Miel fript cu verdeturi amare

Ajunsi in pragul sarbatorilor de Paste cu pregatirile in toi, amintim de Cartea sfanta comuna celor doua religii care spune: �In ziua a zecea a acestei luni, fiecare om sa ia un miel pentru familia lui, un miel pentru fiecare casa� (Exodul 12, 3), iar mai departe: �Carnea s-o manance chiar in noaptea aceea, fripta la foc; si, pentru a nu uita amaraciunile indurate in robie, s-o manance cu azimi si cu verdeturi amare� (Exodul 12, 9).
Traditia ramane iar grusturile cresc. �Ierburile amare� le recunostem prin stevie, spanac si stufat la care, cu putina fantezie si savoare, adaugam si morideniile ideale pentru miel: usturoiul, ienuparul, cimbrul, rozmarinul si tarhonul.

Usturoi
Adorat de unii, tolerat de altii iar de altii respins in principal din cauza mirosului patrunzator, usturoiul este o vedeta culinara care starneste pasiuni pretutindeni. Este recunoscut prin gustul iute-patrunzator si se gaseste proaspat, sub forma de praf sau ulei.
Poate fi folosit: la salate, supe, sosuri, felurile de mancare pe baza de carne si de zarzavaturi.

Ienupera
Produsul ineapanulul, are un gust dulciu. Si poate fi folosita la mancarurile de peste, carne, saramuri, bauturile cu gin.

Tarhon
Are o aroma speciala, usor condimentat. Poate fi folosit: la sosuri, salate, la preparatele cu raci, la mancarurile de peste si cu carne, ca adaos la ingredientele pentru salate in otet si la sosurile pe baza de smantana.
Sub forma congelata aroma sa este deosebit de puternica, se adauga in cantitati mici.

Rozmarin
Condiment cu un gust acru amarui, puternic condimentat.
In buacatarie poate fi folosit: la preparatele din carne, In special la cele din carne de oaie, la mancarurile italienesti, la cele din carne de pasare, la mancarurile de zarzavaturi. cartofi si peste, cat si la compozitia sosurilor.

Cimbru
Cunoscut si sub denumirile de cimbrisor de gradina, cimbrisor grecesc, cimbru adevarat, lamaioara, ori iarba cucului, cimbrul (Thymus vulgaris L) este o mirodenie inrudita cu cimbrisorul si cu cimbrul de camp (Thymus serpyllum) Este o planta puternic aromata care este folosit de multe ori ca inlocuitor al piperului negru. Il gasim in stare naturala si forma uscata.
In alimentatie iul folosim un supe/ciorbe, preparate de carne

Stevie
Planta legumicola cultivata timp de mai multe secole pentru frunzele ei mari, comestibile cu gust acrisor. Este binecunoscut efectul de a �stinge� setea si de a creste pofta de mancare si functioneaza totodata ca laxativ. Sunt foarte des intrebuintate in supe, sosuri si salate.


Spanac
Este indicat datorita continutului mare de saruri minerale pentru anemie, astenie fizica si nervoasa, convalescenta.
Se recomanda ca spanacul sa nu fie preparat prin fierbere pentru a nu-si pierde calitatile. Se poate gati fie la abur, fie se poate manca crud in salate. Contine - saruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf) , vitamine (B si C), glucide. Contrar insa opiniei generale nu este planta cea mai bogata in fier!
In comert se gaseste in forma prospat, cat si forma conservata, congelata, semipreparata.

Traditional, stufatul se pregatea din ceapa si usturoi verde si fraged.

Stufat cu carne de miel

Ingrediente pentru 10 portii:
1,500 kg carne de miel, 250 ml ulei, 2,500 kg ceapa verde, 250 g usturoi verde (sau uscat, 100 g), 50 ml otet, 200 g ceapa uscata, 100 ml vin, 100 g pasta de tomate, 100 g faina, sare, boia de ardei, piper, dupa gust.

Preparare:
carnea se portioneaza, se spala, se scurge si se inabusa in ulei cu adaos de apa; se da sare si piper. Cind s-a inabusit se scoate in alt vas. Ceapa uscata se curata, se spala, se taie marunt si se inabusa in sosul de la carne. Se adauga faina dizoivata in apa, boiaua de ardei, pasta de tomate dizolvata in putina apa si se continua inabusirea, cu adaos de apa, timp de cca 20 minute. Cind s-a format un sos legat, se paseaza prin strecuratoare, si se adauga in vasul cu carne, continuind fierberea cca 30 minute. Spre sfirsit se pune vinul. Ceapa verde si usturoiul se curata, se spala si se taie marunt, apoi se inabusa intr-un vas cu ulei si adaos de apa, se pune otetul, apoi sosul de la carne si se mai fierbe inca 15 minute. La servire, se asaza portia de carne in farfurie, cu sos, iar deasupra se pune stufatul cu sos. Dupa preferinta, se serveste cu o felie de lamiie deasupra.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob usor de pui

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Drob usor de pui
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza clasica
1
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Desert prajitura felie de lapte
2
Retete culinare

Desert prajitura felie de lapte

Astazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...

Desert prajitura felie de lapte
Prajitura cu branza dulce si stafide - Reteta video
3
Prajituri

Prajitura cu branza dulce si stafide - Reteta video

Placinta cu branza dulce si stafide este usor de facut, foarte gustoasa, iar aluatul se potriveste perfect si la placinta cu...

Prajitura cu branza dulce si stafide - Reteta video
Piersicute
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Piersicute

Piersicutele intotdeauna nelipsite pe masa de Sarbatori…. si-n copilarie dar si acum.

Piersicute
Iepure cu cartofi la cuptor
5
Mancaruri cu carne

Iepure cu cartofi la cuptor

O mancare gustoasa in sezonul rece

Iepure cu cartofi la cuptor
Parteneri
Gulii umplute cu legume la cuptor
Bucataras.RO

Gulii umplute cu legume la cuptor

Mancarea aceasta e destinata strict celor ce iubesc gulia. Eu ma aflu printre acestia si avand niste gulii mari si frumoase...

Gulii umplute cu legume la cuptor
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Altfel de Cozonac cu Nuca
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola