Chili, ardei cu puteri miraculoase!

(0)
admin postat de
 





Chiar

daca ai probleme cu stomacul si nu mananci de obicei foarte picant,

ardeii chili nu iti vor face rau, atat timp cat ii consumi proaspeti

si nu sub forma de praf la borcanel.






Iutimea

ardeilor se masoara in unitati Scoville (SHU). Ardeii grasi sunt

cotati cu 0 SHU. In Romania, ardeii iuti obisnuiti ating 3.000-4.000

de unitati Scoville. Cel mai iute ardei din lume se numeste Naga

Jolokia si atinge 1.000.000 de SHU.








Ardeii

chili contin capsaicina (o substanta care ucide celulele canceroase),

vitamina C si A. Stimuleaza circulatia sangelui, are proprietati

antibacteriene si sudorifice.






Consumul

de chili este interzis doar persoanelor care au rani deschise in zona

faringelui sau a tractului gastrointestinal. Acesti ardei iuti sunt

indicati si femeilor insarcinate in luna a 9-a pentru declansarea

contractiilor!






Daca

ti s-a intamplat sa musti dintr-un ardei mult prea iute pentru gustul

tau, bea o cana de lapte! Va reduce iuteala!






Majoritatea

tarilor europene nu utilizeaza ardeii iuti in mancarurile

traditionale, doar in zona mediteraneeana si in Ungaria sunt foarte

populari. In consecinta, exista doar cativa cultivatori de ardei iute

in Europa. Un exemplu este ardeiul ”piripiri”, o varietate

portugheza comercializata aproape exclusiv sub forma de muraturi.

Alte soiuri sunt utilizate mai ales sub forma uscata: "piment

d'espelette" in Tara Bascilor sau ...
italienescul peperoncino. Nu

trebuie uitat asa numitul "cherry pepper" din Ungaria, un

minunat compromis intre aroma bogata si gustul deosebit.






Tineti

cont ca orice mancare asezonata cu chili va fi mult mai gustoasa si

ca acesti ardei imbogatesc savoarea alimentelor. In plus, consumul de

chili te va ajuta sa slabesti fara efort, fiind raspunzator pentru

arderea rapida a grasimilor. Iti va da energie, te va incalzi si sunt

chiar si afrodiziaci recunoscuti!






Iata

si o reteta rafinata pe care o poti incerca acasa!






Taco

de rajas con papas








Ingrediente:

5 ardei grasi verzi si rosii, 2 cartofi, 1 ceapa mare, 140 g porumb

din conserva sau ciuperci (pentru un gust mai rafinat!), un ardei

iute (aici depinde de gustul tau: poti folosi cat de multi ardei iuti

doresti), 3 linguri smantana sau iaurt degresat (daca esti la dieta),

sare, piper, chili, ulei.






Preparare:










Ardeii

grasi se coc pe plita, cartofii se fierb in apa cu sare. Dupa ce s-au

copt, ardeii se curata de coaja si se taie fasii intr-o farfurie.








Intr-o

tigaie se caleste ceapa taiata si ardeiul iute pana se inmoaie. Se

adauga ardeii copti si zeama de la acestia si condimentele. Dupa

cateva minute, in care compozitia acesta se va carameliza usor, se

adauga porumbul sau ciupercile si cartofii fierti si taiati. Se lasa

max 1-2 minute pe foc!








Dupa

ce ati inchis focul se adauga smantana sau iaurtul si se amesteca

pana se formeaza un sos gros.








Se

poate servi ca si garnitura la o friptura, dar si alaturi de orez,

paste sau intr-o lipie.








 
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite