Fasolea verde: aliment-medicament

Fasolea verde: aliment-medicament

Cu toate ca o numim fasole verde, o gasim in comert mai degraba sub forma de pastai galbene sau cu insertii de culoare roz-roscat. Culoarea galbena a pastailor vine de la flavonoidele (substante cu efecte antiinflamatoare si antioxidante) pe care le contine; culoarea verde - de la continutul mare de clorofila (care are o actiune depurativa, antitoxica); culoarea roscata, cu care este uneori impestritata fasolea, vine de la asa-numitii pigmenti antocianici (cu efecte antitumorale si antioxidante puternice). 100g de pastai verzi contin: 31 kcal carbohidrați - 79 g zaharuri - 1,4 g fibre - 3,4 g grăsimi - 0,1 g proteine - 1,8 g vitamina A - 35 μg vitamina C - 16 mg calciu - 37 mg Toate soiurile de fasole sunt sanatoase cu conditia sa nu fie patate. Cu cat culoarea pastailor este mai intensa cu atat sunt mai benefice pentru organism. Putini stiu ca fasolea verde este una din cele mai bune surse vegetale de fier organic, continand un procentaj mai mare din acest oligoelement decat spanacul sau chiar decat urzica. Un consum ridicat de fasole verde pe timpul verii impiedica asimilarea zaharurilor, datorita continutului de fibre alimentare al acestei leguminoase. Se recomanda curele cu o durata de o luna, timp in care se consuma fasole patru zile pe saptamana. Vitamina A si C, magneziul, potasiul, acizii grasi Omega 3 continuti in pastaile de fasole, toate contribuie la efectul antiaterosclerotic, scazand procentul de colesterol negativ (LDL) si impiedicand oxidarea si depunerea acestuia pe peretii vaselor de sange.
Cum preparam si consumam fasolea verde Modul principal prin care putem gati fasolea fara sa-si piarda din proprietati este prin fierbere (pentru un timp scurt) sau la aburi. In primul rand pastailor de fasole verde li se rup capetele, dupa care se spala in 2-3 ape. Nu se fierb timp indelungat, doar pana se inmoaie, dupa care se pun pe un pat de gheata pentru a opri procesul de gatire si pentru a-si pastra culoarea vie. Conservele de fasole nu mai au aproape nicio proprietate, conform unor studii. In mod traditional la noi se gateste fasolea scazuta cu usturoi, dar si fasolea frecata (batuta sau facaluita in functie de zona) se consuma cu precadere in perioada postului. Te invit sa incerci si alte retete cu fasole verde si sa ne impartasesti reteta ta preferata cu fasole verde.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Paste cu sos de rosii si busuioc

Paste cu sos de rosii si busuioc

Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.

Paste cu sos de rosii si busuioc
Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Cele mai apreciate rețete
Prajitura foaie peste foaie
1
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
2
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Gogosari cu conopida si struguri
3
Romania

Gogosari cu conopida si struguri

E toamna! Da...e toamna...e vremea conservelor pentru iarna. Cel putin la mine acasa. Am mancat la o matusa din Bistrita o...

Gogosari cu conopida si struguri
Plachie de crap
4
Romania

Plachie de crap

Plachia, una dintre cele mai simple si delicioase retete cu peste.

Plachie de crap
Ghiveci calugaresc de vinete
5
Romania

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete