Poftiti la ceai de anason!

Anasonul, cu denumirea ‘oficiala’ Anisi fructus,este o planta de culoare cenusie, verde-galbuie cu o aroma puternica, un miros placut si un gust dulce, deosebit. Datorita faptului ca fructele sale contin uleiuri volatile pe baza de anetol, lipide , zaharuri si amidon, anasonul este foarte des folosit in scopuri terapeutice.

Uleiurile volatile au actiune expectoranta si nu in ultimul rand galactogoga- mai exact, ele cresc cantitatea de lapte a mamelor care alapteaza. De asemenea, ele stimuleaza secretia salivara si favorizeaza procesele gastrice si intestinale.

In doze terapeutice, anasonul are efecte stimulante asupra centrilor nervosi ai respiratiei si circulatiei; in doze mari poate provoca insomnii sau chiar stari convulsive. Daca este utilizat in mod frecvent pentru mai mult timp, se pot intampla sa apara iritatii ale mucoaselor digestive.

Anasonul se utilizeaza in anorexii si dispepsii, ca expectorant, carminativ si corectiv al gustului unor medicamente, si este contraindicat in gastrite hiperacide si ulcer gastric si duodenal, enterocolite cronice si acute.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc