Hreanul, un afrodisiac vechi de peste 3000 de ani!

Hreanul, un afrodisiac vechi de peste 3000 de ani!


Hreanul are o istorie de peste 3000 de ani si era utilizat in special in Anglia, de catre clasa muncitoare. Radacina aromata se folosea ca afrodisiac, condiment sau tratament impotriva reumatismului.

Radacina nu are un miros puternic, insa data pe razatoare devine iute, parfumata si lacrimogena. Dupa ce ati ras hreanul, acesta trebuie amestecat imediat cu putin otet, pentru a nu-si pierde gustul si mirosul. Cand ati racit si nasul va curge si este infundat incercati un remediu natural, simplu si la indemana: hreanul. Radacina hreanului contine foarte multa vitamina C, utila sistemului circulator si imunitar. Contine si minerale foarte importante, precum fierul, potasiul, calciul si magne­ziul.

In bucataria europeana, hreanul se foloseste ras alaturi de carnuri fierte sau prajite si alte mancaruri calde. In Austria, hreanul se amesteca cu un mar verde ras si se mananca alaturi de carne de vita.

Englezii au inventat mustarul iute, amestecat cu hrean, care a devenit preferatul intregii lumi moderne. Acum gasiti acest fel de mustar in toate magazinele sau casele. Preparat proaspat insa, are valori nutritive si curative mult mai importante.

In Polonia, hreanul se asociaza cu diverse supe, in Slovenia si Italia, se mananca alaturi de oua fierte, mere si smantana, in Croatia hreanul merge alaturi de carne de vita sau sunca.

La noi, exista traditia amestecului de hrean cu sfecla rosie si servirea alaturi de carne de vita sau de miel.

In restaurante sau pe internet gasiti retete care includ wasabi, hreanul japonez. Acesta este identic la gust cu hreanul neaos, doar putin mai puternic, putand fi inlocuit cu succes in retete.

Iata cateva retete cu hrean:

Sos de hrean cu smantana si oua fierte

Sos de hrean cu iaurt

Salata de sfecla rosie cu hrean

Sos de hrean cu nuci sau migdale

Salata de cruditati cu hrean

Ciolan de vitel rasol cu hrean si smantana

Gaina rasol cu legume si hrean

Muschi de vaca cu crema de hrean de la Bunica

Tuslama

Peste la cuptor

Rulada de pui

Miel pe pat de sfecla rosie

Cosulete de primavara

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Paste cu sos de rosii si busuioc

Paste cu sos de rosii si busuioc

Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.

Paste cu sos de rosii si busuioc
Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
1
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Prajitura foaie peste foaie
2
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Salata de fasole verde
3
Romania

Salata de fasole verde

Se fierbe fasolea verde si se taie bucatele mici. Se rade morcovul, se taie patrunjelul, ceapa si 2-3 catei de usturoi. Se...

Salata de fasole verde
Lichior de menta
4
Romania

Lichior de menta

Lichiorul de menta este o bautura deosebita. Pentru a face aceasta reteta de lichior aveti nevoie frunze de menta, alcool si...

Lichior de menta
Plachie de crap
5
Romania

Plachie de crap

Plachia, una dintre cele mai simple si delicioase retete cu peste.

Plachie de crap