Rodia (punica granatum) cultiva in prezent atat in regiunile mediteraniene, cat si in alte tari precum: Afganistan, Pakistan, Iran, Himalaya, nordul Indiei, Asia, Malayezia, Spania, SUA (California, Arizona).
Proprietati nutritive pe 100 g Calorii 79 Proteine 0,7 g Grasimi 0,6 g Zaharuri 16,9 g Calciu 9 mg Kaliu 264 mg Fosfor 18 mg Rodia apartine familiei Punicaceae.
Planta este un arbust sau o tufa cu multe ramificatii,si poate creste intre 2 si 5 m. Frunzele sunt lucioase, iar florile au o culoare rosie-portocalie. Si pentru ca infloresc toata vara, multi le tin pe terase, sau in gradini, pentru infrumosetarea / decorul acestora.
Fructele sunt mari, aproape rotunde, au o coaja lucioasa, rosie-rozalie. Cum verifici fructele Cand sunt copte, cedeaza putin la apasarea cu degetul. Daca sunt prea moi, nu mai sunt bune, pot fi chiar alterate. Daca fructul are o coaja mata, sau patata, este vechi.
Fructele proaspete se pot pastra la loc racoros, maxim o luna. Depozitate la racoare timp indelungat, coaja devine mata, iar fructul se intareste. Nu mai este bun de mancat, sau pentru suc, dar se pot recupera semintele, sau se poate pisa si folosi pe post de masca pentru improspatarea tenului.
Rodiile se culeg in stare coapta. Dupa recolta fructul nu mai produce zaharuri.
Cum sunt semintele Interiorul fructului este format din multe boabe/ graunte carnoase – zemoase. Fiecare bob, contine o samanta. Semintele se pot usca. Se folosesc pe post de condiment. Au gust acrisor.
Rodia joaca un rol foarte important in medicina si cosmetica.
Continutul ridicat de vitamine, aduce sucul de rodie in Top 10 (al sucurilor bogate in vitamine), pe locul 1. Fiind bogat in fosfor, calciu, fier, magneziu, este recomandat pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si anemiei. Protejeaza prostata, colonul si intestinul subtire. Este indicat chiar si pentru scaderea colesterolului.
Un singur fruct acopera 40% din necesarul zilnic de vitamina C a unui adult. Este bogat in vitamina A si E, acid folic si contine foarte multi antioxidanti.
Cosmetica naturala In cosmetica s-a descoperit ca extractele de rodie sunt foarte bune pentru piele. Fructul contine acid elagic care are efecte anticancerigene, antimutagene, anticarcinogene, antivirale si ajuta la depigmentarea petelor produse de arsurile solare, asa s-a ajuns la cremele anti-age, pe baza de rodii care se pare ca sint foarte eficiente. Articol prezentat de Maya.
Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.
Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptorPlacintele Poale in brau sunt niste placinte traditionale moldovenesti, pline de savoare si gusturi minunate, care te imbie...
Placinte Poale in brauAm pus zaharul in cratita la caramelizat, eu am adaugat si o bucatica de unt dar daca faceti reteta de post nu mai puneti...
Orez cu prune uscatePrajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...
Prajitura cu spuma caramelPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Reteta o am de a o buna prietena... am mancat la ea, mi-a placut, i-am cerut reteta si am trecut la confectionat.
Placinta cu branza dulce stafide si foiSunt sigura ca ai auzit de urmatorul desert si iti voi arata pas cu pas cum se prepara. Chiar daca are mai multe etape de...
Prajitura ToscaVazusem acum ceva vreme pe FB cat de laudat era acest tort si mi-am propus sa-l fac de ziua mea. Am citit mai multe retete...
Desert tort Medovik cu visine si nucaReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii