Fructele & legumele si codul culorilor

Fructele & legumele si codul culorilor

Fructele si legumele sunt toate vedete. Nu numai ca au minimum de calorii si sunt bogate in fibre, dar ele contin phytoelemente unice de antioxidanti, care va stimuleaza  sanatatea. Este important sa mananci o varietate larga de fructe si legume colorate. Asta pentru ca fiecare culoare contine diferite seturi de phytoelemente.   Fructele si legumele rosii, precum ar fi, grapefruitul roz,  ardeiul rosu, tomatele, pepenele verde, rodia, zmeura,  capsunele, pepene rosu, sfecla rosie, ceapa rosie se lupta cu bolile cardio-vasculare, imbunatateste memoria, reducere riscul de cancer, influenteaza benefic tractul urinar. Culoarea indigo si rosu inchis a strugurilor, afinelor, vinetelor,   piperului negru, cartofilor rosii si prunelor contine anthocyanina care da acestor proprietati distinctive ce pot ajuta la reducerea riscului de cancer, influenteaza benefic tractul urinar, imbunatateste memoria, asigura o imbatranire lenta si naturala. Verdele de la  broccoli, varza de Bruxelles, mere verzi,  struguri verzi,  kiwi, lamai verzi, pere verzi, fasole verde, telina,  castraveti, verdeturi stufoase (spanac, salata verde, etc);  praz,  ceapa verde; e benefic pentru. reducerea riscului de cancer, asigurarea unui aspect sanatos al corpului, intareste osatura si dintii si  protejaza impotriva efectelor legate de degenerarea maculara la varstnici. Morcovul, mango, portocala si  dovleacul de super-portocaliu sunt recomandate pentru mentinerea unei inimi sanatoase, asigurarea unui aspect sanatos al corpului, intarirea sistemului imunitar, reducerea riscului de cancer. Albul conopidei, ciupercilor, cepei, usturoiului, ghimbirului, pastarnacului, cartofilor, guliilor, porumbului si a bananelor ajuta la scaderea tensiunii arteriale, reducerea riscului de cancer, combate bolile de inima, mentine colesterolul din sange la nivel normal. Aici putem trage o concluzie foarte simpla: Rosu - pentru sanatate si vitalitate. Indigo/rosu inchis invinge efectele imbatranirii. Verde - pentru o sanatate de fier. Galben si portocaliu - antioxidanti foarte puternici. Alb - pentru vitalitate. Ce inseamna 5 portii de legume si fructe pe zi? Nutritionistii recomanda consumul a cinci portii de fructe si legume pe zi. Aceasta intrucit nici un alt aliment nu contine o cantitate atit de mare de vitamina A (100% din necesarul zilnic se gaseste in 100 de grame de pepene galben), vitamina C (240% din necesarul zilnic este continut in 100 de grame de kiwi) si fibra. Fructele si legumele au un continut minim de grasimi si nu au deloc grasimi saturate, foarte periculoase pentru nivelul colesterolului din singe.
Ce inseamna o portie? un fruct proaspat trei sferturi de pahar de suc natural proaspat o jumatate de ceasca de legume taiate marunt (morcovi gratinati sau rosii) un castronel cu verdeata (spanac, salata) un sfert de pahar de fructe uscate

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa