Miel fript cu verdeturi amare

Ajunsi in pragul sarbatorilor de Paste cu pregatirile in toi, amintim de Cartea sfanta comuna celor doua religii care spune: �In ziua a zecea a acestei luni, fiecare om sa ia un miel pentru familia lui, un miel pentru fiecare casa� (Exodul 12, 3), iar mai departe: �Carnea s-o manance chiar in noaptea aceea, fripta la foc; si, pentru a nu uita amaraciunile indurate in robie, s-o manance cu azimi si cu verdeturi amare� (Exodul 12, 9).
Traditia ramane iar grusturile cresc. �Ierburile amare� le recunostem prin stevie, spanac si stufat la care, cu putina fantezie si savoare, adaugam si morideniile ideale pentru miel: usturoiul, ienuparul, cimbrul, rozmarinul si tarhonul.

Usturoi
Adorat de unii, tolerat de altii iar de altii respins in principal din cauza mirosului patrunzator, usturoiul este o vedeta culinara care starneste pasiuni pretutindeni. Este recunoscut prin gustul iute-patrunzator si se gaseste proaspat, sub forma de praf sau ulei.
Poate fi folosit: la salate, supe, sosuri, felurile de mancare pe baza de carne si de zarzavaturi.

Ienupera
Produsul ineapanulul, are un gust dulciu. Si poate fi folosita la mancarurile de peste, carne, saramuri, bauturile cu gin.

Tarhon
Are o aroma speciala, usor condimentat. Poate fi folosit: la sosuri, salate, la preparatele cu raci, la mancarurile de peste si cu carne, ca adaos la ingredientele pentru salate in otet si la sosurile pe baza de smantana.
Sub forma congelata aroma sa este deosebit de puternica, se adauga in cantitati mici.

Rozmarin
Condiment cu un gust acru amarui, puternic condimentat.
In buacatarie poate fi folosit: la preparatele din carne, In special la cele din carne de oaie, la mancarurile italienesti, la cele din carne de pasare, la mancarurile de zarzavaturi. cartofi si peste, cat si la compozitia sosurilor.

Cimbru
Cunoscut si sub denumirile de cimbrisor de gradina, cimbrisor grecesc, cimbru adevarat, lamaioara, ori iarba cucului, cimbrul (Thymus vulgaris L) este o mirodenie inrudita cu cimbrisorul si cu cimbrul de camp (Thymus serpyllum) Este o planta puternic aromata care este folosit de multe ori ca inlocuitor al piperului negru. Il gasim in stare naturala si forma uscata.
In alimentatie iul folosim un supe/ciorbe, preparate de carne

Stevie
Planta legumicola cultivata timp de mai multe secole pentru frunzele ei mari, comestibile cu gust acrisor. Este binecunoscut efectul de a �stinge� setea si de a creste pofta de mancare si functioneaza totodata ca laxativ. Sunt foarte des intrebuintate in supe, sosuri si salate.


Spanac
Este indicat datorita continutului mare de saruri minerale pentru anemie, astenie fizica si nervoasa, convalescenta.
Se recomanda ca spanacul sa nu fie preparat prin fierbere pentru a nu-si pierde calitatile. Se poate gati fie la abur, fie se poate manca crud in salate. Contine - saruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf) , vitamine (B si C), glucide. Contrar insa opiniei generale nu este planta cea mai bogata in fier!
In comert se gaseste in forma prospat, cat si forma conservata, congelata, semipreparata.

Traditional, stufatul se pregatea din ceapa si usturoi verde si fraged.

Stufat cu carne de miel

Ingrediente pentru 10 portii:
1,500 kg carne de miel, 250 ml ulei, 2,500 kg ceapa verde, 250 g usturoi verde (sau uscat, 100 g), 50 ml otet, 200 g ceapa uscata, 100 ml vin, 100 g pasta de tomate, 100 g faina, sare, boia de ardei, piper, dupa gust.

Preparare:
carnea se portioneaza, se spala, se scurge si se inabusa in ulei cu adaos de apa; se da sare si piper. Cind s-a inabusit se scoate in alt vas. Ceapa uscata se curata, se spala, se taie marunt si se inabusa in sosul de la carne. Se adauga faina dizoivata in apa, boiaua de ardei, pasta de tomate dizolvata in putina apa si se continua inabusirea, cu adaos de apa, timp de cca 20 minute. Cind s-a format un sos legat, se paseaza prin strecuratoare, si se adauga in vasul cu carne, continuind fierberea cca 30 minute. Spre sfirsit se pune vinul. Ceapa verde si usturoiul se curata, se spala si se taie marunt, apoi se inabusa intr-un vas cu ulei si adaos de apa, se pune otetul, apoi sosul de la carne si se mai fierbe inca 15 minute. La servire, se asaza portia de carne in farfurie, cu sos, iar deasupra se pune stufatul cu sos. Dupa preferinta, se serveste cu o felie de lamiie deasupra.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Frunze de vita oparite
1
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
2
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
3
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
4
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Desert tort unicorn cu capsuni, mure si bezea elvetiana
Bucataras.RO

Desert tort unicorn cu capsuni, mure si bezea elvetiana

În luna aprilie a fost ziua de naștere a mezinei noastre, care și-a dorit foarte mult un tort cu căpșuni și mure....

Desert tort unicorn cu capsuni, mure si bezea elvetiana
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise