Se stie deja ca macesel sunt foarte sanatose. Le puteti pregati sub forma de pasta, gem sau compot. Se folosesc si in medicina alternativa. Sa vedem insa care este motivul pentru care sunt atat de sanatoase aceste mici fructe rosii.
Constituentii principali: Acid ascorbic ( vitamina C) si acid dehidroascorbic, vitamina A, vitaminele B1 si B2, vitamina P, acid nicotinic, vitamina K, zahar invertit, tanin, acid citric si malic, pectine, ulei volatil, ulei gras, flavonoizi, carotenoide, saruri minerale, urme de vanilina, alfa si beta tocoferal (vitamina E), lecitine, zaharuri si altele
Proprietati: Datorita acidului ascorbic (vitamina C) si acidului dehidroascorbic cu care formeaza un sistem redox joaca un rol important in oxidoreducerile biologice si respiratia celulara. Vitaminele (in special vitamina P), scad permeabilitatea si fragilitatea capilarelor, normalizand circulatia sangelui.
Comlpeteaza necesarul de saruri ale organismului si au actiune diuretica. Este un bun colagog si coleretic, tonic, vitaminizant si vasodilatator arterial. Impiedida formarea calculilor renali, fapt pentru care se recomanda in bolile cailor urinare si la rinichi, pentru o cura indelungata (nu produce iritatii). Macesele au insusirea de a marii secretia biliara fiind indicate in afectiunile ficatului; mai sunt recomandate in starile de inflamatie interstinala.
Indicatii: Intern se recomanda in avitaminoze, enterocolite, calculoza renala , tulburari de circulatie periferica, antihelmintic.
Mod de folosire: Decoct: 2 lingurite de fructe zdrobite la 500 ml apa; se fierbe 10 min. Fructele se introduc in momentul cand apa incepe a clocoti- pentru conservarea vitaminei C. Dupa ce se raceste, ceaiul se strecoara printr-o panza si se indulceste dupa gust. Se bea caldut sau rece in cursul unei zile.
Sub forma de bautura racoritoare obtinuta prin amestecarea a 100g macese spalate si zdrobite, cu un litru de apa rece. Se lasa la macerat 12 ore, se strecoara prin panza deasa, se adauga 100 g zahar si se completeaza cu apa pana la un litru. Se pastreaza la rece.
Fructele de maces, din care s-au eliminat samburii si perii, pulverizate si amestecate cu miere de albine, se recomanda pentru eliminarea viermilor intestinali.
Pulpa maceselor, suculenta si dulce, mai ales dupa caderea brumelor, se utilizeaza pentru prepararea leleurilor, a pastei de fructe - recomandate tuturor si in primul rand convalescentilor.
Pentru prepararea maceselor se vor folosi numai vase smaltuite (inoxidabile), deoarece metalele descompun vitamina C. Acesta articol este scris de GS pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete si articole pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.
Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciPentru ca in sezonul rece imi doresc supe mai consistente, am gandit ca la aceasta supa de legume merge perfect rosii din...
Crema de legume cu rosii si perisoare de puiEste un aperitiv tare bun pe masa de sarbatori, de pus la pachet sau oricum preferati sa il serviti! Important este ca e...
Chec aperitivTarta cu dovlecei zucchini este atât de bună încât o poţi mânca la micul dejun lângă o cana cu lapte, la prânz ca...
Tarta cu dovlecei zucchiniReţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciSe face o maia dupa care se framanta bine aluatul din faina lapte cald si sare . Aluatul este bun si pentru paine. Se lasa la...
Placinta cu branza ca in MaramuresEste o combinatie irezistibila de mere si nuca, aromata si delicioasa.
Prajitura cu mere si nucaAceste paste au un gust deosebit, sunt delicioase. Le-am preparat pentru a participa la un concurs si va spun sincer, mi-a...
Serpentelli cu legume si branza elvetianaSe pregatesc intai fructele.
Tort de toamna cu mere si gutui
Comentarii