Gutuiul este originar de pe coastele Mediteranei, dar calitatile si parfumul fructelor sale a facut ca acesta sa fie adpotat si adaptat si in tarile cu un climat mai racoros din centrul Europei. Asta se intampla cu mii de ani in urma. Tot atunci, grecii din antichitate pretuiau gutuile ca pe niste "fructe de aur" si reprezentau ofranda adusa zeitei Afrodita.
La randul lor, romanii credeau ca gutuile sunt fructe sacre, deoarece ar fi prelungit viata. In acelasi timp, gutuile erau considerate drept fructe ale fertilitatii si tineretii chiar si in Orientul Mijlociu, unde erau folosite pentru a trata infertilitatea la ambele sexe. De asemenea, gutuile erau folosite si contra bolilor digestive, ale pancreasului sau de piele.
Este clar ca putine poame pot concura la acest capitol cu gutuia, careia i s-a mai spus si "farmacia dintr-un fruct".
Trebuie sa stiti ca gutuile contin cantitati impresionante de vitamine, oligoelemente, enzime si fibre alimentare:
- C, A, B1, B2, B6, B9 si vitamina B17 - unul dintre cei mai activi agenti anti-tumorali.
- potasiu si magneziu, doua minerale benefice pentru sanatatea inimii.
- fier - cu efect in combaterea anemiei.
- cupru - o minerala care actioneaza ca reglator hormonal.
- fibre alimentare cu efect detoxifiant.
- taninuri care elimina bacteriile daunatoare.
- pigmenti care impiedica mutatiile celulelor si dezvoltarea celulelor canceroase.
Sucul de gutui este recomandat pentru ameliorarea si combaterea simptomelor unor afectiuni precum dispepsiei, indigestiei, a starilor de voma sau a pancreatitei cronice.
Sucul de gutui este excelent si pentru sanatatea colonului. Fibrele alimentare, solubile si insolubile, curata de toxine intreg intestinul gros.
Curele cu gutui sunt recomandate si in cazul hepatitei sau pentru intarirea sistemului imunitar. In urma unor cercetari realizate in Japonia, s-a descoperit ca in coaja gutuilor exista foarte multe substante antivirale, care inhiba dezvoltarea microorganismelor ce provoaca hepatita de tip A, B si C.
Astfel, este o idee foarte buna ca in aceasta perioada, cand gutuile sunt in plin sezon, sa profitati la maxim de ele.
Sursa articol: formula-as.ro, en.wikipedia.org, thekitchn.com
Sursa foto: thekitchn.com
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii