Principala componenta a cafelei este considerata a fi cofeina. Cercetari importante care au pus in evidenta numeroase proprietati antioxidante, unele prezente in bobul de cafea, altele formate in procesul de prajire. Acest potential este valorificat de industria farmaceutica. Trebuie spus ca procentul cofeinei este de aproximativ 1%. In compozitia cafelei mai exista polimeri fenolici, polizaharide, acizi clorogenici, minerale(mai ales potasiu si magneziu), apa, acizi organici, glucide, lipide, substante aromate, vitamine (din complexul B, mai ales niacina). Efectele anticancerigene ale cafelei Studii relativ recente au pus in evidenta efecte benefice ale cafelei. 1) Substantele antioxidante ale boabelor de cafea protejeaza rinichii de efectele cancerigene ale radicalilor de oxigen. 2) S-a constatat ca riscul ca femeile care beau cel putin trei cesti de cafea pe zi sa faca cancer de col uterin este cu 60% mai redus in raport cu cele care beau mai putin de doua cesti. 3) Consumul regulat de cafea reduce cu 20% riscul aparitiei unui tip de cancer de piele. 4) Procentul barbatilor care fac cancer de prostata este considerabil diminuat printre cei care beau sase cesti de cafea zilnic. Alte efecte ale cafelei Cafeaua ofera si alte beneficii organismului uman. 1) Cofeina continuta in cafea stimuleaza sistemul nervos si amelioreaza, pe termen scurt, starea de oboseala. 2) Cafeaua este utila in alergii, are efect antiinflamator. 3) Cafeaua stimuleaza functiile digestive, are efect purgativ, dar si diuretic. 4) Incidenta bolilor cronice de ficat este mai redusa in cazul celor care consuma macar doua cani de cafea pe zi. 5) Cafeaua este recomandata persoanelor hipotensive. 6) Proprietatile sale o recomanda si in ameliorarea simptomelor unor boli precum Parkinson si Alzheimer. 7) Exista si diete care au la baza cafeaua. 8) Se poate prepara o crema anticelulitica, amestecand zatul de cafea cu ulei de masline. Aceasta crema se foloseste prin masarea zonelor corpului afectate de celulita. De fapt, majoritatea cremelor anticelulitice folosesc cafeaua ca ingredient. Contraindicatii Persoanele care au hipertensiune arteriala este bine sa nu consume cafea, deoarece astfel le poate creste riscant de mult tensiunea. Cafeaua favorizeaza aparitia osteoporozei, de aceea este contraindicata femeilor la menopauza. In cazul unor afectiuni ca hepatita, ciroza, ulcerul gastric sau duodenal si enterocolita cronica se recomanda evitarea consumului de cafea. Cafeaua este contraindicata in cazul durerilor de cap si a nevrozelor, precum si in cazul consumului anumitor medicamente. Cafeaua nu afecteaza fertilitatea. Insa pe timpul sarcinii este recomandat sa se evite consumul de cafea, pentru ca favorizeaza aparitia unei stari de nervozitate, iar dozele mari pot creste riscul de pierdere a sarcinii. Ca si in cazul oricarui alt aliment sau medicament, cafeaua trebuie consumata cu masura: exista o linie nevazuta – intre uz si abuz – peste care nu trebuie sa trecem.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiCiorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!
Ciorba cu carne de porcChecul pufos cu cacao este ușor de făcut și foarte bun. Ingredientele se măsoară cu un pahar, nu este nevoie de o cană...
Desert chec pufos cu cacaoIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii