Talpa gastei este o planta ierboasa, vivace, inalta pana la 150 cm, cu tulpinile si ramurile in patru muchii, paroase numai pe margini, perii fiind aplecati in jos, uneori acoperite in totalitate cu peri drepti. Frunzele sunt opuse, cele de la baza au forma palmei, adanc divizate in 5 lobi. Frunzele mijlocii au 3 crestaturi, iar cele din varful tulpinii sunt alungite si dintate. La subsuara frunzelor se gasesc florile de culoare roz asezate mai multe la un loc, inconjurand tulpina. Floarea este formata dintr-un caliciu in forma de tub cu 5 sepale unite intre ele, fiecare sepal terminandu-se cu un dinte ascutit (tepos). In total sunt 5 dinti, dintre care 3 superiori mai apropiati, 2 inferiori departati de primii si curbati. Corola prezinta un inel paros, este bilabiata, are forma unei guri, de doua ori mai mare decat caliciul. Buza superioara a corolei este de forma unui coif, acoperita cu peri marunti si desi, cea inferioara este lasata in jos si are 3 crestaturi. Infloreste din iunie pana in septembrie. Creste pe marginea drumurilor, prin locuri necultivate si printre daramaturi.
Se mai numeste apucatoare, buruiana boltului, buruiana de bleasna, creasta cocosului, iarba flocoasa, iarba de dat, laba lupului, santa, lingorica, somnisor, talpa lupului.
Recoltarea Se culege planta la inceputul si in timpul infloririi.
Mod de uscare
Plantele se intind in straturi subtiri, uscarea facandu-se pe cale naturala. Se pot usca si pe cale artificiala la o temperatura de 35-40 grade C. Din 3,5-4 kg planta proaspata se obtine 1 kg produs uscat.
Intrebuintari
Se foloseste in bolile de inima de origine nervoasa. Intern: sedativ puternic al sistemului nervos central, hipotensiv. Extern: cicatrizant, antiinflamator.
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Comentarii