Lintea, cea mai sanatoasa mancare?

Lintea, cea mai sanatoasa mancare?

Aceste mici discuri ce fac parte din familia legumelor, pot varia ca si paleta coloristica de la rosu aprins la negru intunecat. In India lintea este consumata de unele familii chiar si de doua ori pe zi, aceasta minunata tara fiind cel mai mare producator si totodata consumator de linte. Lintea este servita simpla, de cele mai multe ori acompaniata de orez sau paine. De ce sa consumi linte? Aceasta "super mancare" este foarte bogata in proteine si fibre, continand de doua ori mai mult fier ca si spanacul de exemplu. In plus contine vitaminaB si acid folic, atat de esential si important femeilor care isi doresc un copil. Studii recente au demonstrat ca pigmentul din soiul Beluga (lintea neagra) se comporta ca si un antioxidant, ajutand la protejarea impotriva diferitelor boli de inima, tipuri de cancer si impotriva imbatranirii in general. Nu va-ti fi asteptat la asta de la niste bobite mici, care pareau neinteresante, nu-i asa? Cum alegem lintea? In primul rand, cel mai mare avantaj este ca gasim lintea in tot timpul anului. Cele mai raspandite soiuri de linte folosite la gatit sunt cele verzi, rosii si maronii. Lintea se gaseste gata gatita la borcan, gata de a fi adaugata la diferite tipuri de salata. De cele mai multe ori lintea se cumpara uscata, se aleg boabele ferme fara a fi decorticate sau cu pete. Tipul de linte pe care il alegeti depinde de mancare pe care o veti gati: Lintea verde si maro: este ideala pentru salate calde, caserole sau umpluturi, deoarece isi pastreaza forma in timpul gatirii. Timpul de gatire: 35-40 de minute. Lintea Puy: boabele de linte au o culoare verzuie-maronie, si-au luat numele din regiunea franceza Le Puy, unde este cultivata. Este un tip de linte putin mai scumpa decat restul, deoarece sunt mai bogate in textura (pe care si-o pastreaza in timpul gatirii) si gust. Acest tip de linte este potrivit ca si garnitura pentru peste sau vanat dar si pentru carnati. Timpul de gatire: 20-25 de minute. Lintea rosie: atunci cand este gatit, acest tip de linte formeaza un piure consistent, devenind astfel un ingredient de baza pentru supe creme sau gratinuri. Este foarte des gatita alaturi de mirodenii, dar si pentru gatirea unei garnituri tipic indiene, dhal. Timpul de gatire: 15-20 de minute Lintea galbena: este folosita la fel ca si cea rosie, mai ales pentru a adauga culoare farfuriilor "mohorate" din timpul iernii. Timpul de gatire: 15-20 de minute. In general lintea nu cere inmuierea in apa, dar daca doriti sa injumatatiti timpul de gatire, se poate inmuia. Inainte de a le gati spalati lintea in apa rece si alegeti boabele decorticate.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori