Chiar
daca ai probleme cu stomacul si nu mananci de obicei foarte picant,
ardeii chili nu iti vor face rau, atat timp cat ii consumi proaspeti
si nu sub forma de praf la borcanel.
Iutimea
ardeilor se masoara in unitati Scoville (SHU). Ardeii grasi sunt
cotati cu 0 SHU. In Romania, ardeii iuti obisnuiti ating 3.000-4.000
de unitati Scoville. Cel mai iute ardei din lume se numeste Naga
Jolokia si atinge 1.000.000 de SHU.
Ardeii
chili contin capsaicina (o substanta care ucide celulele canceroase),
vitamina C si A. Stimuleaza circulatia sangelui, are proprietati
antibacteriene si sudorifice.
Consumul
de chili este interzis doar persoanelor care au rani deschise in zona
faringelui sau a tractului gastrointestinal. Acesti ardei iuti sunt
indicati si femeilor insarcinate in luna a 9-a pentru declansarea
contractiilor!
Daca
ti s-a intamplat sa musti dintr-un ardei mult prea iute pentru gustul
tau, bea o cana de lapte! Va reduce iuteala!
Majoritatea
tarilor europene nu utilizeaza ardeii iuti in mancarurile
traditionale, doar in zona mediteraneeana si in Ungaria sunt foarte
populari. In consecinta, exista doar cativa cultivatori de ardei iute
in Europa. Un exemplu este ardeiul ”piripiri”, o varietate
portugheza comercializata aproape exclusiv sub forma de muraturi.
Alte soiuri sunt utilizate mai ales sub forma uscata: "piment
d'espelette" in Tara Bascilor sau ...
italienescul peperoncino. Nu
trebuie uitat asa numitul "cherry pepper" din Ungaria, un
minunat compromis intre aroma bogata si gustul deosebit.
Tineti
cont ca orice mancare asezonata cu chili va fi mult mai gustoasa si
ca acesti ardei imbogatesc savoarea alimentelor. In plus, consumul de
chili te va ajuta sa slabesti fara efort, fiind raspunzator pentru
arderea rapida a grasimilor. Iti va da energie, te va incalzi si sunt
chiar si afrodiziaci recunoscuti!
Iata
si o reteta rafinata pe care o poti incerca acasa!
Taco
de rajas con papas
Ingrediente:
5 ardei grasi verzi si rosii, 2 cartofi, 1 ceapa mare, 140 g porumb
din conserva sau ciuperci (pentru un gust mai rafinat!), un ardei
iute (aici depinde de gustul tau: poti folosi cat de multi ardei iuti
doresti), 3 linguri smantana sau iaurt degresat (daca esti la dieta),
sare, piper, chili, ulei.
Preparare:
Ardeii
grasi se coc pe plita, cartofii se fierb in apa cu sare. Dupa ce s-au
copt, ardeii se curata de coaja si se taie fasii intr-o farfurie.
Intr-o
tigaie se caleste ceapa taiata si ardeiul iute pana se inmoaie. Se
adauga ardeii copti si zeama de la acestia si condimentele. Dupa
cateva minute, in care compozitia acesta se va carameliza usor, se
adauga porumbul sau ciupercile si cartofii fierti si taiati. Se lasa
max 1-2 minute pe foc!
Dupa
ce ati inchis focul se adauga smantana sau iaurtul si se amesteca
pana se formeaza un sos gros.
Se
poate servi ca si garnitura la o friptura, dar si alaturi de orez,
paste sau intr-o lipie.
trebuie uitat asa numitul "cherry pepper" din Ungaria, un
minunat compromis intre aroma bogata si gustul deosebit.
Tineti
cont ca orice mancare asezonata cu chili va fi mult mai gustoasa si
ca acesti ardei imbogatesc savoarea alimentelor. In plus, consumul de
chili te va ajuta sa slabesti fara efort, fiind raspunzator pentru
arderea rapida a grasimilor. Iti va da energie, te va incalzi si sunt
chiar si afrodiziaci recunoscuti!
Iata
si o reteta rafinata pe care o poti incerca acasa!
Taco
de rajas con papas
Ingrediente:
5 ardei grasi verzi si rosii, 2 cartofi, 1 ceapa mare, 140 g porumb
din conserva sau ciuperci (pentru un gust mai rafinat!), un ardei
iute (aici depinde de gustul tau: poti folosi cat de multi ardei iuti
doresti), 3 linguri smantana sau iaurt degresat (daca esti la dieta),
sare, piper, chili, ulei.
Preparare:
Ardeii
grasi se coc pe plita, cartofii se fierb in apa cu sare. Dupa ce s-au
copt, ardeii se curata de coaja si se taie fasii intr-o farfurie.
Intr-o
tigaie se caleste ceapa taiata si ardeiul iute pana se inmoaie. Se
adauga ardeii copti si zeama de la acestia si condimentele. Dupa
cateva minute, in care compozitia acesta se va carameliza usor, se
adauga porumbul sau ciupercile si cartofii fierti si taiati. Se lasa
max 1-2 minute pe foc!
Dupa
ce ati inchis focul se adauga smantana sau iaurtul si se amesteca
pana se formeaza un sos gros.
Se
poate servi ca si garnitura la o friptura, dar si alaturi de orez,
paste sau intr-o lipie.
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe