Socul (Samabucus nigra), un arbust de dimensiuni medii cu o tulpina rasfirata in medie de pana la cinci metri, infloreste din luna mai pana in luna iunie.
Scoarta si frunzele sale au un miros neplacut care ii face pe cei care se apropie sa nu il agreeze, insa florile au o aroma deosebita, proaspata si racoritoare.
Datorita calitatilor sale terapeutice floare de soc este recunoscuta ca planta de leac si planta magica. Mituri despre soc In unele sate din nordul tarii, chiar se spuna ca socul ar fi ocrotit de duhuri, iar in Anglia si tarile scandinave nu este indicat sa tai arbustul de soc pentru ca duhurile care salasluiesc printre ramurile lui iti pot face rau daca nu-si mai gasesc casuta atunci cand se intorc pe inserat. Fiind raspandit din Orientul Mijlociu pana in nordul Europei si al Africii s-au creat multe legende in jurul acestui arbust. De aceea in ultimii ani s-au facut cercetari amanuntite asupra calitatilor sale vindecatoare. Cum sunt folosite florile de soc
Florile de soc trebuie culese in zilele fara umezeala si tinute la soare sa se usuce cat mai rasfirate.
Florile sunt utilizate ca pulbere (maruntirea lor fina), ca tinctura (cu alcool alimentar), ca infuzie fierbinte, ca ulei de soc ( macerate cu ulei de floarea soarelui sau de masline), sub forma de ceai si mai ales ca bautura racoritoare, numita socata.
Florile de soc sunt utilizate in medicina, in industria alimentara si cea cosmetica.
Extractele din aceste flori sunt utilizate pentru obtinerea medicamentelor in tratarea unor boli renale, vezicale si genitale, pentru cazuri de raceala, guturai, crize de astm bronsic, stari febrile si guturai.
Florile foarte bine deschise se folosesc la obtinerea parfumurilor, a sampoanelor si a odorizantelor.
De la soc sunt folosite atat florile cat si scoarta si radacina pentru ca au un continut ridicat de taninuri, rezine si acid valerianic.
Deoarece ajuta la eliminarea apei din organism, prin interventia in realizarea digestiei si a dizolvarii stratului adipos in exces, preparatele cu flori de soc au mare succes in curele de slabire.
Daca va doriti o bautura racoritoare si deosebita pentru zilele calduroase de vara cititi reteta de socata.
Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.:) Pofta buna!!
Prajitura pufoasa cu branzaE o toamna tarzie, perfecta pentru supe calde si delicioase. Pentru ca ador dovleacul, dar si ciupercile, si pentru ca mi-am...
Supa crema de dovleac copt, cu ciuperci de padure• scoateti samburii din prunele proaspete si mixatii-le impreuna cu menta proaspata• puneti vinul la redus pe foc, impreuna
Rulada de porc cu sos picant de pruneAdor pestele iar de când am descoperit aceasta reteta am renunțat sa mai cumpăr conserve din comerț.
Conserva de peste cu legume pentru iarnaPoate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...
Tort cu crema de branza si dovleac placintarPrajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...
Prajitura RaffaelloDaca tot suntem in perioada postului, meritam un desert absolut delicios, cu multe portocale. Prajitura de post cu crema de...
Prajitura de post cu crema de portocalePrajitura Cuburi de lamaie, este cunoscuta ca si Lemon Bars. Este o reteta de prajitura cu arome intensa de lamaie, cu crema...
Prajitura Cuburi cu lamaie (lemon squares)Ciupercile pleurotus sunt foarte gustoase si consistente. In timpul postului, inlocuiesc cu mare succes carnea, dar pot fi si...
Ciuperci pleurotus cu cascaval la cuptor, de postReteta de strudel cu mere. Strude cu mere si foi de placinta. Strudel cu mere, nuci si scortisoara. Retete cu mere. Deserturi...
Strudel cu mere
Comentarii