Talpa Gastei - Leonurus cardiaca

Talpa gastei este o planta ierboasa, vivace, inalta pana la 150 cm, cu tulpinile si ramurile in patru muchii, paroase numai pe margini, perii fiind aplecati in jos, uneori acoperite in totalitate cu peri drepti. Frunzele sunt opuse, cele de la baza au forma palmei, adanc divizate in 5 lobi. Frunzele mijlocii au 3 crestaturi, iar cele din varful tulpinii sunt alungite si dintate. La subsuara frunzelor se gasesc florile de culoare roz asezate mai multe la un loc, inconjurand tulpina. Floarea este formata dintr-un caliciu in forma de tub cu 5 sepale unite intre ele, fiecare sepal terminandu-se cu un dinte ascutit (tepos). In total sunt 5 dinti, dintre care 3 superiori mai apropiati, 2 inferiori departati de primii si curbati. Corola prezinta un inel paros, este bilabiata, are forma unei guri, de doua ori mai mare decat caliciul. Buza superioara a corolei este de forma unui coif, acoperita cu peri marunti si desi, cea inferioara este lasata in jos si are 3 crestaturi. Infloreste din iunie pana in septembrie. Creste pe marginea drumurilor, prin locuri necultivate si printre daramaturi.

Se mai numeste apucatoare, buruiana boltului, buruiana de bleasna, creasta cocosului, iarba flocoasa, iarba de dat, laba lupului, santa, lingorica, somnisor, talpa lupului.

Recoltarea Se culege planta la inceputul si in timpul infloririi.
Mod de uscare
Plantele se intind in straturi subtiri, uscarea facandu-se pe cale naturala. Se pot usca si pe cale artificiala la o temperatura de 35-40 grade C. Din 3,5-4 kg planta proaspata se obtine 1 kg produs uscat.
Intrebuintari
Se foloseste in bolile de inima de origine nervoasa. Intern: sedativ puternic al sistemului nervos central, hipotensiv. Extern: cicatrizant, antiinflamator.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Paste cu sos de rosii si busuioc

Paste cu sos de rosii si busuioc

Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.

Paste cu sos de rosii si busuioc
Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Cele mai apreciate rețete
Prajitura foaie peste foaie
1
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
2
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Gogosari cu conopida si struguri
3
Romania

Gogosari cu conopida si struguri

E toamna! Da...e toamna...e vremea conservelor pentru iarna. Cel putin la mine acasa. Am mancat la o matusa din Bistrita o...

Gogosari cu conopida si struguri
Salata de fasole verde
4
Romania

Salata de fasole verde

Se fierbe fasolea verde si se taie bucatele mici. Se rade morcovul, se taie patrunjelul, ceapa si 2-3 catei de usturoi. Se...

Salata de fasole verde
Tarta cu piersici
5
Romania

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici