Secretele prazului

Secretele prazului

Descriere si proprietati Denumirea stiintifica a prazului esteAllium porum. Aceasta planta erbacee, bienala are o tulpina falsa groasa, alba, inalta, cu frunze verzi alungite. Bulbul subteran este mic si alungit, cu un diametru de 4 pana la 9 cm. Inaltimea tulpinii se dubleaza in cel de-al doilea an, iar pe varful tulpinii apar florile si semintele. Prazul este bogat in vitaminele A, B1, B2, B6, C. Mai contine apa, fier, magneziu, mangan, calciu, sodiu, potasiu, sulf, siliciu, celuloza, hidrati de carbon, proteine, grasimi, alte substante minerale, ulei volatil, niacin, fitoncide. Are foarte putine calorii.

Afectiuni externe Prazul are efect antiseptic si cicatrizant.

Actiunea terapeutica a prazului a fost dovedita in: - abcese si supuratii cronice (cataplasme cu praz fiert aplicat cu paine sau cu praz fiert in lapte dulce);
- abcese si furuncule, pentru grabirea colectarii (suc de praz amestecat cu miez de paine);
- furuncule (cataplasme cu pasta de praz obtinuta prin zdrobire);
- bataturi si piele intarita (pansamente cu frunze de praz macerate in otet);
- plagi (pansamente cu frunze de praz);
- acnee, roseata, eruptii ale pielii (suc de praz obtinut prin stoarcere, amestecat cu lapte sau zer);
- diverse afectiuni ale pielii (cataplasme de frunze fierte aplicate cu untura de porc);

Afectiuni interne Este cunoscut efectul sau de a impiedica inmultirea si raspandirea celulelor tumorale, ca tonic si fortifiant al organismului.

Prazul este benefic in:
- afectiuni ale sistemului respirator (are efect emolient, antiseptic, expectorant, emolient): tusea, raguseala, gripa, laringita, afonie, traheita, faringita;
- afectiuni ale sistemului cardiovascular: hipertensiune arteriala, arterioscleroza, varice;
- afectiuni digestive: atonie digestiva, enterocolite, fermentatii intestinale, constipatii (efect laxativ);
- afectiuni ale aparatului excretor (are efect diuretic si antiseptic): infectii urinare, retentia de urina si cistitele, in acest caz se pot aplica si cataplasme calde cu praz fiert in ulei de masline pe partea inferioara a abdomenului;
- boli de nutritie: rahitism, obezitate, diabet;
- alte afectiuni: cancer, viermi intestinali, hemoragie nazala, reumatism, impotenta, astenii, insomnii, migrene.
Pentru afectiunile interne, prazul se poate consuma:
- crud, la orice masa si in orice cantitate;
- sub forma de salata, amestecat cu putina sare si ulei de masline (sau ca ingredient al unei salate de rosii, castraveti, etc.);
- sub forma de decoct, preparat din frunze fierte in putina apa (pana se moaie) si se strecoara: se consuma cate 100 ml de trei ori pe zi;
- sub forma de sirop concentrat, preparat din 500 ml de decoct indulcit cu 500 ml de miere: se consuma cate o lingurita, de mai multe ori pe zi

Utilizari culinare Pentru gatit, se recomanda sa alegem prazul cu tulpina mai subtirica, fiind mai putin fibros si mai aromat. Frunzele de praz sunt foarte bune in salate, in omlete, in sosurile pe baza de maioneza si cartofi copti, unt, smantana, branza si fructe. Mancarea cu praz si carne are o savoare deosebita. Pestele la cuptor pe pat de legume cu praz sau mancarea de praz cu iepure sunt considerate delicii culinare.

Curiozitati despre praz 1) Prazul este simbolul national al Tarii Galilor, fiind considerat “leguma nationala”. Se spune ca o lupta care a avut loc in ziua Sfantului David, intr-un camp plin de praz, a fost castigata pentru ca regele le-a spus soldatilor sa poarte agatat pe coif un fir de praz pentru a se putea identifica intre ei. S-a pastrat obiceiul ca in ziua Sfantului David, toti soldatii din Wales sa poarte o insigna ce reprezinta un fir de praz.

O realizare deosebita a gastronomiei galeze este renumita “cock-a-leekie”, o supa din cocos (sau pui) si praz. Importanta prazului in istoria englezilor este dovedita de faptul ca moneda de o lira a fost insemnata cu el.

2) Se spune ca imparatul Nero consuma cantitati impresionante de praz, asezonat doar cu ulei, otet si sare. El considera ca ii calma corzile vocale. Imparatul roman era poreclit, in mod ironic, „porrofagul”, pentru ca numele latin al prazului era „porrum”.

3) Druizii vechilor celti au marit faima prazului, sustinand proprietatile sale medicinale. Era considerat leac impotriva racelii si a durerilor facerii, dar era folosit la si la ghicirea viitorului si pentru alungarea spiritelor rele.

4) Faraonul Keops le oferea soldatilor lui favoriti legaturi de praz drept recompensa. De la egipteni, prazul a ajuns la romani si la greci, care l-au raspandit in intreaga Europa si in nordul Africii.

5) Prazul nu este prea apreciat la noi, fiind renumit numai in Oltenia.

6) In regiunea Mediteraneana se folosea in alimentatie din antichitate. Prazul este consumat si in Franta, mai ales in bucataria din zona Vichy; este foarte apreciat in Bulgaria.

7) Poate fi folosit in ingrijirea parului, pentru obtinerea unor reflexe deosebite.   Acest articol este scris de Carmela Botezatu pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete si articole pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Pentru ca in sezonul rece imi doresc supe mai consistente, am gandit ca la aceasta supa de legume merge perfect rosii din...

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu pere si crema de branza
1
Prajituri

Prajitura cu pere si crema de branza

Cu pere aromate, asezonate cu scorțișoară și de vanilie, cu o cremă de brânză delicioasă, este pur și simplu o...

Prajitura cu pere si crema de branza
Prajitura Raffaello
2
Prajituri

Prajitura Raffaello

Prajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...

Prajitura Raffaello
Prajitura in foi cu miere si nuca
3
Prajituri

Prajitura in foi cu miere si nuca

Aceasta reteta de prajitura din foi cu nuci si miere nu este grea si merita tot timpul pierdut. Daca veti avea rabdare sa o...

Prajitura in foi cu miere si nuca
Tocana de legume cu orez
4
Conserve de iarna

Tocana de legume cu orez

Este pentru prima data cand fac aceasta tocana de legume si a iesit grozav de buna, datorita legumelor de tot felul! Va invit...

Tocana de legume cu orez
Ardei bulgaresti cu telina in otet
5
Conserve in otet

Ardei bulgaresti cu telina in otet

Spalam ardeii si ii taiem rondele. De la telina folosim frunzele, tocate marunt, tijele taiate rondele mai lungi si cateva...

Ardei bulgaresti cu telina in otet
Parteneri