Gutuiul este originar de pe coastele Mediteranei, dar calitatile si parfumul fructelor sale a facut ca acesta sa fie adpotat si adaptat si in tarile cu un climat mai racoros din centrul Europei. Asta se intampla cu mii de ani in urma. Tot atunci, grecii din antichitate pretuiau gutuile ca pe niste "fructe de aur" si reprezentau ofranda adusa zeitei Afrodita.
La randul lor, romanii credeau ca gutuile sunt fructe sacre, deoarece ar fi prelungit viata. In acelasi timp, gutuile erau considerate drept fructe ale fertilitatii si tineretii chiar si in Orientul Mijlociu, unde erau folosite pentru a trata infertilitatea la ambele sexe. De asemenea, gutuile erau folosite si contra bolilor digestive, ale pancreasului sau de piele.
Este clar ca putine poame pot concura la acest capitol cu gutuia, careia i s-a mai spus si "farmacia dintr-un fruct".
Trebuie sa stiti ca gutuile contin cantitati impresionante de vitamine, oligoelemente, enzime si fibre alimentare:
- C, A, B1, B2, B6, B9 si vitamina B17 - unul dintre cei mai activi agenti anti-tumorali.
- potasiu si magneziu, doua minerale benefice pentru sanatatea inimii.
- fier - cu efect in combaterea anemiei.
- cupru - o minerala care actioneaza ca reglator hormonal.
- fibre alimentare cu efect detoxifiant.
- taninuri care elimina bacteriile daunatoare.
- pigmenti care impiedica mutatiile celulelor si dezvoltarea celulelor canceroase.
Sucul de gutui este recomandat pentru ameliorarea si combaterea simptomelor unor afectiuni precum dispepsiei, indigestiei, a starilor de voma sau a pancreatitei cronice.
Sucul de gutui este excelent si pentru sanatatea colonului. Fibrele alimentare, solubile si insolubile, curata de toxine intreg intestinul gros.
Curele cu gutui sunt recomandate si in cazul hepatitei sau pentru intarirea sistemului imunitar. In urma unor cercetari realizate in Japonia, s-a descoperit ca in coaja gutuilor exista foarte multe substante antivirale, care inhiba dezvoltarea microorganismelor ce provoaca hepatita de tip A, B si C.
Astfel, este o idee foarte buna ca in aceasta perioada, cand gutuile sunt in plin sezon, sa profitati la maxim de ele.
Sursa articol: formula-as.ro, en.wikipedia.org, thekitchn.com
Sursa foto: thekitchn.com
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriAceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...
Inghetata lapte de pasareRulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...
Rulada fina cu ganache de cafeaSe pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...
Budinca de grisEste un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...
Tort cu capsuni si macSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramelIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasaRulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Comentarii