Macul rosu ca focul

(0)
admin postat de




Cu denumirea Latina ‘Papaver Rhoeas’ din familia Papaveraceae, macul

impresioneaza prin frumusete dar si prin calitatile sale terapeutice. Cunoscut

si ca mac iepuresc, macut, mac salbatic, mac rosu sau paparue, macul ofera

medicinei alternative petalele, numite paparoane.

Sub forma de ceai se

folosesc in bronsita, raceala, gripa si raguseala. Infuzia se prepara dintr-o

lingurita de petale, peste care se toarna 250 grame apa clocotita. Ceaiul se bea

caldut, in cursul unei zile, indulcit cu miere de albine sau zahar. Este bine ca

la acest ceai sa se asocieze si flori de tei, frunze de patlagina, de nalba,

cimbrisor, pentru a-i mari efectul medicinal.

Macul de camp este o

floare inalta de 20-90 cm, cu tulpina adeseori ramificata. Frunzele sunt

alungite, adanc crestate. Intreaga planta contine un suc laptos si este

acoperita cu peri aspri. Florile sunt asezate cate una pe o codita lunga

prevazuta cu peri infipti perpendicular pe ea. Fiecare floare are doua sepale ce

cad in momentul cand bobocul se deschide, 4 petale de culoare rosie intens,

uneori avand o pata neagra la baza lor. In mijlocul florii se afla numeroase

stamine ce inconjoara ovarul. Infloreste in lunile mai-iulie. Creste pe marginea

drumurilor si mai ales pe langa semanaturile de cereale.

Macul de camp

se poate confunda uneori cu alta specie de mac (Papaver dubium) care prezinta
/>
urmatoarele deosebiri: are florile mai mici, iar pedunculul floral prezinta peri

alipiti. Se interzice folosirea capsulelor de mac din specia Papaver somniferum,

din cauza continutului variat de morfina. Pot apare intoxicatii grave, stari de

precoma si chiar moartea.
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite