Valeriana este o planta perena, inalta de 30-150 cm, cu un rizom scurt, gros, din care pornesc numeroase radacini ce prezinta un miros caracteristic. Tulpina este dreapta, fistuloasa (goala la interior), cilindrica, brazdata si acoperita cu frunze opuse. Frunzele sunt adanc divizate, cu segmentul terminal mai mare.
Valeriana (Valeriana officinalis) este o specie de plante erbacee perene din familia Valerianaceae. Mai este denumita si odolean, navalnic, gusa-porumbelului sau iarba-pisicii.Principalele substante active sunt : ulei volatil , acid izovalerianic si acid valerianic , alcaloizi (catinina, alfa-metil-pirilcetona, valerianona). Preparatele din rizom (ceai, tinctura, extract uscat), administrate intern si extern (bai), sunt indicate in stari de agitatie, tulburari ale somnului si aritmii cardiace de natura nervoasa. Planta poate fi folosita cu succes sub forma de infuzie si de tinctura. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de radacina la o cana de 200 ml apa. Planta va sta in apa timp de trei ore, apoi se pune la foc. Dupa 3-4 clocote, ceaiul se indeparteaza de sursa de caldura si se bea treptat. Dupa sfatul fitoterapeutului, se consuma 2-3 cani pe zi. Tinctura se administreaza in cazuri de balonare, boli cronice de piele, diaree si fermentatii gastrice. In privinta bolnavilor de paralizie, fitoterapeutii nu recomanda doze mari de valeriana.
E foarte posibil ca expresia “bun de te lingi pe degete” sa fi pornit de la urmatoarea reteta: Tort de biscuiti cu crema...
Tort de biscuiti cu crema de vanilieO mancarica delicioasa ce-mi place tare mult.
Mancare de mazare cu carne de porcRetete dietetice
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de puiAceasta reteta de crap la cuptor este delicioasa si merge de minune pentru zilele de week-end, mai ales langa o mamaliguta...
Crap la cuptorSunt minunate aceste pariziene cu gem de gutui, atat de aromate si pufoase, ca nu te poti opri din mancat!
Pariziene cu gem de gutuiO pizza grozav de buna in care am pus din bunatatile primaverii,cum ar fi spanacul, iar in combinatie cu acest sos a iesit o...
Pizza cu spanac si sos AlfredoUsor, rapid si delicios acest Tiramisu in monoportii, perfect pentru orice zi a saptamanii. Pofta buna!!
Tiramisu la paharSe alege un pahar rezistent ( cu capacitate de 100 ml). Cantitatea de atequila se completeaza cu sprite, se adauga un cub de...
Bum Bum TequilaIncearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromataPrajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Comentarii