Ia-ti vitamina C din coacaze

Ia-ti vitamina C din coacaze

Fructul contine calciu (45mg %), sodiu (2mg), potasiu (300mg%), fier si fosfor.In fructele proaspete se mai gaseste si vitamina A, iar vitamina C abunda: 200mg%.   Efectele benefice ale produselor pe baza de Coacaz negru (Ribes nigrum) sunt nenumarate; datorita continutului remercabil in vitamina C coacazele manifesta un efect tonic general, in special prin marirea rezistentei organismului la procesele infectioase si stimularea formarii globulelor rosii, in cresterea ponderala a celor slabi si in formarea oaselor la copii. Se recomanda si in perioada de convalescenta in urma bolilor infectioase. Efectele tonice, binefacatoare asupra organismului, se manifesta si asupra sistemului nervos, constituind un remediu complementar al altor produse naturale recomandate in surmenajul intelectual, fizic si in astenie.

De asemenea, ele joaca un rol important si in prevenirea accidentelor vasculare, in acuitatea vizuala si in afectiunile renale. Coacazele sunt eficiente si in cazul febrei, contribuind si la eliminarea de toxine din corp. Potrivit cercetatorilor francezi, cele mai bune fructe pentru artere si inima sunt coacazele negre, afinele si alte fructe inrudite cu acestea. Coacazul rosu este un arbust asemanator cu coacazului negru, deosebindu-se prin culoarea fructelor, mai frecvent rosie si mai rar alba, roz sau galbuie, gustul fiind placut acidulat si aromat. Fructele se pot pastra 7 saptamani in conditi de temperatura cat mai aproape de 0 grade si 90 % umiditate relativa, sau 8- 10 zile in pivnite racoroase, ori 2- 3 zile, cele destinate congelarii. Este recomandat un consum in cantitate zilnica de 125 g, cu adaus de iaurt sau lapte acru (200 ml), care se poate indulci cu miere sau zahar. Proprietatile coacazului rosu Ca si coacazele negre, produc diureza cu eliminare de acid uric si urati, fiind recomandat in inflamatii ale cailor urinare, litiaze, hidropizie, artritism, reumatism, guta, etc. ambele specii sunt in acelasi timp si depurative. Ele sunt recomandate ca stimulant al functiei hepatice. Fructele proaspete de coacaze rosii sunt recomandate intr-o cura de detoxifiere: 1 zi / saptamana, cate 1 kg fructe - fara a manca altceva in ziua respectiva. Daca vi se par prea acide sau acrisoare, ele se pot combina cu putina miere de albine. Aceasta cura previne accidentele vasculare, hipertensiunea arteriala, mareste acuitatea vizuala, combate obezitatea si favorizeaza longevitatea. Coacazele sunt o adevarata arma secreta a dietoterapiei in obezitate, in digestia lenesa si in bolile de piele, rebele la alte forme de tratament. Infuzia din frunze (10 g/1 l apa clocotita) se consuma zilnic, dimineata si seara la culcare, contra afectiunilor arteriale si venoase, infectiilor urinare, colicilor nefritice, fibromului uterin cu menstre dureroase si ca diuretic.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ce gatim cu vinete - 20 de retete savuroase

Ce gatim cu vinete - 20 de retete savuroase

Ce gatim cu vinete - 20 de retete savuroase
Mancarica de legume gratinata

Mancarica de legume gratinata

E o mâncărică foarte simplă şi rapidă în care am încercat să îmbin nişte legume pe care nu le mâncăm foarte des,...

Mancarica de legume gratinata
Dulceata de afine

Dulceata de afine

Un deliciu ,plin de culoare! Pentru concurs ,,toamna se numara borcanele"

Dulceata de afine
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema caramel
1
Romania

Prajitura cu foi si crema caramel

Prajitura cu foi si crema caramel este o prajitura de casa delicioasa, ce poate fi pregatita de sarbatori sau de Craciun....

Prajitura cu foi si crema caramel
Salata de iarna
2
Romania

Salata de iarna

Se spala si se curata foarte bine legumele, apoi se dau pe o razatoare mica. La fel se procedeaza cu merele. Se combina cu...

Salata de iarna
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
3
Romania

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)

Prajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
Mancarica de galbiori cu smantana
4
Romania

Mancarica de galbiori cu smantana

O mancarica pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, mai ales daca sunteti fani ciuperci de padure.

Mancarica de galbiori cu smantana
Gogosi
5
Romania

Gogosi

Gogosi pufoase, facute cu paharul sau impletite. Iti trebuie un castron, o oala mica, un facalet si o tigaie adanca, in...

Gogosi