Turita mare – tulpini obtuz costate sau rotunde cu diametrul de max. 4mm, simple sau ramificate spre varf, moi, paroase, indesuit foliate. Frunze de 8-16 cm, late de 4-8 cm, cu 5-9 foliole mari intre care sunt adesea 6-10 foliole mici.
Poarta si denumirile: asprisoara, boitoreana, buruiana-de-friguri, canipoala, coada-racului, cornatel, dumbravnica, lipici, matcuta, scaisor, turita. Prin turita-mare avem la dispozitie o planta medicinala magnifies, numita in germana ,,regele tuturor plantelor". Florile mici, galbene alcatuiesc, ca si la luminarica, o inflorescenta in forma de ciorchine lung. Intreaga planta este acoperita cu peri moi, frunzele mari pot atinge o lungime de 10 centimetri si sunt penate.
Poseda un puternic efect curativ pentru toata inflamatiile gatului si ale gurii, fiind indicata in caz de anghina, faringita, stomatita ulceroasa sau alte inflamatii ale mucoasei bucale. Persoanele care, datorita profesiei isi folosesc mai mult corzile vocale ar trebui sa faca preventiv, zilnic, gargara cu ceai de turita-mare. Frunzele au un efect excelent in anemie, rani, reumatism lumbago, tulburari digestive, ciroza hepatica, in scaderea activitatii hepatice, precum si in bolile splenice (de splina). Se pot bea zilnic pana la 2 cesti cu ceai. Turita-mare este una dintre plantele noastre medicinale cele mai bune, datorita efectului sau astringent si a componentelor curative.
Forme de utilizare
Ceai (infuzie): o lingurita varfuita de planta, uscata si macinata, se pune la o cana cu apa clocotita, se lasa un minut, se strecoara si se beau, zilnic, cite 2-3 cani de ceai.
Bai de plante: 3 pumni de turita mare se pun intr-un vas de 4 l cu apa clocotita, se lasa cateva minute, se strecoara si se adauga in apa pentru baie. Durata baii este de 15-20 de minute. Dupa baie, corpul nu se usuca, se imbraca un halat gros pentru baie si se trece la pat pentru a transpira abundent.
Alifie: intr-un vas emailat se pun 150 g untura curata de porc, se da la foc, iar cind s-a incins se presara 2 pumni de turita mare. Se lasa pana ce se face spuma si se amesteca bine cu o lingura de lemn. Se retrage de pe foc si se lasa pina a doua zi, cind, se incalzeste din nou, pana ce amestecul devine fluid. Se strecoara prin panza si alifia obtinuta se pastreaza in cutiute inchise. Se aplica pe rani care se vindeca greu.
Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.
Tort de inghetata cu caise si ciocolata albaO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiO mancare gustoasa pe timpul rece
Tocanita ungureasca de pui cu cartofiSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaO minunatie de arome!
Chec rece cu fistic si ciocolata albaDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii