Rodia (punica granatum) cultiva in prezent atat in regiunile mediteraniene, cat si in alte tari precum: Afganistan, Pakistan, Iran, Himalaya, nordul Indiei, Asia, Malayezia, Spania, SUA (California, Arizona).
Proprietati nutritive pe 100 g Calorii 79 Proteine 0,7 g Grasimi 0,6 g Zaharuri 16,9 g Calciu 9 mg Kaliu 264 mg Fosfor 18 mg Rodia apartine familiei Punicaceae.
Planta este un arbust sau o tufa cu multe ramificatii,si poate creste intre 2 si 5 m. Frunzele sunt lucioase, iar florile au o culoare rosie-portocalie. Si pentru ca infloresc toata vara, multi le tin pe terase, sau in gradini, pentru infrumosetarea / decorul acestora.
Fructele sunt mari, aproape rotunde, au o coaja lucioasa, rosie-rozalie. Cum verifici fructele Cand sunt copte, cedeaza putin la apasarea cu degetul. Daca sunt prea moi, nu mai sunt bune, pot fi chiar alterate. Daca fructul are o coaja mata, sau patata, este vechi.
Fructele proaspete se pot pastra la loc racoros, maxim o luna. Depozitate la racoare timp indelungat, coaja devine mata, iar fructul se intareste. Nu mai este bun de mancat, sau pentru suc, dar se pot recupera semintele, sau se poate pisa si folosi pe post de masca pentru improspatarea tenului.
Rodiile se culeg in stare coapta. Dupa recolta fructul nu mai produce zaharuri.
Cum sunt semintele Interiorul fructului este format din multe boabe/ graunte carnoase – zemoase. Fiecare bob, contine o samanta. Semintele se pot usca. Se folosesc pe post de condiment. Au gust acrisor.
Rodia joaca un rol foarte important in medicina si cosmetica.
Continutul ridicat de vitamine, aduce sucul de rodie in Top 10 (al sucurilor bogate in vitamine), pe locul 1. Fiind bogat in fosfor, calciu, fier, magneziu, este recomandat pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si anemiei. Protejeaza prostata, colonul si intestinul subtire. Este indicat chiar si pentru scaderea colesterolului.
Un singur fruct acopera 40% din necesarul zilnic de vitamina C a unui adult. Este bogat in vitamina A si E, acid folic si contine foarte multi antioxidanti.
Cosmetica naturala In cosmetica s-a descoperit ca extractele de rodie sunt foarte bune pentru piele. Fructul contine acid elagic care are efecte anticancerigene, antimutagene, anticarcinogene, antivirale si ajuta la depigmentarea petelor produse de arsurile solare, asa s-a ajuns la cremele anti-age, pe baza de rodii care se pare ca sint foarte eficiente. Articol prezentat de Maya.
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryAceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....
Mancarica de spanac cu carne de miel si nautGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseSosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...
Sos de mere cu smantana O zama simplu de preparat, aproape ca se face singura. Principalul este sa ai ingrediente de calitate. Doar fasolea...
Zama de fasole verde cu afumatura proaspataPrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii