sau ulei de corp. Puneti intr-un borcan doua linguri de praf de catina si 100 ml ulei de germeni sau de masline. Se lasa vreo doua zile, amestecand din cand in cand. Se foloseste partea de deasupra a amestecului, fie ca atare, fie in amestec cu o crema oarecare - are efecte regenerante si de intinerire.

De la catina nu se folosesc doar fructele ci si mugurii. Se spune ca mugurii de catina au efect afrodisiac, stimuleaza apetitul sexual, combat infertilitatea atit la femei cit si la barbati, fiind considerate de catre cei stiutori o adevarata viagra naturala romaneasca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
2
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Tort  Dobos
3
Torturi

Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...

Tort Dobos
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
5
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Parteneri
Reteta de tort cu crema de unt cu ciocolata si jeleu de coacaze rosii
Bucataras.RO

Reteta de tort cu crema de unt cu ciocolata si jeleu de coacaze rosii

Tort aniversar: La multi ani,Madalina ! Ciocolata, ness, jeleu de coacaze rosii Pentru Reteta de tort cu crema de unt...

Reteta de tort cu crema de unt cu ciocolata si jeleu de coacaze rosii
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola