Aceasta planta acvatica este raspindita mai ales pe linga balti, lacuri mocirle si pe malul apelor linistite. Din milul de pe mal se ridica vertical rizomul, din care rasar numeroase frunze in forma de spada, care ajung pina la inaltime de 1 metru. Tija, presata plat, are in mijloc un pistil conic, in nuante de la verzuliu la maro galbui. Radacina este groasa cit degetul, crest pina la o lungime de 1 metru si are, in stare proaspata, un gust amar, puternic condimentat. Florile sunt hermafrodite, de culoare galbena. Apar intr-o inflorescenta carnoasa, de forma cilindrica. Perigonul este cu 6 foliole verzui si androceul cu 6 stamine.Fructele sunt sub forma de bace alungite, de culoare rosiatica, de obicei sterile. Datorita principiilor aromatice, rizoamele de obligeana isi gasesc utilizari multiple in aplicatii externe, locale. Sub forma de Oleum Calami si Spiritus Calami, are o actiune reconfortanta si de reinprospatare, aplicate prin masare in complexul simptomatic varicos, in oboseala picioarelor sau chiar sub forma de masaj al intregului corp, in stari gripale. Baile de obligeana au un efect tonifiant general, mai ales in convalescente, anemie, afectiuni metabolice, diabet. Utilizari terapeutice: Pentru proprietatile sale tonice, aromatice, carminative, antispastice si diuretice se utilizeaza in disfunctiile gastro-intestinale. Calami rhizoma este cel mai important dintre amarele aromatice. Ceai(macerat la rece): o lingurita de radacina rasa de obligena, se pune peste noapte intr-o cana cu apa rece. Dimineata se incalzeste si se beau intr-o zi numai 6 inghitituri, cate una inainte si dupa fiecare masa. Suc proaspat: din radacinile proaspete de obligeana se extrage sucul cu ajutorul unui storcator. Se foloseste pentru revigorarea ochilor. Adaos pentru baie: din radacinile de obligeana taiate marunt se pun 4 linguri intr-un vas de 4-5 l de apa rece, se lasa 8 ore le macerat, apoi se incalzeste pana aproape de fierbere, se strecoara si se adauga in apa pentru baie. Ceai(infuzie): o lingura de radacina se opareste cu o cana cu apa fierbinte si se beau de 2-3 ori pe zi, ceaiul neindulcit.
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Comentarii