Papaya ( Carica papaya ), apartine
familiei Caricaceae, provine din sudul Mexicului. In ziua de azi se
cultiva in unele parti ale Americii de Sud, Africa.
In magazine si pe piata le gasim pe tot parcursul anului. Fructele au o marime intre 15 si 45 cm(masurate longitudinal), si pot ajunge intre 3-6 kg. Calitatile nutritive (100 gr)
Calorii 13Apa 88-90 %Caliu 211 mgCalciu 21 mgMagneziu 41 mgFosfor 16 mgGrasimi 0,1 gVitamina C 80-82 mgVitamina A 93 m
Vitamina B1 30
Vitamina B2 39 µVitamina B3 300 µVitamina B5 218 µVitamina E 300 µFier 420 µZinc 120 µMangan 30 µIod 1,6 µ
Papaya
are coaja moale, ca o piele mai groasa, forma de para si foarte multi
samburi in interior. Coaja si samburii nu sant comestibili.
Daca fructul este copt bine, se taie in doua,se indeparteaza samburii, apoi se poate manca cu o lingurita precum kiwi.
Miezul, stropit cu putin suc de limette/lime sau lamaie, inainte de a fi consumat,
intensifica
aroma exotica. Copt bine, dar nu moale,este perfect intr-o salata de
fructe. Samburii contin o cantitate mare de papaina (enzima). Uscati si
macinati, se folosesc in bucatarie la gatit, pentru fragezirea
carnii. Necopate fructele se pot folosi ca orice leguma, in
salsa, chutney, etc
Fructul
se cumpara cand are in mare parte dungi sau pete galbene, atunci se
coace mai departe la temperatura camerei. Daca e cumparat complet verde (
asa a fost cules) ...
familiei Caricaceae, provine din sudul Mexicului. In ziua de azi se
cultiva in unele parti ale Americii de Sud, Africa.
In magazine si pe piata le gasim pe tot parcursul anului. Fructele au o marime intre 15 si 45 cm(masurate longitudinal), si pot ajunge intre 3-6 kg. Calitatile nutritive (100 gr)
Calorii 13Apa 88-90 %Caliu 211 mgCalciu 21 mgMagneziu 41 mgFosfor 16 mgGrasimi 0,1 gVitamina C 80-82 mgVitamina A 93 m
Vitamina B1 30
Vitamina B2 39 µVitamina B3 300 µVitamina B5 218 µVitamina E 300 µFier 420 µZinc 120 µMangan 30 µIod 1,6 µ
Papaya
are coaja moale, ca o piele mai groasa, forma de para si foarte multi
samburi in interior. Coaja si samburii nu sant comestibili.
Daca fructul este copt bine, se taie in doua,se indeparteaza samburii, apoi se poate manca cu o lingurita precum kiwi.
Miezul, stropit cu putin suc de limette/lime sau lamaie, inainte de a fi consumat,
intensifica
aroma exotica. Copt bine, dar nu moale,este perfect intr-o salata de
fructe. Samburii contin o cantitate mare de papaina (enzima). Uscati si
macinati, se folosesc in bucatarie la gatit, pentru fragezirea
carnii. Necopate fructele se pot folosi ca orice leguma, in
salsa, chutney, etc
Fructul
se cumpara cand are in mare parte dungi sau pete galbene, atunci se
coace mai departe la temperatura camerei. Daca e cumparat complet verde (
asa a fost cules) ...
si tare, nu se mai coace, ci ramine in aceasta stare
pana la alterare.
Contine mai multa vitamina C decat kiwi, si mai multa provitamina decat morcovii. Ajuta la intarirea sistemului imunitar.Articol propus de Maya
pana la alterare.
Contine mai multa vitamina C decat kiwi, si mai multa provitamina decat morcovii. Ajuta la intarirea sistemului imunitar.Articol propus de Maya
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe