Obezitatea reprezinta consecinta nefasta a aportului alimentar excesiv. Aceasta se refera nu numai la consumul de mancare in cantitati prea mari, ci si la consumul de alimente neadecvate. Factorul alimentar este dominant in 70-80 la suta din cazurile de obezitate. Sedentarismul are si el un rol de frunte in aparitia obezitatii. Obezitatea este, in mare masura, o manifestare a dezechilibrului dintre aportul crescut de calorii si cheltuieli reduse. Un alt factor este consumul abuziv de alcool, care este bogat in kilocalorii si, in acelasi timp, stimuleaza pofta de mancare.
Obezitatea este o patologie caracterizata prin depasirea greutatii ideale a corpului pe contul cresterii cu peste 10 la suta a tesutului adipos. Dupa indicele Broca, greutatea ideala este: G = T -100, in care G este greutatea in kilograme, iar T inaltimea in centimetri.
O alta formula de calcul este indicele de masa corporala (IMC) Formula: Greutatea in kilograme a corpului, impartita la patratul inaltimii. Sa dam un exemplu: o persoana cu greutatea de 73 kilograme si inaltimea de 1,72 metri. Calculam acum IMC: 73/fat_man.jpg1,72x1,72 = 24,6
Comparati rezultatul obtinut cu urmatoarele date si veti vedea gradul dumneavoastra de obezitate:
* Subponderal: <18,5
* Normal: 18,5 - 24,9
* Supraponderal: 25-29,9
* Obez gradul I: 30 - 34,9
* Obez gradul II: 35 - 39,9
* Obez gradul III: >40
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Comentarii