Kiwi (Actinidia deliciosa), apartine familiei Actinidiaceae, si provine din sudul Chinei. În 1904 au aparut primele seminte de kiwi in Noua Zeelanda, importate de o invatatoare-Mary Isabel Fraser. In 1910 au fost culese primele fructe pe teritoriul Noii Zeelande, unde a fost botezat acest fruct pe numele de kiwi, nume inspirat de la pasarea cu acelasi nume. În America de Nord si tarile vorbitoare de limbi germane se numeste tot kiwi, iar in tarile vorbitoare ale limbii engleze i se zice kiwi fruit.
Fructele care provin din Noua Zeelanda apar pe piata sub numele de Zespri, acelasi nume, cu care apare pe piata internationala si firma distribuitoare. Din studiile facute despre kiwi reiese ca acest fruct este unul cu cele mai bogate substante nutritive. Pe langa vitamine mai contine si fibre care protejeaza impotriva diabetului. Reduce riscul producerii celulelor canceroase, previne formarea cataractei care poate cauza orbirea.
Cantitatea de vitamina C din 100 g fructe kiwi acopera 95 % din necesarul unui adult pe zi. În general se consuma proaspat. Se taie in jumatate, iar continutul se scoate cu o lingurita. Exista lingurite speciale, cu zimti, care usureaza acest procedeu. Se poate face compot, marmelada. Potriveste perfect pe o tarta, acompaniat de alte fructe, sau chiar solo.
Daca este inca necopt, se pastreaza la temperatura camerei, intr-un loc ferit de razele soarelui, si daca este posibil, un loc mai umed. Se poate pastra si intr-o punga de plastic, pentru a nu-si pierde umiditatea. Nu este indicat sa-l asezati langa alte fructe. Odata taiat, este bine sa fie consumat, pentru ca oxideaza rapid. Daca folositi kiwi pentru acoperi o tarta, curatati si feliati fructele exact in momentul in care aveti nevoie. Pentru un aspect delicios, pastrarea culorii, si un gust bun, va recomand sa acoperiti feliile de kiwi de pe o tarta cu jeleu/gelatina sau ce folositi de obicei pentru acoperirea fructelor de pe prajitura/tarta.
Proprietati nutritive -100 g kiwi : Calorii 58 Proteine 1,1 g Grasimi 0,6 g Zaharuri 8,4 g Vitamina A 0,1 mg Vitamina C 74,6 mg Vitamina E 0,5 mg Vitamina B2 0,1 mg Vitamina B5 0,2 mg Calciu 38 mg Magneziu 24 mg Fosfor 30 mg Cupru 131 µg Fier 808 µg Mangan 52 µg Iod 1 µg Zinc 468 µg Apa 81-84 %
Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...
Socată reţeta buniciiRetete dietetice Dovleceii se gătesc repede şi sunt foarte gustoşi. De data asta am ales să-i pregătesc...
Dovlecei crocantiChiftelutele marinate sunt preferatele tuturor. Pana si cei mici le adora si mai au un plus: nu se fac deloc greu!
Chiftelute marinateUsor, rapid si delicios acest Tiramisu in monoportii, perfect pentru orice zi a saptamanii. Pofta buna!!
Tiramisu la paharPrajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.:) Pofta buna!!
Prajitura pufoasa cu branzaO pizza grozav de buna in care am pus din bunatatile primaverii,cum ar fi spanacul, iar in combinatie cu acest sos a iesit o...
Pizza cu spanac si sos AlfredoIata o reteta super simpla de chec aromat cu lamaie, usor crocant de la macul din interior si cu o glazura dulce-acrisoara de...
Desert chec cu lamaie si macPentru cei ce iubesc prajiturile acrisoare, dar in acelasi timp lejere, aceste muffins sunt perfecte pentru zilele calduroase...
Muffins cu lime si ciocolata albaPoti pregati totul de cu seara si dimineata la micul dejun sa ai totul gata. Poti pregati totul si sa pleci in vizita sau la...
Cheesecake cu ciocolata la slow cooker Crock-Pot 4,7 LDescopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Comentarii