Ajunsi in pragul sarbatorilor de Paste cu pregatirile in toi, amintim de Cartea sfanta comuna celor doua religii care spune: �In ziua a zecea a acestei luni, fiecare om sa ia un miel pentru familia lui, un miel pentru fiecare casa� (Exodul 12, 3), iar mai departe: �Carnea s-o manance chiar in noaptea aceea, fripta la foc; si, pentru a nu uita amaraciunile indurate in robie, s-o manance cu azimi si cu verdeturi amare� (Exodul 12, 9).
Traditia ramane iar grusturile cresc. �Ierburile amare� le recunostem prin stevie, spanac si stufat la care, cu putina fantezie si savoare, adaugam si morideniile ideale pentru miel: usturoiul, ienuparul, cimbrul, rozmarinul si tarhonul.
Usturoi
Adorat de unii, tolerat de altii iar de altii respins in principal din cauza mirosului patrunzator, usturoiul este o vedeta culinara care starneste pasiuni pretutindeni. Este recunoscut prin gustul iute-patrunzator si se gaseste proaspat, sub forma de praf sau ulei.
Poate fi folosit: la salate, supe, sosuri, felurile de mancare pe baza de carne si de zarzavaturi.
Ienupera
Produsul ineapanulul, are un gust dulciu. Si poate fi folosita la mancarurile de peste, carne, saramuri, bauturile cu gin.
Tarhon
Are o aroma speciala, usor condimentat. Poate fi folosit: la sosuri, salate, la preparatele cu raci, la mancarurile de peste si cu carne, ca adaos la ingredientele pentru salate in otet si la sosurile pe baza de smantana.
Sub forma congelata aroma sa este deosebit de puternica, se adauga in cantitati mici.
Rozmarin
Condiment cu un gust acru amarui, puternic condimentat.
In buacatarie poate fi folosit: la preparatele din carne, In special la cele din carne de oaie, la mancarurile italienesti, la cele din carne de pasare, la mancarurile de zarzavaturi. cartofi si peste, cat si la compozitia sosurilor.
Cimbru
Cunoscut si sub denumirile de cimbrisor de gradina, cimbrisor grecesc, cimbru adevarat, lamaioara, ori iarba cucului, cimbrul (Thymus vulgaris L) este o mirodenie inrudita cu cimbrisorul si cu cimbrul de camp (Thymus serpyllum) Este o planta puternic aromata care este folosit de multe ori ca inlocuitor al piperului negru. Il gasim in stare naturala si forma uscata.
In alimentatie iul folosim un supe/ciorbe, preparate de carne
Stevie
Planta legumicola cultivata timp de mai multe secole pentru frunzele ei mari, comestibile cu gust acrisor. Este binecunoscut efectul de a �stinge� setea si de a creste pofta de mancare si functioneaza totodata ca laxativ. Sunt foarte des intrebuintate in supe, sosuri si salate.
Spanac
Este indicat datorita continutului mare de saruri minerale pentru anemie, astenie fizica si nervoasa, convalescenta.
Se recomanda ca spanacul sa nu fie preparat prin fierbere pentru a nu-si pierde calitatile. Se poate gati fie la abur, fie se poate manca crud in salate. Contine - saruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf) , vitamine (B si C), glucide. Contrar insa opiniei generale nu este planta cea mai bogata in fier!
In comert se gaseste in forma prospat, cat si forma conservata, congelata, semipreparata.
Traditional, stufatul se pregatea din ceapa si usturoi verde si fraged.
Stufat cu carne de miel
Ingrediente pentru 10 portii:
1,500 kg carne de miel, 250 ml ulei, 2,500 kg ceapa verde, 250 g usturoi verde (sau uscat, 100 g), 50 ml otet, 200 g ceapa uscata, 100 ml vin, 100 g pasta de tomate, 100 g faina, sare, boia de ardei, piper, dupa gust.
Preparare:
carnea se portioneaza, se spala, se scurge si se inabusa in ulei cu adaos de apa; se da sare si piper. Cind s-a inabusit se scoate in alt vas. Ceapa uscata se curata, se spala, se taie marunt si se inabusa in sosul de la carne. Se adauga faina dizoivata in apa, boiaua de ardei, pasta de tomate dizolvata in putina apa si se continua inabusirea, cu adaos de apa, timp de cca 20 minute. Cind s-a format un sos legat, se paseaza prin strecuratoare, si se adauga in vasul cu carne, continuind fierberea cca 30 minute. Spre sfirsit se pune vinul. Ceapa verde si usturoiul se curata, se spala si se taie marunt, apoi se inabusa intr-un vas cu ulei si adaos de apa, se pune otetul, apoi sosul de la carne si se mai fierbe inca 15 minute. La servire, se asaza portia de carne in farfurie, cu sos, iar deasupra se pune stufatul cu sos. Dupa preferinta, se serveste cu o felie de lamiie deasupra.
Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaNu a fost un tort prea insiropat, cum se mai intampla de obicei sa fac, iar dulcele de la ciocolata s-a combinat perfect cu...
Tort cu ciocolata si zmeuraAceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...
Inghetata lapte de pasareRulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...
Rulada fina cu ganache de cafeaSe pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...
Budinca de grisGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseVarza calita este gustoasa,aromata si foarte usor de pregatit
Varza dulce calita (de post)Incearca aceasta reteta usoara de briose cu afine si faina integrala, perfecte pentru un mic dejun sanatos sau gustare. Fara...
Briose cu afine si faina integrala – reteta simpla, delicioasa si sanatoasaBriosele cu afine sunt delicioase prajituri individuale, perfecte pentru micul dejun, gustari sau deserturi. Acestea sunt...
Briose cu afine - reteta de briose pufoase
Comentarii