Lintea, cea mai sanatoasa mancare?

Lintea, cea mai sanatoasa mancare?

Aceste mici discuri ce fac parte din familia legumelor, pot varia ca si paleta coloristica de la rosu aprins la negru intunecat. In India lintea este consumata de unele familii chiar si de doua ori pe zi, aceasta minunata tara fiind cel mai mare producator si totodata consumator de linte. Lintea este servita simpla, de cele mai multe ori acompaniata de orez sau paine. De ce sa consumi linte? Aceasta "super mancare" este foarte bogata in proteine si fibre, continand de doua ori mai mult fier ca si spanacul de exemplu. In plus contine vitaminaB si acid folic, atat de esential si important femeilor care isi doresc un copil. Studii recente au demonstrat ca pigmentul din soiul Beluga (lintea neagra) se comporta ca si un antioxidant, ajutand la protejarea impotriva diferitelor boli de inima, tipuri de cancer si impotriva imbatranirii in general. Nu va-ti fi asteptat la asta de la niste bobite mici, care pareau neinteresante, nu-i asa? Cum alegem lintea? In primul rand, cel mai mare avantaj este ca gasim lintea in tot timpul anului. Cele mai raspandite soiuri de linte folosite la gatit sunt cele verzi, rosii si maronii. Lintea se gaseste gata gatita la borcan, gata de a fi adaugata la diferite tipuri de salata. De cele mai multe ori lintea se cumpara uscata, se aleg boabele ferme fara a fi decorticate sau cu pete. Tipul de linte pe care il alegeti depinde de mancare pe care o veti gati: Lintea verde si maro: este ideala pentru salate calde, caserole sau umpluturi, deoarece isi pastreaza forma in timpul gatirii. Timpul de gatire: 35-40 de minute. Lintea Puy: boabele de linte au o culoare verzuie-maronie, si-au luat numele din regiunea franceza Le Puy, unde este cultivata. Este un tip de linte putin mai scumpa decat restul, deoarece sunt mai bogate in textura (pe care si-o pastreaza in timpul gatirii) si gust. Acest tip de linte este potrivit ca si garnitura pentru peste sau vanat dar si pentru carnati. Timpul de gatire: 20-25 de minute. Lintea rosie: atunci cand este gatit, acest tip de linte formeaza un piure consistent, devenind astfel un ingredient de baza pentru supe creme sau gratinuri. Este foarte des gatita alaturi de mirodenii, dar si pentru gatirea unei garnituri tipic indiene, dhal. Timpul de gatire: 15-20 de minute Lintea galbena: este folosita la fel ca si cea rosie, mai ales pentru a adauga culoare farfuriilor "mohorate" din timpul iernii. Timpul de gatire: 15-20 de minute. In general lintea nu cere inmuierea in apa, dar daca doriti sa injumatatiti timpul de gatire, se poate inmuia. Inainte de a le gati spalati lintea in apa rece si alegeti boabele decorticate.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Dulceata de caise

Dulceata de caise

Am avut cateva caise pe acasa care stateau sa se strice . In urma cu vreo luna si jumatate am comandat Green Sugar gelifiant...

Dulceata de caise
Antricot de vită cu sos gorgonzola și sparanghel

Antricot de vită cu sos gorgonzola și sparanghel

Antricot de vită cu sos gorgonzola și sparanghel, mega delicios!

Antricot de vită cu sos gorgonzola și sparanghel
Supa cremoasa de rosii si ardei copti

Supa cremoasa de rosii si ardei copti

E minunata pentru zilele de vara, se face rapid si se poate servi atat calda cat si rece. Retete dietetice

Supa cremoasa de rosii si ardei copti
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Tort de ciocolata
2
Torturi

Tort de ciocolata

Tortul de ciocolata, cu crema fina si blat pufos, usor insiropat, aromat cu portocala, este perfect pentru orice eveniment...

Tort de ciocolata
Ciorba cu carne de porc
3
Ciorbe

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!

Ciorba cu carne de porc
Rulouri cu nectarine și gorgonzola
4
Retete culinare

Rulouri cu nectarine și gorgonzola

Rulouri cu nectarine și gorgonzola - Un aperitiv rafinat și surprinzător, combinând dulceața nectarinelor cu gustul...

Rulouri cu nectarine și gorgonzola
Parteneri
Prajitura cu piscoturi, mascarpone, ananas si zmeura
Bucataras.RO

Prajitura cu piscoturi, mascarpone, ananas si zmeura

Prajitura cu piscoturi, mascarpone, ananas si zmeura
Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Gustos.RO

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise - reteta de tarta rustica cu caise. Descopera cum sa prepari o tarta delicioasa si usor de facut, perfecta...

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut
ReteteCulinare.RO

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia