Ce stiti despre turita-mare (Agrimonia eupatoria)?

Turita mare – tulpini obtuz costate sau rotunde cu diametrul de max. 4mm, simple sau ramificate spre varf, moi, paroase, indesuit foliate. Frunze de 8-16 cm, late de 4-8 cm, cu 5-9 foliole mari intre care sunt adesea 6-10 foliole mici.
Poarta si denumirile: asprisoara, boitoreana, buruiana-de-friguri, canipoala, coada-racului, cornatel, dumbravnica, lipici, matcuta, scaisor, turita. Prin turita-mare avem la dispozitie o planta medicinala magnifies, numita in germana ,,regele tuturor plantelor". Florile mici, galbene alcatuiesc, ca si la luminarica, o inflorescenta in forma de ciorchine lung. Intreaga planta este acoperita cu peri moi, frunzele mari pot atinge o lungime de 10 centimetri si sunt penate.

Poseda un puternic efect curativ pentru toata inflamatiile gatului si ale gurii, fiind indicata in caz de anghina, faringita, stomatita ulceroasa sau alte inflamatii ale mucoasei bucale. Persoanele care, datorita profesiei isi folosesc mai mult corzile vocale ar trebui sa faca preventiv, zilnic, gargara cu ceai de turita-mare. Frunzele au un efect excelent in anemie, rani, reumatism lumbago, tulburari digestive, ciroza hepatica, in scaderea activitatii hepatice, precum si in bolile splenice (de splina). Se pot bea zilnic pana la 2 cesti cu ceai. Turita-mare este una dintre plantele noastre medicinale cele mai bune, datorita efectului sau astringent si a componentelor curative.


Forme de utilizare

Ceai (infuzie): o lingurita varfuita de planta, uscata si macinata, se pune la o cana cu apa clocotita, se lasa un minut, se strecoara si se beau, zilnic, cite 2-3 cani de ceai.

Bai de plante: 3 pumni de turita mare se pun intr-un vas de 4 l cu apa clocotita, se lasa cateva minute, se strecoara si se adauga in apa pentru baie. Durata baii este de 15-20 de minute. Dupa baie, corpul nu se usuca, se imbraca un halat gros pentru baie si se trece la pat pentru a transpira abundent.

Alifie: intr-un vas emailat se pun 150 g untura curata de porc, se da la foc, iar cind s-a incins se presara 2 pumni de turita mare. Se lasa pana ce se face spuma si se amesteca bine cu o lingura de lemn. Se retrage de pe foc si se lasa pina a doua zi, cind, se incalzeste din nou, pana ce amestecul devine fluid. Se strecoara prin panza si alifia obtinuta se pastreaza in cutiute inchise. Se aplica pe rani care se vindeca greu.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Ciorbă de miel reţetă, reteta video
1
Retete de Pasti

Ciorbă de miel reţetă, reteta video

Ciorbă de miel reţetă. Ciorba de miel, din carne frageda asezonata cu legume proaspete, tarhon si leustean, e un deliciu...

Ciorbă de miel reţetă, reteta video
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
2
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Cozonac Rosenkranz
3
Cozonac

Cozonac Rosenkranz

Cozonacul Rosenkranz este ideal pentru deserturile de sarbatori, avand un alt aspect decat cozonacul obisnuit, dar la fel de...

Cozonac Rosenkranz
Parteneri
Desert tort profiterol cu crema de vanilie si ciocolata cu cafea
Bucataras.RO

Desert tort profiterol cu crema de vanilie si ciocolata cu cafea

Imi doream de ceva timp sa pregatesc acest tort, mai ales ca eu sunt o mare fana a eclerelor! Acum a fost o ocazie buna sa il...

Desert tort profiterol cu crema de vanilie si ciocolata cu cafea
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide