Floarea de galbenele

Galbenelele (Calendula officinalis), parte din familia Compositae, poarta si denumirea de boance, calce, calinica, caldarusa, cilimica, coconite, craite, fetisca, filimica, floare galbena, flori osenesti, galbenare, galbenele, hilimica, nacotele, ochi galbeni, ruginele, rujulita, rosioara, rusculite, salomie, salunii, sinilii, stancuta, tataiasi, vazdoage. Planta cu tulpina inalta, ramificata si paroasa, cu flori centrale, tubuloase, de culoare galbena, infloresc din luna mai pana in septembrie. Florile fara codite, complet dezvoltate, se recolteaza 3-4 zile fiind folosite in medicina si infrumusetare.
In medicina, au proprietati cicatrizante si calmante. Datorita principiului amar, florile de galbenele maresc secretia biliara (colagoge), utilizandu-se in boli de ficat. Ceaiul de galbenele mai are proprietatea de a calma durerile menstruale, in special in cazul persoanelor anemice. Sub forma de bai, cataplasme sau tinctura, florile se folosesc ca pansament pentru ranile care se vindeca greu, ca ulceratiile, plagi cu puroi, arsuri, degeraturi, acnee (cosuri), eczeme, deoarece principiile active din galbenele au insusirea de a stimula circulatia sangelui la nivelul tesuturilor, grabind astfel cicatrizarea ranilor.
Ceaiul, ca depurativ al sangelui, este de mare ajutor in hepatita acuta (virotica), baut in cantitati de 2-3 cani pe zi. Ulceratiile canceroase, tumorile canceroase, ranile supurande care nu se vindeca, se spala cu o infuzie din parti egale de galbenele si coada-calului. Se va utiliza o lingura cu varf din acest amestec la 1/2 l apa. Ceaiul este, de asemenea, un bun remediu pentru infectii urinare. In inflamatia tractului gastro-intestinal (gastroduodenite, colite, ulcere), ceaiul se bea cate 3 cani pe zi. Ceaiul, facut din flori prospete de galbenele este adjuvant in tratamentul febrei para-tifoide si P.E.S.
Extractele liofilizate de flori ligulate in dilutie de 0,1-0,25% inhiba dezvoltarea stafilococului auriu Oxford, Escherichia coli si Candida albicans. In cadrul acelorasi cercetari s-a demonstrat si activitatea antitrichomonazica a extractelor liofilizate.
Se foloseste in uz intern pentru gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistita, icter infectios, ulceratii canceroase, inflamatii ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoree. In uz extern este indicat pentru leucoree, trichomoniaza, acnee, arsuri, degeraturi, rani purulente, cancerul pielii, leziuni ulceroase ale sanilor, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, osteoporoza.
Perna de flori (flori culese si puse la uscat undeva la umbra timp de 24 ore, apoi puse intr-un saculet) se foloseste la revigorarea tenului marcat de diferite spasme.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Parteneri
Chiftele umplute cu mozzarella
Bucataras.RO

Chiftele umplute cu mozzarella

Chiftele umplute cu mozzarella
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise