Aceasta planta acvatica este raspindita mai ales pe linga balti, lacuri mocirle si pe malul apelor linistite. Din milul de pe mal se ridica vertical rizomul, din care rasar numeroase frunze in forma de spada, care ajung pina la inaltime de 1 metru. Tija, presata plat, are in mijloc un pistil conic, in nuante de la verzuliu la maro galbui. Radacina este groasa cit degetul, crest pina la o lungime de 1 metru si are, in stare proaspata, un gust amar, puternic condimentat. Florile sunt hermafrodite, de culoare galbena. Apar intr-o inflorescenta carnoasa, de forma cilindrica. Perigonul este cu 6 foliole verzui si androceul cu 6 stamine.Fructele sunt sub forma de bace alungite, de culoare rosiatica, de obicei sterile. Datorita principiilor aromatice, rizoamele de obligeana isi gasesc utilizari multiple in aplicatii externe, locale. Sub forma de Oleum Calami si Spiritus Calami, are o actiune reconfortanta si de reinprospatare, aplicate prin masare in complexul simptomatic varicos, in oboseala picioarelor sau chiar sub forma de masaj al intregului corp, in stari gripale. Baile de obligeana au un efect tonifiant general, mai ales in convalescente, anemie, afectiuni metabolice, diabet. Utilizari terapeutice: Pentru proprietatile sale tonice, aromatice, carminative, antispastice si diuretice se utilizeaza in disfunctiile gastro-intestinale. Calami rhizoma este cel mai important dintre amarele aromatice. Ceai(macerat la rece): o lingurita de radacina rasa de obligena, se pune peste noapte intr-o cana cu apa rece. Dimineata se incalzeste si se beau intr-o zi numai 6 inghitituri, cate una inainte si dupa fiecare masa. Suc proaspat: din radacinile proaspete de obligeana se extrage sucul cu ajutorul unui storcator. Se foloseste pentru revigorarea ochilor. Adaos pentru baie: din radacinile de obligeana taiate marunt se pun 4 linguri intr-un vas de 4-5 l de apa rece, se lasa 8 ore le macerat, apoi se incalzeste pana aproape de fierbere, se strecoara si se adauga in apa pentru baie. Ceai(infuzie): o lingura de radacina se opareste cu o cana cu apa fierbinte si se beau de 2-3 ori pe zi, ceaiul neindulcit.
Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.
Oua vopsite in foi de ceapaCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis
Drob usor de puiAstazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...
Desert prajitura felie de lapteFeijoada este o reteta de tocata de carne de vita cu fasole boabe, mancarea nationala a Braziliei. Este o tocana delicioasa...
Feijoada - tocana braziliana cu fasoleCiorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaAdor să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...
Ciorba de loboda cu franjuri de ouPlacinta cu branza dulce si stafide este usor de facut, foarte gustoasa, iar aluatul se potriveste perfect si la placinta cu...
Prajitura cu branza dulce si stafide - Reteta videoÎmi place să gătesc la cuptor, în pungă, deoarece mâncarea se face foarte ușor și este oarecum...
Reteta de sunculita taraneasca cu legume, in punga, la cuptorOrganele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietaj
Comentarii