Cu toate ca o numim fasole verde, o gasim in comert mai degraba sub forma de pastai galbene sau cu insertii de culoare roz-roscat. Culoarea galbena a pastailor vine de la flavonoidele (substante cu efecte antiinflamatoare si antioxidante) pe care le contine; culoarea verde - de la continutul mare de clorofila (care are o actiune depurativa, antitoxica); culoarea roscata, cu care este uneori impestritata fasolea, vine de la asa-numitii pigmenti antocianici (cu efecte antitumorale si antioxidante puternice). 100g de pastai verzi contin: 31 kcal carbohidrați - 79 g zaharuri - 1,4 g fibre - 3,4 g grăsimi - 0,1 g proteine - 1,8 g vitamina A - 35 μg vitamina C - 16 mg calciu - 37 mg Toate soiurile de fasole sunt sanatoase cu conditia sa nu fie patate. Cu cat culoarea pastailor este mai intensa cu atat sunt mai benefice pentru organism. Putini stiu ca fasolea verde este una din cele mai bune surse vegetale de fier organic, continand un procentaj mai mare din acest oligoelement decat spanacul sau chiar decat urzica. Un consum ridicat de fasole verde pe timpul verii impiedica asimilarea zaharurilor, datorita continutului de fibre alimentare al acestei leguminoase. Se recomanda curele cu o durata de o luna, timp in care se consuma fasole patru zile pe saptamana. Vitamina A si C, magneziul, potasiul, acizii grasi Omega 3 continuti in pastaile de fasole, toate contribuie la efectul antiaterosclerotic, scazand procentul de colesterol negativ (LDL) si impiedicand oxidarea si depunerea acestuia pe peretii vaselor de sange.
Cum preparam si consumam fasolea verde Modul principal prin care putem gati fasolea fara sa-si piarda din proprietati este prin fierbere (pentru un timp scurt) sau la aburi. In primul rand pastailor de fasole verde li se rup capetele, dupa care se spala in 2-3 ape. Nu se fierb timp indelungat, doar pana se inmoaie, dupa care se pun pe un pat de gheata pentru a opri procesul de gatire si pentru a-si pastra culoarea vie. Conservele de fasole nu mai au aproape nicio proprietate, conform unor studii. In mod traditional la noi se gateste fasolea scazuta cu usturoi, dar si fasolea frecata (batuta sau facaluita in functie de zona) se consuma cu precadere in perioada postului. Te invit sa incerci si alte retete cu fasole verde si sa ne impartasesti reteta ta preferata cu fasole verde.
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeDesigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...
Briose cu ciocolataPana de idei m-a facut sa realizez aceasta rulada. Nu este deloc sofisticata, din contra, este o rulada ce se face atat de...
Rulada de pui cu orez si ghebe in foietajIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii