Macul rosu ca focul

Cu denumirea Latina ‘Papaver Rhoeas’ din familia Papaveraceae, macul impresioneaza prin frumusete dar si prin calitatile sale terapeutice. Cunoscut si ca mac iepuresc, macut, mac salbatic, mac rosu sau paparue, macul ofera medicinei alternative petalele, numite paparoane.

Sub forma de ceai se folosesc in bronsita, raceala, gripa si raguseala. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de petale, peste care se toarna 250 grame apa clocotita. Ceaiul se bea caldut, in cursul unei zile, indulcit cu miere de albine sau zahar. Este bine ca la acest ceai sa se asocieze si flori de tei, frunze de patlagina, de nalba, cimbrisor, pentru a-i mari efectul medicinal.

Macul de camp este o floare inalta de 20-90 cm, cu tulpina adeseori ramificata. Frunzele sunt alungite, adanc crestate. Intreaga planta contine un suc laptos si este acoperita cu peri aspri. Florile sunt asezate cate una pe o codita lunga prevazuta cu peri infipti perpendicular pe ea. Fiecare floare are doua sepale ce cad in momentul cand bobocul se deschide, 4 petale de culoare rosie intens, uneori avand o pata neagra la baza lor. In mijlocul florii se afla numeroase stamine ce inconjoara ovarul. Infloreste in lunile mai-iulie. Creste pe marginea drumurilor si mai ales pe langa semanaturile de cereale.

Macul de camp se poate confunda uneori cu alta specie de mac (Papaver dubium) care prezinta urmatoarele deosebiri: are florile mai mici, iar pedunculul floral prezinta peri alipiti. Se interzice folosirea capsulelor de mac din specia Papaver somniferum, din cauza continutului variat de morfina. Pot apare intoxicatii grave, stari de precoma si chiar moartea.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ce gatim cu vinete - 20 de retete savuroase

Ce gatim cu vinete - 20 de retete savuroase

Ce gatim cu vinete - 20 de retete savuroase
Mancarica de legume gratinata

Mancarica de legume gratinata

E o mâncărică foarte simplă şi rapidă în care am încercat să îmbin nişte legume pe care nu le mâncăm foarte des,...

Mancarica de legume gratinata
Dulceata de afine

Dulceata de afine

Un deliciu ,plin de culoare! Pentru concurs ,,toamna se numara borcanele"

Dulceata de afine
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema caramel
1
Romania

Prajitura cu foi si crema caramel

Prajitura cu foi si crema caramel este o prajitura de casa delicioasa, ce poate fi pregatita de sarbatori sau de Craciun....

Prajitura cu foi si crema caramel
Salata de iarna
2
Romania

Salata de iarna

Se spala si se curata foarte bine legumele, apoi se dau pe o razatoare mica. La fel se procedeaza cu merele. Se combina cu...

Salata de iarna
Gogosari in sos
3
Romania

Gogosari in sos

O reteta pe care o pregatesc an de an, este foarte gustoasa si tine foarte bine peste iarna...asta daca mai apuca si nu se...

Gogosari in sos
Mancarica de galbiori cu smantana
4
Romania

Mancarica de galbiori cu smantana

O mancarica pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, mai ales daca sunteti fani ciuperci de padure.

Mancarica de galbiori cu smantana
Gogosi
5
Romania

Gogosi

Gogosi pufoase, facute cu paharul sau impletite. Iti trebuie un castron, o oala mica, un facalet si o tigaie adanca, in...

Gogosi