Cerentelul, numit in unele parti ale tarii crances, cuisorita, ridichioara, este o planta erbacee, perena, intalnita in aglomerari mari in padurile de stejar, la marginea padurilor de fag, la marginea apelor, drumurilor, santurilor, prin tufisuri, livezi, pe langa garduri, ziduri, foarte frecventa din zona de campie zona montana.
In scopuri medicinale, de la aceasta planta se intrebuinteaza radacina - radix gei - care datorita unei substante chimice numita eugenol are miros placut de cuisoare. Radacina mai contine mult tanin, substante amare etc. Principiile active din Cerentel au actiune astringenta, analgezica, antiseptica. Provoaca strangerea tesuturilor, modereaza secretiile, usureaza cicatrizarea, suprima temporar durerea, usureaza coagularea sangelui, diminueaza sau inlatura spasmele muschilor, modifica mediul inlaturand posibilitatea inmultirii microbilor, impiedica infectiile microbiene si putrefactia. Cerentelul se administreaza ca decoct intern: 2 lingurite de radacina maruntita la 300 ml apa rece, se fierbe 30 minute, se utilizeaza in 3 reprize, dupa mesele principale.
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryAm tot savurat rețete de mezel preparat în casă. Am salvat rețetele, le-am listat, trebuie doar să achiziționez doar...
Pastramă din mușchiuleț de porcPrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii