Din copacul care produce nucsoara se pot folosi atat fructele, rotunde si acrisoare, cat si semnitele si coaja care le inveleste, numita macis.
Nucsoarele se recomanda sa fie cumparate intregi si abia apoi macinate, oentru ca isi pierd aroma puternica si gustul picant-dulce. In cantitate mare acesti samburi pot fi otravitori, deci se utilizeaza cu moderatie si se pastreaza feriti de umezeala si lumina.
Din aceasta planta se prepara in Indonezia uleiul de nucsoara, dar si untul de nucsoara, care poate fi consumat ca si untul de arahide, pe paine. Principalele tari care exporta nucsoara sunt Indonezia, Malaezia si Grenada din Insulele Caraibe si este folosita peste tot in lume, in mancaruri exotice sau la deserturi rafinate.
In bucataria indiana, nucsoara se foloseste la numeroase dulciuri, dar si la prepararea traditionalului amestec de condimente: garam masala. In India nucsoarele de pamant sunt uneori... fumate!
In Europa nucsoara se folosete de obicei la preparatele ce contin cartofi, la marinarea carnii, dar si la supe, sosuri si copturi. La olandezi este folosita la mancarurile de legume, pe baza de conopida, fasole verde si varza de Bruxelles.
In Insulele Caraibe, nucsoara se foloseste ca topping la unele bauturi celebre ca: Bushwacker, Painkiller si Barbados rum punch.
Nucsoara combate insomnia, stresul, oboseala si durerile reumatice. Acest condiment consumat cu moderatie scade nivelul colesterolului "rau" si ajuta digestia.
Insa nucsoara contine si myristicina, o substanta care poate induce convulsii, palpitatii, ameteli, greata si deshidratare. Are de asemenea si reputatia unui puternic drog cu efect delirant, comparabil cu ecstasy, insa consumarea acesteia ca si drog nu este foarte populara datorita gustului puternic si efectelor adverse: constipatie, panica, greata, puls marit, gura uscata. Consumul de nucsoara in cantitati moderate in timpul sarcinii nu duce la avort asa cum se sustinea cu ceva timp in urma, insa este bine de evitat datorita efectelor pe care le poate avea asupra fatului.
Desi are atat de multe contraindicatii, nucsoara este un condiment excelent, folosit cu succes de bucatarii internationali.
Iata cateva retete cu nucsoara!
Crap umplut cu ciuperci si nucsoara
EGG NOG (lichior de oua) foarte cremos si bun
Gratin de varza rosie
Tarta cu varza creata
Punci de oua cu miere
Sparanghel alb, cu muschi crocant si sos
Soufle de conopida
Sos bechamel, besciamella, sos alb
File de curcan in sos de spumant
Tort aroma
Piept de curcan umplut cu castane
Patè din ficat de porc
Pateuri gourmet cu prosciutto
Costite pe gratar
Salata cu orez, mazare, porumb si ciuperci
Chec cu mere
Tort de kiwi cu branza
Savarina suedeza
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiCiorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!
Ciorba cu carne de porcCe poate fi mai bun in zilele de primavara, cand verdeturile abunda in gradini si in piete, decat un bors de stevie. Pregatit...
Bors de stevieIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii