Miel fript cu verdeturi amare

(0)
admin postat de
Ajunsi in pragul sarbatorilor de Paste cu pregatirile in toi, amintim de Cartea sfanta comuna celor doua religii care spune: �In ziua a zecea a acestei luni, fiecare om sa ia un miel pentru familia lui, un miel pentru fiecare casa� (Exodul 12, 3), iar mai departe: �Carnea s-o manance chiar in noaptea aceea, fripta la foc; si, pentru a nu uita amaraciunile indurate in robie, s-o manance cu azimi si cu verdeturi amare� (Exodul 12, 9).
Traditia ramane iar grusturile cresc. �Ierburile amare� le recunostem prin stevie, spanac si stufat la care, cu putina fantezie si savoare, adaugam si morideniile ideale pentru miel: usturoiul, ienuparul, cimbrul, rozmarinul si tarhonul.

Usturoi
Adorat de unii, tolerat de altii iar de altii respins in principal din cauza mirosului patrunzator, usturoiul este o vedeta culinara care starneste pasiuni pretutindeni. Este recunoscut prin gustul iute-patrunzator si se gaseste proaspat, sub forma de praf sau ulei.
Poate fi folosit: la salate, supe, sosuri, felurile de mancare pe baza de carne si de zarzavaturi.

Ienupera
Produsul ineapanulul, are un gust dulciu. Si poate fi folosita la mancarurile de peste, carne, saramuri, bauturile cu gin.

Tarhon
Are o aroma speciala, usor condimentat. Poate fi folosit: la sosuri, salate, la preparatele cu raci, la mancarurile de peste si cu carne, ca adaos la ingredientele pentru salate in ...
otet si la sosurile pe baza de smantana.
Sub forma congelata aroma sa este deosebit de puternica, se adauga in cantitati mici.

Rozmarin
Condiment cu un gust acru amarui, puternic condimentat.
In buacatarie poate fi folosit: la preparatele din carne, In special la cele din carne de oaie, la mancarurile italienesti, la cele din carne de pasare, la mancarurile de zarzavaturi. cartofi si peste, cat si la compozitia sosurilor.

Cimbru
Cunoscut si sub denumirile de cimbrisor de gradina, cimbrisor grecesc, cimbru adevarat, lamaioara, ori iarba cucului, cimbrul (Thymus vulgaris L) este o mirodenie inrudita cu cimbrisorul si cu cimbrul de camp (Thymus serpyllum) Este o planta puternic aromata care este folosit de multe ori ca inlocuitor al piperului negru. Il gasim in stare naturala si forma uscata.
In alimentatie iul folosim un supe/ciorbe, preparate de carne

Stevie
Planta legumicola cultivata timp de mai multe secole pentru frunzele ei mari, comestibile cu gust acrisor. Este binecunoscut efectul de a �stinge� setea si de a creste pofta de mancare si functioneaza totodata ca laxativ. Sunt foarte des intrebuintate in supe, sosuri si salate.


Spanac
Este indicat datorita continutului mare de saruri minerale pentru anemie, astenie fizica si nervoasa, convalescenta.
Se recomanda ca spanacul sa nu fie preparat prin fierbere pentru a nu-si pierde calitatile. Se poate gati fie la abur, fie se poate manca crud in salate. Contine - saruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf) , vitamine (B si C), glucide. Contrar insa opiniei generale nu este planta cea mai bogata in fier!
In comert se gaseste in forma prospat, cat si forma conservata, congelata, semipreparata.

Traditional, stufatul se pregatea din ceapa si usturoi verde si fraged.

Stufat cu carne de miel

Ingrediente pentru 10 portii:
1,500 kg carne de miel, 250 ml ulei, 2,500 kg ceapa verde, 250 g usturoi verde (sau uscat, 100 g), 50 ml otet, 200 g ceapa uscata, 100 ml vin, 100 g pasta de tomate, 100 g faina, sare, boia de ardei, piper, dupa gust.

Preparare:
carnea se portioneaza, se spala, se scurge si se inabusa in ulei cu adaos de apa; se da sare si piper. Cind s-a inabusit se scoate in alt vas. Ceapa uscata se curata, se spala, se taie marunt si se inabusa in sosul de la carne. Se adauga faina dizoivata in apa, boiaua de ardei, pasta de tomate dizolvata in putina apa si se continua inabusirea, cu adaos de apa, timp de cca 20 minute. Cind s-a format un sos legat, se paseaza prin strecuratoare, si se adauga in vasul cu carne, continuind fierberea cca 30 minute. Spre sfirsit se pune vinul. Ceapa verde si usturoiul se curata, se spala si se taie marunt, apoi se inabusa intr-un vas cu ulei si adaos de apa, se pune otetul, apoi sosul de la carne si se mai fierbe inca 15 minute. La servire, se asaza portia de carne in farfurie, cu sos, iar deasupra se pune stufatul cu sos. Dupa preferinta, se serveste cu o felie de lamiie deasupra.
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite