Chimenul

Specie bienala din familia Umbeliferelor, chimenul este folosit pentru fructele sale bogate in 4-5 % ulei volatil (constituit din carvona si limonen), 12-15% ulei gras si cca 20% proteine.

Uleiul volatil imprima fructelor o actiune stimulenta aromatica si carminativa. Fluidificarea secretiilor bronhice si calmarea colicilor intestinali sint efectele cele mai caracteristice ale produsului. Pulberea de fructe se poate lua in putina miere in doze de 1 gr. de 3 ori pe zi dupa mese. Din infuzie din 5 gr. fructe maruntite la jumatate litru de apa se ia cite o jumatate de pahar inainte de fiecare masa,v ca stimulent digestiv si aromatic in lipsa de pofta de mincare.

Proprietatile carminative sint mai bine puse in evidenta prin administrarea de 2 ori pe zi dupa mesele principale a cite 3 gr. tinctura, preparata ca si tinctura de anason.

Iata si reteta populara a unui vin de chimen din care se ia, de 3 ori pe zi, cite un paharel(dupa mese) in caz de flatulenta(exces de gaze in intestin), tulburari digestive, colici, dar si in leucoree (secretii vaginale): 50 gr. frunze maruntite grosier intr-o piulita, se macereaza 2 zile in 100 ml alcool de 80 grade, dupa care se adauga pina la 1 litru vin alb. Se lasa in repaus doua saptamini, agitind zilnic recipientul. La sfirsitul intervalului se filtreaza.

Ca antiseptic, infuzia de chimen se poate folosi in spalaturi oculare. Cataplasma de frunze de chimen, in aplicatii locale, are efecte antitumorale in unele umflaturi ale pielii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori