Luna ianuarie e acea perioada din an in care toti nutritionistii recomanda curele si dietele detox. Acestea ne ajuta sa ne curatam sangele si colonul, dar ne ajuta si sa ne punem pe picioare sistemul imunitar, evitand astfel racelile si bolile specifice sezonului rece.
Apa enzimatica este un aliat de nadejde in dietele detox, fiind supranumita si apa vie sau elixirul sanatatii.
Ce este si cum se prepara apa enzimatica
Apa enzimatica este apa plata imbogatita cu enzime, minerale si vitamine, prin adaugarea de fructe, legume sau verdeturi cat mai proaspete, fara preparare termica. Consumul de apa enzimatica stimuleaza digestia si ajuta la refacerea florei intestinale.
De asemenea, specialistii in nutritie o recomanda pentru curatarea organismului, fiind ideala pentru detoxifierea zilică. Efectul de detoxifiere se datoreaza enzimelor pe care acest preparat le contine, enzime care functioneaza ca un catalizator.
Important este sa ne asiguram ca nu contine urme de pesticide, insecticide sau ingrasaminte chimice (provenite de la legumele sau fructele adaugate)
Cum se pregateste apa enzimatica
Se adauga intr-un borcan cateva funze, fructe sau legume sau un mix din toate acestea, in functie si de preferintele proprii. Peste vegetalele din borcan se adauga apa plata pana la umplerea borcanului.
Se lasa borcanul intr-un loc linistit pentru minim 8 ore, pentru a permite ingredientelor din borca sa se intrepatrunda cu apa, iar schimbul de materii, enzime, vitamine si minerale sa se realizeze eficient.
Daca alegeti sa pastrati borcanul intr-un loc racoros, atunci apa enzimatica va fi gata in 12-24 de ore, in unele cazuri chiar 48 de ore.
de obicei, apa enzimatică pe bază de fructe se realizează cel mai repede, în aproximativ 8-12 ore dacă este păstrată într-un loc călduros, însă nu este o regulă. Cu cât fructele stau în apă mai aproape de 48 de ore la o temperatură ambiantă, cu atât apa va deveni poate uşor acidulată (sifonată). Este foarte bună şi aşa, iar concentraţia de enzime se măreşte, ceea ce este un proces foarte benefic pentru sănătate.
Dupa filtrare, apa se va pastra la rece in sticle inchise ermetic.
Fructe pe care le puteti folosi: mere, pere, pepene, struguri, cirese, citrice, mango etc.
Legume pe care le puteti folosi: morcov, gulie, sfecla rosie, varza, rosii, ardei etc.
Plante aromatice: ghimbir, patrunjel, busuioc, cimbru, marar etc.
Bineinteles, in functie de preferinte se pot folosi si combinatii intre fructe / plante/ legume.
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriAceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...
Inghetata lapte de pasareRulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...
Rulada fina cu ganache de cafeaSe pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...
Budinca de grisEste un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...
Tort cu capsuni si macSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramelIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasaRulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Comentarii