Lintea, cea mai sanatoasa mancare?

Lintea, cea mai sanatoasa mancare?

Aceste mici discuri ce fac parte din familia legumelor, pot varia ca si paleta coloristica de la rosu aprins la negru intunecat. In India lintea este consumata de unele familii chiar si de doua ori pe zi, aceasta minunata tara fiind cel mai mare producator si totodata consumator de linte. Lintea este servita simpla, de cele mai multe ori acompaniata de orez sau paine. De ce sa consumi linte? Aceasta "super mancare" este foarte bogata in proteine si fibre, continand de doua ori mai mult fier ca si spanacul de exemplu. In plus contine vitaminaB si acid folic, atat de esential si important femeilor care isi doresc un copil. Studii recente au demonstrat ca pigmentul din soiul Beluga (lintea neagra) se comporta ca si un antioxidant, ajutand la protejarea impotriva diferitelor boli de inima, tipuri de cancer si impotriva imbatranirii in general. Nu va-ti fi asteptat la asta de la niste bobite mici, care pareau neinteresante, nu-i asa? Cum alegem lintea? In primul rand, cel mai mare avantaj este ca gasim lintea in tot timpul anului. Cele mai raspandite soiuri de linte folosite la gatit sunt cele verzi, rosii si maronii. Lintea se gaseste gata gatita la borcan, gata de a fi adaugata la diferite tipuri de salata. De cele mai multe ori lintea se cumpara uscata, se aleg boabele ferme fara a fi decorticate sau cu pete. Tipul de linte pe care il alegeti depinde de mancare pe care o veti gati: Lintea verde si maro: este ideala pentru salate calde, caserole sau umpluturi, deoarece isi pastreaza forma in timpul gatirii. Timpul de gatire: 35-40 de minute. Lintea Puy: boabele de linte au o culoare verzuie-maronie, si-au luat numele din regiunea franceza Le Puy, unde este cultivata. Este un tip de linte putin mai scumpa decat restul, deoarece sunt mai bogate in textura (pe care si-o pastreaza in timpul gatirii) si gust. Acest tip de linte este potrivit ca si garnitura pentru peste sau vanat dar si pentru carnati. Timpul de gatire: 20-25 de minute. Lintea rosie: atunci cand este gatit, acest tip de linte formeaza un piure consistent, devenind astfel un ingredient de baza pentru supe creme sau gratinuri. Este foarte des gatita alaturi de mirodenii, dar si pentru gatirea unei garnituri tipic indiene, dhal. Timpul de gatire: 15-20 de minute Lintea galbena: este folosita la fel ca si cea rosie, mai ales pentru a adauga culoare farfuriilor "mohorate" din timpul iernii. Timpul de gatire: 15-20 de minute. In general lintea nu cere inmuierea in apa, dar daca doriti sa injumatatiti timpul de gatire, se poate inmuia. Inainte de a le gati spalati lintea in apa rece si alegeti boabele decorticate.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Varza cu ardei copti si mamaliguta

Varza cu ardei copti si mamaliguta

Varza cu ardei copti si mamaliguta
Gutui cu carne de pui

Gutui cu carne de pui

De cate ori pregatesc aceasta mancare, imi aminteste de mama cum o pregatea si cum toata casa este invadata de acest miros al...

Gutui cu carne de pui
Cele mai apreciate rețete
Aluat dulce pentru placinta
1
Aluaturi

Aluat dulce pentru placinta

Aceasta reteta de aluat pentru placinta poate fi folosita la orice placinta cu fructe sau umplutura de bezea sau creme...

Aluat dulce pentru placinta
Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare
2
Bebelusi > 12 luni

Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare

• puneti in mini-tocatorul de la blender vertical Breville Hand Blender pieptul de pui taiat cuburi, morcovul si cartoful...

Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare
Prajitura cu mere, budinca si foietaj
3
Prajituri

Prajitura cu mere, budinca si foietaj

O reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...

Prajitura cu mere, budinca si foietaj
Chec aperitiv cu urzici proaspete
4
Aperitive cu legume

Chec aperitiv cu urzici proaspete

Retete usoare de Primavara!

Chec aperitiv cu urzici proaspete
Cozonac cu stafide si nuca de cocos
5
Cozonac

Cozonac cu stafide si nuca de cocos

Retete de iarna

Cozonac cu stafide si nuca de cocos
Parteneri
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia