Papaya

(0)
admin postat de
Papaya ( Carica papaya ), apartine

familiei Caricaceae, provine din sudul Mexicului.  In ziua de azi se

cultiva in unele parti ale Americii de Sud, Africa.
In magazine si pe piata le gasim pe tot parcursul anului. Fructele au o marime intre 15 si 45 cm(masurate longitudinal), si pot ajunge intre 3-6 kg. Calitatile nutritive (100 gr)

Calorii 13Apa 88-90 %Caliu 211 mgCalciu 21 mgMagneziu 41 mgFosfor 16 mgGrasimi 0,1 gVitamina C 80-82 mgVitamina A 93 m
Vitamina B1 30
Vitamina B2 39 µVitamina B3 300 µVitamina B5 218 µVitamina E 300 µFier 420 µZinc 120 µMangan 30 µIod 1,6 µ
Papaya

are coaja moale, ca o piele mai groasa, forma de para si foarte multi

samburi in interior. Coaja si samburii nu sant comestibili.
Daca fructul este copt bine, se taie in doua,se indeparteaza samburii, apoi se poate manca cu o lingurita precum kiwi.
Miezul, stropit cu putin suc de limette/lime sau lamaie, inainte de a fi consumat,
intensifica

aroma exotica. Copt bine, dar nu moale,este perfect intr-o salata de

fructe. Samburii contin o cantitate mare de papaina (enzima). Uscati si

macinati, se folosesc in bucatarie la gatit, pentru fragezirea

carnii. Necopate fructele se pot folosi ca orice leguma, in

salsa, chutney, etc
Fructul

se cumpara cand are in mare parte dungi sau pete galbene, atunci se

coace mai departe la temperatura camerei. Daca e cumparat complet verde (

asa a fost cules) ...
si tare, nu se mai coace, ci ramine in aceasta stare

pana la alterare.
Contine mai multa vitamina C decat kiwi, si mai multa provitamina decat morcovii. Ajuta la intarirea sistemului imunitar.Articol propus de Maya
Alte articole cu:
papaya
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite