Portocalele, fie ele dulci, acre sau mandarine, cresc in portocali mereu verzi; cultivate in regiunile calde si cu o importanta comerciala deosebita, portocalele nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta zilnica. Originare din sud-estul Asiei, ele au fost introduse in zona mediteraneana de catre arabi in secolul X.
Portocalele apartin genului Citrus, din familia Rutacee; portocala dulce, cea care place tuturor, are denumirea Citrus sinensis.
Portocalele pot fi consumate ca atare, sau in diverse combinatii cu alte fructe; de asemenea, sucul natural de portocale este deosebit de sanatos si plin de vitamine. Cu un continut ridicat de vitamina C, portocala contine o serie de acizi esentiali pentru organism, cu rol important in regenerarea celulara. Portocala este o sursa buna de vitamina A si alte flavonoide ca alfa carotene, beta carotene, zeaxantin, beta criptoxantina si luteina. Aceste substante sunt cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante. De asemenea, vitamina A este necesara pentru mentinerea sanatatii mucoaselor si pielii si este esentiala pentru vedere. Consumul de fructe bogate in bioflavonoizi ajuta organismul sa se protejeze impotriva cancerului pulmonar si cancerul cavitatii bucale. Alege portocalele grele, acelea sunt coapte si zemoase, daca fructul este usor inseamna ca este prea copt. De asemenea daca are o pata galbena in jurul coditei inseamna ca a fost inghetat.
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriAceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...
Inghetata lapte de pasareRulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...
Rulada fina cu ganache de cafeaSe pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...
Budinca de grisEste un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...
Tort cu capsuni si macSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramelIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasaRulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Comentarii