Rodia - izvor de sanatate si frumusete

Rodia (punica granatum) cultiva in prezent atat in regiunile mediteraniene, cat si in alte tari precum: Afganistan, Pakistan, Iran, Himalaya, nordul Indiei, Asia, Malayezia, Spania, SUA (California, Arizona).
Proprietati nutritive pe 100 g Calorii 79 Proteine 0,7 g Grasimi 0,6 g Zaharuri 16,9 g Calciu 9 mg Kaliu 264 mg Fosfor 18 mg Rodia apartine familiei Punicaceae.
Planta este un arbust sau o tufa cu multe ramificatii,si poate creste intre 2 si 5 m. Frunzele sunt lucioase, iar florile au o culoare rosie-portocalie. Si pentru ca infloresc toata vara, multi le tin pe terase, sau in gradini, pentru infrumosetarea / decorul acestora.
Fructele sunt mari, aproape rotunde, au o coaja lucioasa, rosie-rozalie. Cum verifici fructele Cand sunt copte, cedeaza putin la apasarea cu degetul. Daca sunt prea moi, nu mai sunt bune, pot fi chiar alterate. Daca fructul are o coaja mata, sau patata, este vechi.
Fructele proaspete se pot pastra la loc racoros, maxim o luna. Depozitate la racoare timp indelungat, coaja devine mata, iar fructul se intareste. Nu mai este bun de mancat, sau pentru suc, dar se pot recupera semintele, sau se poate pisa si folosi pe post de masca pentru improspatarea tenului.
Rodiile se culeg in stare coapta. Dupa recolta fructul nu mai produce zaharuri.
Cum sunt semintele Interiorul fructului este format din multe boabe/ graunte carnoase – zemoase. Fiecare bob, contine o samanta. Semintele se pot usca. Se folosesc pe post de condiment. Au gust acrisor.
Rodia joaca un rol foarte important in medicina si cosmetica.
Continutul ridicat de vitamine, aduce sucul de rodie in Top 10 (al sucurilor bogate in vitamine), pe locul 1. Fiind bogat in fosfor, calciu, fier, magneziu, este recomandat pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si anemiei. Protejeaza prostata, colonul si intestinul subtire. Este indicat chiar si pentru scaderea colesterolului.
Un singur fruct acopera 40% din necesarul zilnic de vitamina C a unui adult. Este bogat in vitamina A si E, acid folic si contine foarte multi antioxidanti.
Cosmetica naturala In cosmetica s-a descoperit ca extractele de rodie sunt foarte bune pentru piele. Fructul contine acid elagic care are efecte anticancerigene, antimutagene, anticarcinogene, antivirale si ajuta la depigmentarea petelor produse de arsurile solare, asa s-a ajuns la cremele anti-age, pe baza de rodii care se pare ca sint foarte eficiente. Articol prezentat de Maya.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Chec rece cu fistic si ciocolata alba
Bucataras.RO

Chec rece cu fistic si ciocolata alba

O minunatie de arome!

Chec rece cu fistic si ciocolata alba
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos