Kiwi - ajutorul tau magic


Kiwi (Actinidia deliciosa), apartine familiei Actinidiaceae, si provine din sudul Chinei. În 1904 au aparut primele seminte de kiwi in Noua Zeelanda, importate de o invatatoare-Mary Isabel Fraser. In 1910 au fost culese primele fructe pe teritoriul Noii Zeelande, unde a fost botezat acest fruct pe numele de kiwi, nume inspirat de la pasarea cu acelasi nume. În America de Nord si tarile vorbitoare de limbi germane se numeste tot kiwi, iar in tarile vorbitoare ale limbii engleze i se zice kiwi fruit.
Fructele care provin din Noua Zeelanda apar pe piata sub numele de Zespri, acelasi nume, cu care apare pe piata internationala si firma distribuitoare. Din studiile facute despre kiwi reiese ca acest fruct este unul cu cele mai bogate substante nutritive. Pe langa vitamine mai contine si fibre care protejeaza impotriva diabetului. Reduce riscul producerii celulelor canceroase, previne formarea cataractei care poate cauza orbirea.
Cantitatea de vitamina C din 100 g fructe kiwi acopera 95 % din necesarul unui adult pe zi. În general se consuma proaspat. Se taie in jumatate, iar continutul se scoate cu o lingurita. Exista lingurite speciale, cu zimti, care usureaza acest procedeu. Se poate face compot, marmelada. Potriveste perfect pe o tarta, acompaniat de alte fructe, sau chiar solo.
Daca este inca necopt, se pastreaza la temperatura camerei, intr-un loc ferit de razele soarelui, si daca este posibil, un loc mai umed. Se poate pastra si intr-o punga de plastic, pentru a nu-si pierde umiditatea. Nu este indicat sa-l asezati langa alte fructe. Odata taiat, este bine sa fie consumat, pentru ca oxideaza rapid. Daca folositi kiwi pentru acoperi o tarta, curatati si feliati fructele exact in momentul in care aveti nevoie. Pentru un aspect delicios, pastrarea culorii, si un gust bun, va recomand sa acoperiti feliile de kiwi de pe o tarta cu jeleu/gelatina sau ce folositi de obicei pentru acoperirea fructelor de pe prajitura/tarta.  
Proprietati nutritive -100 g kiwi :   Calorii 58 Proteine 1,1 g Grasimi 0,6 g Zaharuri 8,4 g Vitamina A 0,1 mg Vitamina C 74,6 mg Vitamina E 0,5 mg Vitamina B2 0,1 mg Vitamina B5 0,2 mg Calciu 38 mg Magneziu 24 mg Fosfor 30 mg Cupru 131 µg Fier 808 µg Mangan 52 µg Iod 1 µg Zinc 468 µg Apa 81-84 %  

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Paste cu sos de rosii si busuioc

Paste cu sos de rosii si busuioc

Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.

Paste cu sos de rosii si busuioc
Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Cele mai apreciate rețete
Prajitura foaie peste foaie
1
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
2
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Gogosari cu conopida si struguri
3
Romania

Gogosari cu conopida si struguri

E toamna! Da...e toamna...e vremea conservelor pentru iarna. Cel putin la mine acasa. Am mancat la o matusa din Bistrita o...

Gogosari cu conopida si struguri
Ghiveci calugaresc de vinete
4
Romania

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Salata de fasole verde
5
Romania

Salata de fasole verde

Se fierbe fasolea verde si se taie bucatele mici. Se rade morcovul, se taie patrunjelul, ceapa si 2-3 catei de usturoi. Se...

Salata de fasole verde