Aceasta planta acvatica este raspindita mai ales pe linga balti, lacuri mocirle si pe malul apelor linistite. Din milul de pe mal se ridica vertical rizomul, din care rasar numeroase frunze in forma de spada, care ajung pina la inaltime de 1 metru. Tija, presata plat, are in mijloc un pistil conic, in nuante de la verzuliu la maro galbui. Radacina este groasa cit degetul, crest pina la o lungime de 1 metru si are, in stare proaspata, un gust amar, puternic condimentat. Florile sunt hermafrodite, de culoare galbena. Apar intr-o inflorescenta carnoasa, de forma cilindrica. Perigonul este cu 6 foliole verzui si androceul cu 6 stamine.Fructele sunt sub forma de bace alungite, de culoare rosiatica, de obicei sterile. Datorita principiilor aromatice, rizoamele de obligeana isi gasesc utilizari multiple in aplicatii externe, locale. Sub forma de Oleum Calami si Spiritus Calami, are o actiune reconfortanta si de reinprospatare, aplicate prin masare in complexul simptomatic varicos, in oboseala picioarelor sau chiar sub forma de masaj al intregului corp, in stari gripale. Baile de obligeana au un efect tonifiant general, mai ales in convalescente, anemie, afectiuni metabolice, diabet. Utilizari terapeutice: Pentru proprietatile sale tonice, aromatice, carminative, antispastice si diuretice se utilizeaza in disfunctiile gastro-intestinale. Calami rhizoma este cel mai important dintre amarele aromatice. Ceai(macerat la rece): o lingurita de radacina rasa de obligena, se pune peste noapte intr-o cana cu apa rece. Dimineata se incalzeste si se beau intr-o zi numai 6 inghitituri, cate una inainte si dupa fiecare masa. Suc proaspat: din radacinile proaspete de obligeana se extrage sucul cu ajutorul unui storcator. Se foloseste pentru revigorarea ochilor. Adaos pentru baie: din radacinile de obligeana taiate marunt se pun 4 linguri intr-un vas de 4-5 l de apa rece, se lasa 8 ore le macerat, apoi se incalzeste pana aproape de fierbere, se strecoara si se adauga in apa pentru baie. Ceai(infuzie): o lingura de radacina se opareste cu o cana cu apa fierbinte si se beau de 2-3 ori pe zi, ceaiul neindulcit.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielCiorbă de miel reţetă. Ciorba de miel, din carne frageda asezonata cu legume proaspete, tarhon si leustean, e un deliciu...
Ciorbă de miel reţetă, reteta videoO prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarponeCozonacul Rosenkranz este ideal pentru deserturile de sarbatori, avand un alt aspect decat cozonacul obisnuit, dar la fel de...
Cozonac RosenkranzPregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...
Cozonaci BabaniPreferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!
Pasca cu smantanaCiocolata asta este dedicatie pentru sotul meu, ii place asa de mult...Mai ales ca e facuta de mine. ;;)
Ciocolata de casa
Comentarii